Waarom Ether koers slechter presteert dan goud en zilver in 2024

450 totale weergaven
Waarom Ether koers slechter presteert dan goud en zilver in 2024

De Ethereum koers heeft het in 2024 veel slechter gedaan dan goud en zilver. Waar goud en zilver bekendstaan als veilige investeringen, heeft ETH moeite om dezelfde groei te laten zien. Maar hoe komt dit?

Kleine stijging in Ether koers

ETH is slechts 5% gestegen, van $2.350 naar $2.442 volgens CoinMarketCap. Dit staat in schril contrast met goud, dat met 25,9% steeg, en zilver, dat 23,9% won volgens gegevens van TradingView. Goud bereikte een recordhoogte van $2.531 in augustus, voordat het iets onder de $2.500 daalde. Zilver piekte in mei op $32,50, wat in meer dan tien jaar niet is gebeurd, maar zakte daarna naar $28,20.

De sterke stijging van goud wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Volgens een onderzoek van J.P. Morgan zijn geopolitieke spanningen, inflatiezorgen en de aankoop van goud door centrale banken belangrijke oorzaken van de koersstijging. Gregory Shearer van J.P. Morgan zegt dat beleggers, door de oplopende spanningen en de afname van de Amerikaanse dollar, steeds meer kiezen voor tastbare investeringen zoals goud.

Ook zilver heeft een sterke groei laten zien door een tekort aan aanbod. De Silver Institute meldde in april dat de zilverproductie met 1% zal dalen. Dit zorgt voor een tekort van 215,3 miljoen ounces, het grootste in meer dan 20 jaar.

Ethereum goud zilver

Ethereum koers begon sterk maar viel terug

Ether kende een sterke start in het begin van het jaar. De koers steeg met 72% naar meer dan $4.000 in maart, dankzij de Dencun-upgrade op het Ethereum netwerk. Maar daarna zakte de koers van ETH flink.

Volgens Kelly Ye van Decentral Park Capital hebben verschillende gebeurtenissen de groei van cryptomarkten geremd. Dit komt onder andere door de afnemende verwachtingen voor renteverlagingen, geopolitieke onzekerheden, en verkoopdruk van partijen zoals de Duitse overheid en Mt. Gox, die begonnen met het terugbetalen van ongeveer $9 miljard aan tokens.

ETH werd ook extra geraakt door de tegenvallende lancering van de spot ETH ETF’s in juli. Deze zagen veel minder handelsvolume en inflows dan hun Bitcoin-tegenhangers.

Lees meer over:
Ethereum koersgoudzilver

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...