Crypto.com daagt SEC voor de rechter over crypto-regulering

685 totale weergaven

Crypto.com onderneemt juridische stappen tegen de Amerikaanse SEC. De crypto-exchange beweert dat de SEC de regels heeft overtreden door bijna alle crypto-activa als effecten te beschouwen, zonder wettelijke basis.

Waarom Crypto.com de SEC aanklaagt

Crypto.com heeft op 8 oktober 2024 een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De aanleiding hiervoor was het ontvangen van een “Wells notice”, waarin de SEC aangeeft juridische stappen te willen ondernemen tegen Crypto.com.
Het bedrijf beweert dat de SEC haar bevoegdheden heeft overschreden door vrijwel alle crypto-activa als effecten te classificeren, met uitzondering van bitcoin (BTC) en ether (ETH). Volgens Crypto.com zijn deze acties onrechtmatig en wordt de cryptosector onterecht beperkt door regels die nooit formeel zijn goedgekeurd of besproken via de gebruikelijke procedures.

Crypto.com stelt dat de huidige aanpak van de SEC de ontwikkeling van de cryptomarkt in de Verenigde Staten schaadt. Het bedrijf is van mening dat toekomstige administraties waarschijnlijk een constructievere houding ten opzichte van crypto zullen aannemen, maar dat de huidige handhavingsacties de sector in gevaar brengen.

De kern van het conflict: SEC-regulering en crypto-activa

Een belangrijk punt in de rechtszaak van Crypto.com is het standpunt van de SEC dat bijna alle crypto-activa onder de effectenwetgeving vallen. De SEC beschouwt transacties in de meeste cryptomunten als effecten, ondanks dat deze munten op dezelfde manier verhandeld worden als bitcoin en ether, die niet als effecten worden beschouwd.
Crypto.com betoogt dat deze inconsistentie willekeurig is en dat de SEC haar bevoegdheden te ver heeft uitgebreid zonder de vereiste openbare inspraak of commentaar.

Daarnaast benadrukt Crypto.com dat de handhaving van deze regels zonder formeel vastgestelde wetten in strijd is met de federale wetgeving, wat bijdraagt aan een gevoel van onzekerheid binnen de industrie. Andere grote cryptobedrijven zoals Coinbase en Kraken hebben ook eerder bezwaar gemaakt tegen de werkwijze van de SEC, wat suggereert dat er brede weerstand is tegen het huidige regelgevende kader.

De rol van de CFTC en de vraag naar duidelijkheid in regelgeving

Naast de rechtszaak tegen de SEC heeft Crypto.com | Derivatives North America (CDNA) ook een verzoek ingediend bij zowel de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) als de SEC. Dit verzoek vraagt om duidelijkheid over welke instantie verantwoordelijk is voor de regulering van bepaalde cryptoderivaten.
De CFTC reguleert op dit moment sommige crypto-producten, maar er is nog veel onduidelijkheid over de reikwijdte van hun bevoegdheden in vergelijking met die van de SEC. Crypto.com hoopt met dit verzoek de regelgeving voor de industrie duidelijker te maken en zo de onzekerheid voor marktdeelnemers te verminderen.

Crypto.com blijft benadrukken dat het bedrijf zich inzet voor naleving van alle relevante regels. Het bedrijf heeft meer dan 40 licenties in de VS en opereert onder toezicht van meerdere instanties, waaronder de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de CFTC.
Deze rechtszaak moet volgens Crypto.com gezien worden als een poging om de industrie te beschermen en te zorgen voor heldere en eerlijke regelgeving.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
Crypto.comSEC

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...