bitcoin planeet koers update prijs btc

Stuwen stablecoins Bitcoin prijs op? De dynamiek op beurzen uitgelegd

De bitcoin (BTC) prijs heeft vandaag een dagrecord boven de $40.000 behaald na de forse dip maandagmiddag bij $30.261. Welke factoren stuwen de prijs op?

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment $37,280.91.  Dat is 4.83% dan 24 uur geleden.

Bitcoin prijs stijgt weer

De simpele uitleg: een stijgende prijs het gevolg van méér vraag dan aanbod. Er is een groeiende groep mensen die bereid is deze prijs voor BTC te betalen.

Het mooie aan bitcoin is dat alle transacties vastgelegd zijn op de blockchain. Een goudmijn voor on-chain onderzoekers die daar leuke datasets uit kunnen distilleren.

Opmerkelijk: de weekscore van de cryptomunt staat wéér in het groen, ondanks de 28% dip eerder deze week.

Een dominante factor in de bitcoin markt zijn de zogenaamde stablecoins, meldt Cointelegraph. Dat zijn ook cryptovaluta, gedekt door de dollar of euro, maar uitgegeven op de blockchain.

Transacties op de blockchain zijn nu eenmaal vele malen sneller dan via de traditionele betaalnetwerken zoals SEPA en SWIFT.

Bij een stijgende prijs is het belangrijk om te kijken naar de stromen stablecoins die naar de exchanges vloeien. Uit cijfers van CryptoQuant blijkt dat de instroom weer stijgt de afgelopen dagen na een zijwaartse trend.

Instroom van stablecoins op beurzen. Bron: CryptoQuant

Stablecoins in de markt

Waarom zijn stablecoins een sterke indicator voor méér vraag naar bitcoin? Want een cryptomunt Tether USDT behoorlijk in zwang geraakt onder handelaren. Op een beurs zoals Binance is het paar BTC-USDT het meest verhandelde paar in de markt.

Beleggers uit China zijn ook aangewezen op Tether, omdat ze offshore hun bitcoin moeten kopen. Dan is USDT een belangrijke gateway tussen bitcoin en renminbi.

Stel je bent een whale en je wilt snel 1.000 BTC kopen, dan vergt dat proces via de traditionele weg veel tijd. Daarom kiest men voor alternatieven.

Het gevolg is dat de marktwaarde van Tether alleen maar verder uitdijt met een cap van boven de 20 miljard dollar in december 2020.

Maar nog géén maand later is deze marktwaarde weer boven de 24 miljard dollar geraakt. Kortom, een signaal dat er nog meer kapitaal langs de zijlijn staat om in te stappen?

Het zijn tussenpersonen zoals beurzen en brokers die genoeg stablecoins in voorraad moeten aanhouden om aan de vraag te voldoen. In de zeer volatiele markt kan die vraag in één ruk ophoog schieten.

CryptoQuant heeft in kaart gebracht wat er de afgelopen 24 uur aan stablecoins is gestort.

Stablecoin reserve bij beurzen. Bron: CryptoQuant

Vanaf 13 januari zijn er weer pieken te zien in de stroom stablecoins die naar de exchanges stroomt.

Bitcoin futures

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen.

Op 13 januari is de spotprijs van bitcoin naar $32.500 gekelderd, nadat er 1 miljard dollar aan futures zijn geliquideerd.

Investeerder gingen actief de dip opkopen, omdat het aantal stortingen van stablecoins behoorlijk toenam. Net zoals het aantal open contracten (open interest) dat op de futures markten toenam.

Dat is een signaal dat speculanten weer bereid zijn om op een hogere koers te ‘gokken’.

Openstaande contracten op futuresbeurzen. Bron: Bybt.com

Wat mogen we verwachten?

De trend wordt ook onderschreven door analist Alex Saunders. Zijn stelling: zodra stablecoins de exchanges overstelpen, dan is dat bullish.

De Nederlander Michael van de Poppe anticipeert al op een nieuwe all tikme high.

Ook analist John van Meer ziet de koers nog twee kanten op kan. Richting de $45.000 voor een nieuw record, of toch een zogenaamde dead cat bounce?

Bovendien blijft de vraag onder instituties sterk groeien, en dan is de inkoop van vermogensbeheerder Grayscale altijd een goede indicator. In Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) zit 572.666 BTC opgeslagen.

De prijs in euro:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!