Bitcoin koers crash zet Amerikaans reserveplan op losse schroeven

207 totale weergaven
VS overweegt strategische Bitcoinreserve met herwaardering goud

De koers van Bitcoin is de afgelopen week erg volatiel geweest, wat twijfels oproept over het plan van de Amerikaanse overheid om Bitcoin als reserve te gebruiken. Sommige Amerikaanse politici, zoals Donald Trump en Robert F. Kennedy Jr., hebben het idee om een strategische reserve met Bitcoin op te zetten. Ze willen dit doen voor de komende verkiezingen. Maar een recente daling in de Bitcoin koers maakt dit idee minder aantrekkelijk volgens sommige mensen.

Bitcoin koers is erg volatiel

Maandag zakte de Bitcoin koers onder de $50.000. Dit zorgde voor meer dan $1 miljard aan verliezen, omdat mensen bang zijn voor een economische recessie in de VS. Deskundigen zeggen dat deze grote schommelingen in de Bitcoin koers laten zien waarom Bitcoin niet geschikt is als nationale reserve.

Michael Brescia, de baas van Cerus Markets, zegt: “Bitcoin is erg risicovol. We stoppen ook geen andere risicovolle dingen, zoals Apple aandelen, in de nationale reserve. Waarom zouden we dat wel met Bitcoin doen?”

Dr. Sean Stein Smith van Lehman College zegt dat de Federal Reserve ervoor moet zorgen dat de economie van de VS stabiel blijft. Als er een volatiel actief zoals Bitcoin in de nationale reserves komt, kan dat voor veel instabiliteit zorgen.

Hij zegt: “Het toevoegen van Bitcoin aan de balans van de Federal Reserve kan schadelijk zijn. Het kan ook ervoor zorgen dat Bitcoin meer in de politiek betrokken raakt.”

Argumenten voor Bitcoin als reserve

Voorstanders van Bitcoin als reserve denken dat het beter werkt tegen inflatie dan goud of zilver, omdat er maar 21 miljoen Bitcoin zijn en het gedecentraliseerd is. Toch vinden sommige deskundigen dat goud en zilver veiliger en stabieler zijn.

Brescia zegt: “De Amerikaanse goudreserve is een van de grootste ter wereld. Dit en de sterke Amerikaanse dollar maken de VS tot een veilige plek voor investeerders.”

Politieke steun en kritiek op Bitcoin reserve

Het idee om een Bitcoin reserve te maken krijgt meer aandacht van politici. Donald Trump en Robert F. Kennedy Jr. hebben bij een conferentie in Nashville gezegd dat ze voorstander zijn van een Bitcoin reserve. Senator Cynthia Lummis uit Wyoming heeft zelfs een wet voorgesteld om een “strategische Bitcoin reserve” te maken. De VS zouden dan 1 miljoen Bitcoin verzamelen, wat 5% van het totale aantal is.

Volgens Politico heeft dit voorstel veel kritiek gekregen van Republikeinse politici, en het lijkt niet waarschijnlijk dat het wet zal worden.

Brescia zegt dat het nu niet praktisch is om Bitcoin te gebruiken voor de Amerikaanse economie. “Misschien wordt Bitcoin ooit groter dan goud, maar nu is het dat nog lang niet,” zegt hij. “We moeten nog lang wachten voordat we zoiets volatiels in onze nationale reserves opnemen.”

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...