BlackRock en Microsoft leiden $100 miljard investering in AI: Is dit interessant voor bitcoin miners?

185 totale weergaven

Er komt een nieuwe sloot aan geld aan voor partijen in de wereld van AI. Wat betekent dit voor bitcoin miners?

BlackRock, Global Infrastructure Partners (GIP), Microsoft en MGX gaan een samenwerking aan om te investeren in datacenters en ondersteunende energie-infrastructuur voor de groeiende AI-markt.

Deze Global AI Infrastructure Investment Partnership (GAIIP) richt zich op investeringen in de Verenigde Staten en partnerlanden, met een potentieel van $100 miljard aan investeringen om de benodigde infrastructuur te bouwen voor de steeds grotere vraag naar AI-rekenkracht. Bitcoin miners tonen tegenwoordig regelmatig interesse in deze markt. Miners kunnen op deze manier bijverdienen en hun infrastctuur inzetten. 

Miljarden voor AI

De betrokken bedrijven willen tot $30 miljard aan privaat vermogen mobiliseren, wat uiteindelijk kan oplopen tot $100 miljard dankzij schuldfinanciering. De focus van GAIIP ligt op het uitbreiden van datacenters en het ontwikkelen van nieuwe energiebronnen om de benodigde stroomvoorziening voor deze faciliteiten te waarborgen.

Deze infrastructuur is essentieel om de concurrentiepositie van de VS in de AI-sector te versterken en de economische groei te stimuleren.

AI en energie-infrastructuur hand in hand

De groei van AI vereist niet alleen geavanceerde datacenters, maar ook een duurzame energievoorziening. BlackRock en GIP, met hun expertise in grootschalige infrastructuurprojecten, spelen hierin een cruciale rol. NVIDIA zal de AI-fabrieken ondersteunen met zijn expertise in geavanceerde computerplatforms.

Microsoft voegt zijn technologische knowhow toe om AI-oplossingen breed inzetbaar te maken. Dit partnerschap streeft naar een open architectuur, waarbij diverse partners en bedrijven toegang krijgen tot deze infrastructuur.

Naast datacenters is er ook een toenemende focus op duurzame energie-infrastructuur, zoals aangegeven door MGX. Dit Abu Dhabi-gebaseerde technologie-investeringsbedrijf benadrukt de noodzaak om AI niet alleen te zien als een technologie, maar als een drijvende kracht achter toekomstige economische en sociale veranderingen.

Breder perspectief: Miners en AI

Interessant is dat bitcoinminers, die traditioneel veel energie gebruiken, ook steeds vaker inzetten op AI-projecten om hun inkomsten te diversifiëren. Nu AI steeds meer rekenkracht en energie vraagt, zien miners kansen om hun bestaande infrastructuur te benutten voor AI-taken. Deze trend kan op lange termijn de relatie tussen blockchaintechnologie en AI versterken.

Met het GAIIP-initiatief richten BlackRock, GIP, Microsoft en MGX zich op het toekomstbestendig maken van AI-infrastructuur, zowel in de VS als wereldwijd. De benodigde investeringen benadrukken niet alleen het economische potentieel van AI, maar ook de noodzaak van innovatieve energieoplossingen om deze ontwikkelingen te ondersteunen. Voor bedrijven zoals miners biedt deze evolutie ook nieuwe kansen om hun rol in het technologische ecosysteem verder te versterken.

Lees meer over:
AI

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...