Analist geeft Bitcoin koers waarschuwing: Belangrijke trendscore staat bijna op nul

1136 totale weergaven
Analist geeft Bitcoin koers waarschuwing- Belangrijke trendscore staat bijna op nul

De Bitcoin koers gaat in 2024 flink op en neer. Hoewel de koers eerder dit jaar een all-time high van $73.000 bereikte dankzij de goedkeuring van Bitcoin ETF’s, zien we nu grote dalingen door ongunstige Amerikaanse banenrapporten en zorgen over de economie. Op dit moment staat de Bitcoin koers op $54.469, wat neerkomt op een daling van 6,62% in de afgelopen week.

Gaat de Bitcoin koers verder dalen?

Ondanks de daling van de Bitcoin koers is er toch een sprankje hoop. De handelsvolumes zijn in de laatste 24 uur met 63,13% gestegen naar $48,6 miljard. Dit roept echter de vraag op: Is Bitcoin klaar voor herstel of komen er juist meer problemen aan?

De bekende analist Ali Martinez waarschuwt dat er minder interesse is in Bitcoin. Hij baseert dit op de dalende accumulation trend score, een belangrijke metric die laat zien hoeveel grote beleggers Bitcoin kopen of verkopen.

De accumulation trend score meet hoeveel Bitcoin grote partijen en beleggers opkopen. Een score dichtbij 1 betekent dat er veel gekocht wordt, terwijl een score richting 0 betekent dat er juist verkocht wordt of dat er weinig interesse is om te kopen. Martinez geeft aan dat de score nu dicht bij 0 ligt, wat erop wijst dat beleggers Bitcoin eerder verkopen dan kopen.

Normaal gesproken kopen investeerders tijdens een daling om hun positie te versterken, maar nu lijkt het vertrouwen laag. De dalende score laat zien dat grote spelers en langetermijnbeleggers momenteel niet kopen, wat wijst op een bearish markt.

Vertrouwen van beleggers in Bitcoin neemt af

De dalende accumulation trend score laat zien dat beleggers minder vertrouwen hebben in de markt. Wanneer het kopen stopt, ontstaat er meer verkoopdruk, wat kan zorgen voor dalende koersen.

Volgens Martinez is de accumulation trend score sinds eind augustus 2024 sterk gedaald, wat betekent dat grote beleggers niet zeker zijn over de toekomst van Bitcoin. Dit vergroot de verkoopdruk en kan leiden tot verdere koersdalingen.

Wat zeggen de marktgegevens?

Naast de accumulation trend score zijn er ook andere metrics die het huidige marktsentiment bevestigen. De Spent Output Profit Ratio (SOPR) van grote Bitcoin-houders, die laat zien hoeveel winst er wordt gemaakt bij verkoop, is gedaald van 2,4 naar 1,6 in de afgelopen week.

Dit geeft aan dat langetermijnhouders nog steeds met winst verkopen, maar dat de winstmarges kleiner worden en sommige verkopen nu zelfs met verlies plaatsvinden.

Deze verandering in de SOPR suggereert dat beleggers somberder zijn over de toekomst, en zich voorbereiden op een langere periode van dalingen. Ook zijn de exchange netflows van Bitcoin de afgelopen week in vier van de zeven dagen positief geweest. Dit betekent dat meer Bitcoin naar beurzen wordt gestuurd, wat vaak een voorbode is van meer verkopen.

Lees meer over:
bitcoin koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...