Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Google Chrome leidt tot phishing: Belegger verliest $ 20.000

261

 

Google Chrome heeft een gebruiker naar een ChangeNOW website gestuurd, wat uiteindelijk niet de echte website van ChangeNOW bleek te zijn. Hierdoor is de gebruiker $ 20.000 verloren binnen enkele minuten. We zien het steeds vaker dat ook Google het verschil niet meer weet tussen fraude websites en de echte websites. Hoe kun je voorkomen dat je zelf slachtoffer wordt van dit soort criminaliteit, als Google de nep websites niet van de echte websites kan onderscheiden? 

Gebruiker verloor $ 20.000 door een verwijzing van Google Chrome

Een gebruiker van Google Chrome is door verwezen naar de website van ChangeNOW, maar achteraf bleek het niet de echte website van ChangeNOW te zijn. Het bleek een phishing website te zijn. Een phishing website houdt in dat websiteadressen worden geregistreerd die er bijna hetzelfde uitzien als die van vertrouwde cryptoplatforms. Er zijn dan enkele verwisselingen gedaan, waardoor het wel net dezelfde website is.

Hierdoor kan een gebruiker de website niet onderscheiden van echt, maar Google kennelijk ook niet. Google Chrome stuurde een gebruiker namelijk gewoon door naar een nepsite. Hierdoor kunnen we concluderen dat het aanbevelingsmechanisme van Chrome niet goed werkt.

Is de gebruiker of Google Chrome verantwoordelijk?

Dit brengt een ernstige kwestie met zich mee. Er wordt op het internet altijd gewaarschuwd om voor de beveiligde websites van Google te kiezen en geen website te kiezen die niet gecontroleerd zijn door Google, maar kennelijk kan Google zelf niet voldoende filteren om de nepwebsites eruit te halen.

Criminele website evalueren de hele tijd, waardoor ook het beveiligingssysteem van Google moet evalueren, anders krijgen we dit soort problemen. Dit zorgt voor een debat over de verantwoordelijkheid van de browser richting de gebruiker toe. Bewustwording van deze fouten is zeer belangrijk, omdat de gebruiker dan zelf nog beter moet oppassen.

In dit geval zijn beide partijen verantwoordelijk. De browser had de gebruiker nooit door mogen sturen naar de nepwebsite, maar ook de gebruiker moet altijd controleren waar hij of zij mee te maken heeft. De browser moet in ieder geval zijn controle verbeteren.

Waarschuwingen voor nepwebsites

Door de jaren heen zijn er verschillende waarschuwingen naar buiten gekomen rondom nep websites. In Amerika hebben ze bijvoorbeeld de Crypto Scam Tracker van het California Department of Financial Protection and Innovation (DFPI). Hier valt ook in te zien dat het aantal klachten toeneemt.

De Federal Trade Commission (FTC) geeft richtlijnen voor cryptofraude en benadrukt het belang van het controleren van website-URL’s en alle andere vormen van mogelijke fraude via het internet.

Waarschuwingen in Nederland

In Nederland zien ook dat er waarschuwingen worden gedaan om niet zomaar ergens op te klikken of alles te geloven wat je op het internet tegenkomt. Toch is er in Nederland maar weinig aandacht voor phishing. In dit geval hebben we te maken met een gebruiker die door Google zelf door wordt gestuurd en ook dit moet onder de aandacht worden gebracht.

Wanneer dit niet onder de aandacht wordt gebracht, kan het ervoor zorgen dat mensen in Nederland sneller het slachtoffer worden van dit soort criminele activiteiten.

Bescherm je zelf op het internet

Hoe vervelend het ook is, we moeten bij ons zelf beginnen om jezelf veilig te houden. De phishing aanvallen worden steeds geavanceerde en ook andere criminele activiteiten op het internet worden complexer. Jezelf beschermen tegen dit soort dingen is het enige wat je kunt doen.

Als je naar een website toe gaat, is het altijd belangrijk om de volledige website te scannen. Bekijk elk detail, zodat je zeker weet dat het de juiste website is. Met name de URL’s van een website moet je dubbel checken, zodat je zeker weet dat de website echt is.

De verantwoordelijkheid voor het beschermen van je gegevens en bijvoorbeeld cryptovaluta worden volledig bij de gebruikers neergelegd. Browsers en cryptobeurzen hebben namelijk geen meldingen gedaan om de phishing aan te pakken.

Het beste wat je kunt doen is alles in de gaten houden en op de hoogte blijven van de nieuwste vormen van phishing of oplichting. Op die manier kun je je hier het beste op voorbereiden.

Koop je crypto via Best Wallet

Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet

  • Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
  • Vroege toegang tot nieuwe projecten
  • Hoge staking belongingen
  • Lage transactiekosten
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.
Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Jessy Zuidema

Jessy Zuidema is jaren geleden begonnen met schrijven. Op jonge leeftijd toonde ze al interesse in het creëren van spraakmakende teksten die andere mensen van de correcte informatie voorzien. Tegenwoordig focus Jessy zich op schrijven van onderwerpen binnen de crypto wereld. Hierdoor kan ze haar sc...

Array
(
    [0] => 222313
    [1] => 221166
    [2] => 221387
    [3] => 222472
    [4] => 222366
)