Open Interest van Bitcoin bereikt hoogste punt in 2024: Gaat BTC koers stijgen?

787 totale weergaven
De Bitcoin koers stijgt: Open Interest bereikt $40 miljard |

De Open Interest (OI) van Bitcoin in futures is gestegen tot $40 miljard, het hoogste niveau in 2024. Dit geeft aan dat de markt actiever wordt en dat beleggers zich voorbereiden op een mogelijke rally van de Bitcoin koers. Daarnaast bieden andere belangrijke indicatoren, zoals funding rates, ook een goed inzicht in welke kant de BTC koers op gaat. Dus kunnen we een stijging of een daling verwachten van Bitcoin?

De Bitcoin koers heeft bullish technische signalen

De Bitcoin koers is onlangs flink gestegen en staat nu op $67.263. Deze stijging gaat samen met een sterke toename in Open Interest op verschillende exchanges, wat laat zien dat er veel vertrouwen is in de markt. Sinds begin oktober is de Bitcoin koers in een opwaartse trend terechtgekomen, geholpen door positief marktsentiment.

Een belangrijke steunlijn is de 50-daagse moving average, die momenteel rond de $62.120 ligt. Deze lijn heeft de koers geholpen om op te krabbelen en verder te stijgen.

Source: TradingView

Technische indicatoren bevestigen het positieve beeld. De Relative Strength Index (RSI) staat op 62,18, wat betekent dat Bitcoin in een bullish fase zit, maar dat er nog ruimte is voordat de markt als ‘overgekocht’ wordt beschouwd. Ook de Chaikin Money Flow (CMF) laat met een waarde van 0,12 zien dat er veel geld in Bitcoin stroomt, wat duidt op aanhoudende koopdruk.

Funding rates blijven positief voor BTC

Als we kijken naar de funding rates op verschillende exchanges, zien we dat deze al dagen positief zijn. Dit betekent dat beleggers die longposities aanhouden, bereid zijn om een premie te betalen aan diegenen met shortposities. Dit bevestigt het optimistische sentiment op de markt.

Wanneer de funding rates lang hoog blijven, kan dit echter leiden tot een overbelaste markt. Dit verhoogt het risico op long liquidaties als de koers plotseling daalt.

Sinds begin oktober zien we een stijging in zowel de funding rates als de Bitcoin koers. Dit suggereert dat de markt optimistisch is, maar dat er misschien een weerstandspunt of moment van winstneming nadert.

Bitcoin koers verwachting: koersschommelingen op komst

Met de Open Interest op $40 miljard en positieve funding rates, lijkt het erop dat er binnenkort meer volatiliteit komt. De Average True Range (ATR), die nu rond de 96,16 ligt, wijst op toenemende koersschommelingen, wat betekent dat er scherpe prijsbewegingen in beide richtingen kunnen komen.

Als Bitcoin de huidige trend kan vasthouden en de weerstand rond de $68.000 weet te breken, kan er opnieuw een sterke koersstijging volgen. Aan de andere kant kan de hoge Open Interest samen met de gestegen funding rates ook leiden tot een prijsdaling, vooral als longposities geliquideerd worden.

Lees meer over:
bitcoin koersbtc koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...