Klokkenluider Snowden fikt Solana af: “Het is centralistisch”

474 totale weergaven
Solana koers breekt door

Klokkenluider Edward Snowden ziet weinig in Solana. Een ‘snellere, goedkopere’ aanpak betekent dat er gevaarlijke centralisatierisico’s voor gebruikers ontstaan. Hij doet zijn uitspraken tijdens het crypto event Token2049. Hij vermoedt dat centralistische blockchains eerder in handen van autoritaire regimes kunnen vallen.

Solana onder vuur

In antwoord op een vraag uit het publiek tijdens Token2049 over het ontwikkelen van “veilige” technologie, ziet Snowden Solana niet als het goede voorbeeld. Volgens hem kun je Solana niet veilig noemen als ze zo centralistische zijn georganiseerd.

Snowden legt uit dat Solana goede ideeën overneemt, maar deze centraliseert om het protocol sneller en goedkoper te maken. Hoewel dit gemak kan bieden, waarschuwt hij dat het ook compromissen met zich meebrengt. Het kan namelijk uitgroeien tot een systeem “met hendels die mensen gewoon van je kunnen afnemen.”

Toch maakte Snowden zich momenteel niet al te veel zorgen, omdat de belangrijkste toepassingen van Solana beperkt zijn tot memecoins en speculatieve zaken, en deze hebben geen waarde voor overheden.

Snowden herhaalt waarschuwing

Als reactie op Snowden’s beweringen over centralisatie daagt Helius-ingenieur “mert | helius.dev” iedereen uit om een specifiek aanvalspunt te identificeren dat het Solana-netwerk kan compromitteren. De ontwikkelaar verwerpt de beweringen van centralisatie als “onzin” en zegt dat critici concreet bewijs moeten leveren.

Snowden gaf wel een voorbeeld waarbij hij inging op de recente situatie met Telegram, waarbij oprichter Pavel Durov is gearresteerd en later vrijgelaten. De privacy-voorstander merkt op dat de berichtendienst zijn gebruiksvoorwaarden aan heeft gepast na de vrijlating van Durov, wat laat zien welke druk gecentraliseerde platforms ervaren van autoriteiten.

Snowden betreurt deze stand van zaken en waarschuwt dat sommige regeringen actief proberen “te bureaucratiseren, te beïnvloeden, te sturen, te vormen en uiteindelijk elk individu binnen hun grondgebied, en daarbuiten, te controleren, in de mate die door technologie nieuw mogelijk wordt gemaakt.”

Hoewel Solana’s snelle transacties en lage kosten in eerste instantie gebruikers kunnen aantrekken, roept Snowden’s kritiek zorgen op over de duurzaamheid van de ontwikkelingsaanpak op de lange termijn.

 

Lees meer over:
koersprijssnowdensolsolana

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...