Bitcoin koers onder druk: Short squeeze op komst?

990 totale weergaven
bitcoin koers

Er zijn volgens analisten signalen die wijzen op een mogelijke “short squeeze” van de Bitcoin koers. Dit gebeurt wanneer traders, die verwachten dat de koers zal dalen, gedwongen worden hun posities snel terug te kopen zodat ze niet geliquideerd worden terwijl de koers juist stijgt. Dit kan leiden tot een plotselinge koersstijging.

Signalen voor een short squeeze voor de Bitcoin koers

Volgens K33, een onderzoeksbureau voor digitale assets, zijn er meerdere tekenen dat een short squeeze eraan komt. De laatste weken zijn de “perpetual swap” funding rates negatief en is het aantal openstaande contracten, ook wel open interest genoemd, sterk toegenomen. Dit wijst erop dat veel traders inzetten op een daling van de Bitcoin koers, wat de kans op een short squeeze vergroot.

Funding rates zijn betalingen tussen traders in de futures markten. Ze zorgen ervoor dat de prijs van perpetual contracts gelijk blijft aan de koers van Bitcoin. Als de funding rate negatief is, betalen traders die verwachten dat de koers daalt, een vergoeding aan degenen die denken dat de koers zal stijgen.

Op dit moment is het 7-daagse gemiddelde van de funding rate gezakt naar -2,53%. Dit is het laagste punt sinds maart 2023, wat betekent dat er veel ingezet wordt op een daling van de koers.

Daarnaast is het aantal openstaande contracten in de afgelopen zeven dagen gestegen naar meer dan 28.880 BTC, het hoogste niveau in meer dan een jaar. Dit, in combinatie met de negatieve funding rates, laat zien dat veel traders verwachten dat de koers zal dalen. Dit maakt de markt kwetsbaar voor een short squeeze.

Invloed van Mt. Gox op de markt

Naast deze ontwikkelingen heeft Mt. Gox onlangs een grote hoeveelheid Bitcoin verplaatst, ter waarde van ongeveer $850 miljoen. Dit gebeurt in de aanloop naar de terugbetaling aan schuldeisers die bijna tien jaar geleden werden getroffen door een hack.

Twee grote transacties, ter waarde van $74 miljoen en $784,2 miljoen, zijn overgemaakt naar onbekende wallets. Dit zijn de eerste grote verschuivingen van Mt. Gox in meer dan drie weken en hebben de aandacht van de markt getrokken.

Wat deze verschuivingen precies betekenen is nog onduidelijk, maar ze zorgen wel voor extra onzekerheid in de markt. Als deze Bitcoins verkocht worden, kan dat voor extra druk zorgen op de koers van Bitcoin, wat een mogelijke short squeeze verder kan aanwakkeren.

Lees meer over:
bitcoin koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...