Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Circle overweegt verkoop aan Ripple of Coinbase

Circle overweegt verkoop aan Ripple of Coinbase 345

 

De cryptowereld is weer op scherp gezet door ontwikkelingen rondom het stablecoinbedrijf Circle. De maker van onder andere de cryptocurrency USD Coin (USDC) zou op zoek zijn naar een koper voor het bedrijf. Inmiddels zouden de overnamegesprekken al in volle gang zijn en de potentiële kopers zijn zeker niet de minste. Daarnaast zou een overname grote gevolgen kunnen hebben voor de ecosystemen van stablecoins.

Meerdere factoren mogelijk doorslaggevend voor verkoop

Circle geeft sinds 2018 al USDC uit aan cryptohandelaren. Door de jaren heen is de munt uitgegroeid tot een van de grootste en meest gebruikte stablecoins ter wereld. In totaal heeft de cryptocoin een marktkapitalisatie bereikt van 32 miljard dollar. Hierdoor moet het alleen Tether (USDT) als haar meerdere erkennen. In een wereld waar de regulatie steeds verder toeneemt, heeft de munt zich bewust neergezet als een compliant en transparante aanbieder.

Ondanks het succesvolle verhaal lijkt het bedrijf er toch voor te kiezen om zichzelf in de etalage te zetten ter overname. Vermoedelijk heeft dit te maken met een aantal verschillende factoren. Zo lijkt de druk van de concurrentie steeds groter te worden en lijkt het inhalen van Tether onbegonnen werk. Om dit in de toekomst toch voor elkaar te krijgen, zal er meer bestedingsruimte moeten ontstaan. Dit zou mogelijk zijn wanneer een grote partij als Coinbase of Ripple (XRP) het bedrijf zou overnemen.

Daarnaast zou de afgeblazen beursgang in 2022 ook nog een rol kunnen hebben gehad in het traject. Het bedrijf wilde namelijk al snel naar de Amerikaanse beurs, maar dit ging toen op het laatste moment niet door. Gezien de huidige onzekerheden omtrent de wet- en regelgeving van de Amerikaanse overheid voor cryptocurrencies, lijkt een beursgang verder weg dan ooit.

Gevolgen overname verschillen per partij

Een overname van USDC zou een grootse gebeurtenis zijn in de cryptowereld. Toch kunnen de uitkomsten sterk verschillen en afhankelijk zijn van de partij die het overneemt. Toch kunnen we al enigszins voorzien wat de gevolgen kunnen zijn wanneer bijvoorbeeld Ripple of Coinbase het bedrijf zou overnemen.

Wanneer Ripple aan het langste eind trekt, dan zou USDC onder hetzelfde dak komen te zitten als XRP. Een flinke stap vooruit voor het bedrijf dat eerder al aankondigde dat zij een eigen stablecoin willen lanceren. Wanneer zij USDC in bezit zouden hebben, dan beschikken ze direct over een stevige infrastructuur en een volwassen product.

Een overname door Coinbase lijkt misschien waarschijnlijker, aangezien de partijen al langer samenwerken voor de uitgifte van de stablecoin. Twee jaar geleden kocht Coinbase zich al naar een groot aandeel in het bedrijf, waardoor een definitieve overname als volgende stap zeker niet onlogisch is.

Beide mogelijkheden zullen dus grote gevolgen hebben voor de stablecoin, echter zal de uitwerking ervan zeer verschillen van elkaar. Ripple zal de focus meer in het internationale aspect hebben, terwijl Coinbase het product meer zal willen inzetten voor de Amerikaanse markt en ontwikkelingen.

Vertrouwen in stablecoin essentieel, maar zeer breekbaar

Het vertrouwen in stablecoins is van groot belang. Het vormt de basis voor veel handelaren om hun kapitaal tijdelijk in een veilige haven te houden of om deze eenvoudig te verplaatsen. Ook wanneer er een volatiele markt is, bieden stablecoins een zeer welkome rustige omgeving. Helaas is het vertrouwen in deze muntsoort fragiel. Dit heeft te maken met gebeurtenissen uit het verleden. Zo stortte de stablecoin TerraUSD plotsklaps in en recent waren er nog zorgen over de reserves van Tether.

De bewegingen van bedrijven achter de stablecoins worden dan ook op de voet gevolgd. Ook de huidige ontwikkelingen rondom Circle kunnen invloed hebben op de cryptomarkt, zoals bijvoorbeeld op XRP. Een overname komt dus met nogal wat complicaties. Want waar dit aan de ene kant kan leiden tot consolidatie en stabiliteit, kan het ook naar de andere kant doorslaan en een hoop onrust veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat handelaren zich zorgen maken over de groeiende macht van een stablecoinbedrijf, wanneer zij een nog groter marktaandeel bezitten. De komende periode zal uitwijzen welke kant we op zullen bewegen.

Koop je crypto via Bitvavo
Bitvavo, de grootste en meest bekende crypto exchange van Nederland werkt samen met Bitcoinmagazine.nl. Daarom krijg jij nu bij het aanmaken van een account en storting van €10,-, je storting verdubbeld! Dus een welkomstcadeau van €10,-

Houd onze samenwerking goed in de gaten, want er zullen geregeld nieuwe en lucratieve deals komen!
Kijk voor de voorwaarden op https://bitcoinmagazine.nl/visit/bitvavo“>Bitvavo x BitcoinMagazine.nl

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

Bitvavo - grootste crypto exchange in Nederland

  • Meer dan 340 beschikbare cryptocurrencies
  • Lage transactiekosten
  • Gemakkelijk via iDeal geld storten
  • Professionele traders dashboard
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.

Door: Nick de Jong

Nick de Jong werkt als Bitcoin en economie expert voor Bitcoinmagazine.nl. Naast zijn werk als schrijver, werkt Nick ook als juridisch ondersteuner bij de overheid. Nick's interesse voor crypto ontstond jaren terug, in 2015. Blockchain en regelgeving trokken zijn aandacht. Nick verdiepte zich in...

Array
(
    [0] => 223888
    [1] => 222472
    [2] => 223804
    [3] => 224106
    [4] => 224437
)