Hoe ruikt Bitcoin? AI startup wil digitale geuren ’teleporteren’

362 totale weergaven
robot AI

Er heerst momenteel een gigantische hype rondom kunstmatige intelligentie en daar komt ook een hoop onzin uit voort. AI startup Osmo zou daar weleens een mooi voorbeeld van kunnen zijn. Het bedrijf is namelijk bezig om computers te leren om geuren te interpreteren.

Computers zullen geuren genereren

“In dit nieuwe tijdperk zullen computers geuren genereren, zoals we vandaag ook al afbeeldingen en geluiden genereren”, aldus het bedrijf op de website.

Een computer leren om levende geuren te ruiken is niet zo eenvoudig als hem zicht of geluid geven. Microfoons en camera’s bestaan al tientallen jaren en de gegevens die ze produceren kunnen door een computer op dezelfde manier worden geïnterpreteerd als elke andere input.

We hebben technologieën als ademtesters die de chemische inhoud van bepaalde gassen kunnen analyseren. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om de adem van een persoon te testen op de aanwezigheid van ethanol om het alcoholgehalte in het bloed te bepalen.

Maar deze apparaten moeten worden verfijnd om een specifieke set moleculen te detecteren. Zelfs als een sensor een spectrum van omgevingsmoleculen zou kunnen detecteren, zou een computer alleen niet in staat zijn om ze te classificeren en identificeren.

Volgens Osmo is dat waar AI om de hoek komt kijken. Om computers te laten ruiken is het ogenschijnlijk eenvoudig om te bepalen welke moleculen geassocieerd worden met welke soorten aroma’s en vervolgens een AI te trainen om specifieke patronen te herkennen en identificeren.

Het klinkt eenvoudig, maar er is op dit moment geen “geurkaart” die AI even kan bestuderen. En het uitvinden van een dataset met gelabelde voorbeelden van moleculaire bindingsassociaties vanuit het niets bleek ene gigantische taak.

De CEO en medeoprichter van Osmo, Alex Wiltschko, een voormalig ingenieur bij Google, vertelde aan CNBC dat het hele detectie- en identificatieproces een ongelooflijke precisie vereiste.

“De reden waarom het zou uitdagen is, is omdat je één klein dingetje in dat molecuul kunt verplaatsen, zoals één binding, en de geur van het molecuul verandert van rozen naar rotte eieren”, aldus Wiltschko.

De mensheid helpen

Oppervlakkig gezien klinkt het allemaal niet zo interessant wat Osmo doet en vooral als een soort gimmick. Uiteindelijk is het doel wel om de mensheid te helpen, door bovenmenselijke reukprestaties voor elkaar te krijgen.

Zo zou het bijvoorbeeld in staat zijn om de aanwezigheid van bepaalde ziektes, zoals kanker, of symptomen van diabetes, zoals laag bloedsuikergehalte, te ruiken.

Het team hoopt in ieder geval een methode te ontwikkelen om geuren na te maken met behulp van moleculaire synthese.

Hierdoor zou bijvoorbeeld een computer op de ene plaats iets kunnen “ruiken” en die informatie vervolgens naar een andere computer kunnen sturen voor resynthese – in wezen het teleporteren van geur over het internet.

Dit betekent ook dat geur zich zou kunnen voegen bij zicht en geluid als onderdeel van de marketing- en merkwereld. Organisaties en bedrijven zullen zich op een dag misschien zorgen moeten maken over welke specifieke geuren hun merken het beste vertegenwoordigen.

Dit roept de vraag op: hoe ruikt Bitcoin eigenlijk?

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....