SEC-leiderschap onder vuur: Mark Cuban’s visie op de FTX-crisis

274 totale weergaven

Mark Cuban stelt dat de val van FTX voorkomen had kunnen worden onder een ander leiderschap van de SEC.
Hij pleit voor duidelijke regelgeving, naar voorbeeld van Japan, om de crypto-industrie te beschermen en te laten groeien.

Waarom de SEC faalde volgens Mark Cuban

Mark Cuban, de bekende miljardair-investeerder en crypto-enthousiast, heeft aangegeven een gesprek te hebben gehad met de crypto adviseur van Kamilla Harris over de val van FTX, en hoe dit voorkomen had kunnen worden als de SEC een andere koers had gevaren.
Het is bekend dat hij uiterst kritisch is over Gary Gensler, de huidige voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Volgens Cuban heeft de focus van de SEC op handhaving door middel van rechtszaken, in plaats van proactieve regelgeving, bijgedragen aan de val van FTX en Three Arrows Capital (3AC).
Cuban stelt dat deze aanpak bedrijven onzeker maakt over wat wel en niet is toegestaan binnen de crypto-markt.

Cuban stelt dat de SEC onder Gensler een benadering hanteert van “regulering door middel van rechtszaken”.
Dit betekent dat de SEC geneigd is eerst bedrijven aan te klagen en vervolgens de uitkomst van deze rechtszaken te gebruiken als leidraad voor andere bedrijven.
Deze aanpak zorgt volgens Cuban voor een complex, onduidelijk en risicovol klimaat voor crypto-ondernemers.

Daarnaast verwijst Cuban naar zijn eigen ervaring met de SEC: hij probeerde een token te registreren maar liep vast in een onduidelijk en moeilijk proces, zonder concrete richtlijnen.

Japan als voorbeeld: reguleringen die werken

In zijn kritiek op de aanpak van de SEC wijst Cuban naar Japan als een voorbeeld van hoe effectieve en heldere regulering eruit kan zien.
Japan hanteert een streng raamwerk voor de regulering van crypto-bedrijven, dat al in 2017 van kracht werd via de Payment Services Act en de Financial Instruments and Exchange Act.

In Japan wordt van crypto-exchanges geëist dat zij de activa van hun klanten volledig collateralizeren, wat betekent dat er voldoende reserves aanwezig moeten zijn om klanttegoeden te beschermen.
Cuban benadrukt dat vergelijkbare regels in de Verenigde Staten mogelijk hadden kunnen voorkomen dat FTX en 3AC failliet gingen.
Bovendien zorgde de Coincheck-hack in 2018 ervoor dat de Japanse regels verder werden aangescherpt, met extra beveiligingsprotocollen en kapitaaleisen om klantfondsen beter te beschermen.

De gevolgen van gebrekkige regelgeving voor de crypto-industrie

De gebrekkige regelgeving van de SEC heeft volgens Cuban niet alleen bijgedragen aan de val van grote crypto-bedrijven, maar beïnvloedt ook de gehele industrie.
Duidelijke regels zijn volgens Cuban essentieel voor het functioneren en de bescherming van bedrijven en klanten binnen de crypto-markt.

De huidige aanpak van de SEC zorgt voor verwarring en een verstikkende omgeving voor innovatie binnen de sector.
Veel bedrijven die willen voldoen aan de regels hebben moeite om zich aan te passen aan de onduidelijke richtlijnen.
Cuban pleit daarom voor een aanpak die helderheid biedt en groei binnen de industrie stimuleert, in plaats van bedrijven te straffen zonder duidelijkheid over wat wel en niet is toegestaan.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
mark cubanSEC

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...