Crypto in stroomversnelling: hoe ver loopt deze altcoinrally?

De cryptomarkt zit opnieuw in de lift. Altcoins, waaronder Ethereum, en zelfs de vaak lacherig bekeken memecoins, schoten de afgelopen week omhoog. In deze uitgebreide beschouwing ontleden we de analyse van Michaël van de Poppe, een van de bekendste Nederlandse crypto-analisten. Wat vertelt zijn recente marktupdate over de mogelijke richting van deze rally? En vooral: is dit het moment om uit te stappen of juist om in te laden?
Wereldeconomie zet crypto in beweging
De opmars van altcoins lijkt op het eerste gezicht een typische crypto-opleving. Toch liggen de oorzaken dieper. Van de Poppe wijst op macro-economische ontwikkelingen die een cruciale rol spelen in het huidige koersverloop.
#Altcoins Rally Massively, Should You Take Profit?
The primary question being asked right now:
‘Should you be buying into #Altcoins, or should you be taking profits?’
It’s the question that divides everyone in the space as it’s the first real move upwards in a long time.
⬇️… pic.twitter.com/c8Yo4UKtmo
— Michaël van de Poppe (@CryptoMichNL) May 10, 2025
Chinese renteverlaging werkt als aanjager
Op 7 mei kwam de Chinese centrale bank met een opvallende ingreep: de rente werd verlaagd naar een historisch dieptepunt van 1,3%. Tegelijkertijd versoepelde men de reserveverplichtingen voor banken. Dat betekent meer ruimte voor leningen en dus meer economische activiteit. Van de Poppe vat het krachtig samen: “Dit heeft de grote draai in de markten veroorzaakt.”
Volgens hem is de stijgende CNH/USD-ratio een krachtige katalysator. “Wanneer de Chinese Renminbi stijgt, wordt de dollar zwakker en dat betekent een positieve bedrijfscyclus en dus kracht op de altcoinmarkten,” stelt hij. Het is een wisselwerking die in eerdere bullmarkten ook al zichtbaar was.
China voegde daar nog een extra laag aan toe: een aangekondigd pakket aan nieuwe stimuleringsmaatregelen, waaronder kwantitatieve verruiming (QE). Hiermee pompt de overheid direct kapitaal in de economie. De bredere boodschap: China wil groei. En risicovolle activa zoals crypto liften daarop mee.
#XAUUSD #Gold #forex
Following a meeting with the People’s Bank of China (PBOC), China Securities Regulatory Commission, National Financial Regulatory Authority, the Chinese central bank Governor Pan Gosheng announces interest rates cuts.Key quotes
⏺The world is full of…
— Piyush Ratnu (@piyushratnu) May 7, 2025
De FED: minder relevant voor crypto?
In dezelfde week vond ook de langverwachte FED-meeting plaats. Maar in tegenstelling tot eerdere jaren, leek het effect op de cryptomarkt nihil. De rente bleef onveranderd en de markt haalde er haar schouders over op. “De markten vinden de beslissingen van de FED duidelijk niet meer belangrijk,” concludeert Van de Poppe nuchter.
Het wantrouwen werd aangewakkerd door zorgen over nieuwe importheffingen van Trump. Toch bleek die onrust van korte duur. Een akkoord met het VK bracht rust. Of, zoals Van de Poppe het stelt: “De ergste paniek misschien overdreven was.”
Fed Chair Jerome Powell holds interest rates steady at 4.25%-4.5%, defying President Trump’s push for cuts. Citing tariff-driven inflation risks and economic uncertainty, Powell emphasizes Fed independence. No rate changes are expected before the June 2025 meeting. pic.twitter.com/Mexfy9C8xj
— (@pr0ud_americans) May 7, 2025
Bitcoin: eindstation of tussenstop?
Is Bitcoin bijna aan zijn top of begint het feest pas net? Het is een vraag die crypto-investeerders verdeelt. Van de Poppe neigt naar het laatste. Hij vergelijkt de huidige situatie met 2021, toen Bitcoin $69.000 bereikte bij een rente van 1%. Nu staat BTC rond de $100.000, met een rente van 4,3%. “Stel je voor hoe hoog Bitcoin zou kunnen gaan in deze cyclus, met een ETF beschikbaar voor alle investeerders en dalende rentes,” stelt hij.
Een andere invalshoek is het benchmarken van Bitcoin tegenover goud. “Als we Bitcoin in goud waarderen, staat het nog steeds 30% onder de all-time high. Dat is een belangrijke trigger,” aldus Van de Poppe. In andere woorden: wie alleen naar de dollar kijkt, mist mogelijk het grotere plaatje.
Hij wijst erop dat de recente stijgingen vooral gedragen zijn door externe factoren, zoals ETF-lanceringen en geopolitieke ontwikkelingen. Zonder die context zou de koers mogelijk veel minder hard gestegen zijn. “Zonder die events zou Bitcoin waarschijnlijk geen nieuwe all-time high maken tijdens een zwakke economische fase.”
Altcoins: uitstappen of juist bijkopen?
De hamvraag onder beleggers: is dit het moment om je winsten te verzilveren? Of moet je blijven zitten voor het echte vuurwerk? Van de Poppe noemt de recente stijging van Ethereum slechts een “kleine beweging“. En hij waarschuwt: wie te lang wacht, koopt straks fors hoger terug. “Ik weet uit ervaring: als de altcoinmarkten echt beginnen te draaien, lopen ze flink door en krijg je niet veel kansen om in te stappen zonder fors hoger terug te kopen.”
De markt lijkt zich te splitsen in twee kampen. Enerzijds de optimisten die geloven dat dit het begin is van een bullmarkt. Anderzijds de sceptici die het als een tijdelijke opleving zien. Van de Poppe: “Als scenario 1 realiteit wordt, blijft groep 2 achter met pijn.”
Volgens hem nadert de sector het einde van vier moeilijke jaren. Wat volgt? “Een tweejarige bullmarkt waarin adoptie, innovaties en institutionele deelname zullen toenemen.” Concrete voorbeelden zijn er al: Stripe ondersteunt nu stablecoinbetalingen op Ethereum, en de Pectra-upgrade is in eindelijk live.
0/ the biggest ethereum upgrade since the merge is coming.
and this time, you’ll feel it.
it’s called pectra and here’s why it matters
a guest thread by @binji_x ↓ pic.twitter.com/xhn1kt3qgG
— Ethereum.org (@ethereum) May 6, 2025
De stemming draait: tijd voor optimisme?
Hoewel de meningen verdeeld blijven, is Van de Poppe duidelijk in zijn slotconclusie: het pessimisme in de markt is misplaatst. “De bear market begint wanneer iedereen gelukkig is. Niet wanneer iedereen nog depressief is,” stelt hij. De fundamenten onder crypto lijken te verstevigen, en de economische wind begint te draaien.
“We staan aan het begin van een nieuwe economische cyclus, en crypto zal daar een fundamentele rol in spelen,” sluit hij af. Wie op zoek was naar richting, heeft nu een kompas. Of je dat volgt, is aan jou.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
