Bitcoin heeft marktkapitalisatie van $1.000 miljard! Waar eindigt dit?

745 totale weergaven
|

De markt van Bitcoin (BTC) is door de 1.000 miljard dollar geschoten. Wederom een nieuwe mijlpaal voor het digitale goud.

1 Bitcoin is op het moment van schrijven meer dan $53.600 waard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin, een asset van $1.000 miljard

In 2021 heeft Bitcoin opnieuw een nieuw record gezet: een "1 trillion dollar asset". Oftewel, de asset is nu 1.000 miljard dollar in totaal. Het gaat om de actuele prijs van bitcoin maal het aantal BTC in omloop. Er is ruim 18,6 miljoen bitcoin op de markt, uiteindelijk kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoin bestaan.

Dit opmerkelijke record is het gevolg van de razendsnelle groei die de munt dit jaar heeft doorgemaakt. Ga maar na: op de laatste dag van 2020 was de totale marktwaarde nog de helft.

Een korte terugblik op de koersontwikkeling is veelzeggend:

  1. 16 december was bitcoin nog 'maar' $20.000 waard.
  2. Op 2 januari schoot de koers door de $30.000.
  3. Op 8 januari, nog geen week later, knalde de prijs door de $40.000.
  4. Nu op 16 februari schiet de koers door de $50.000.

Dus sinds het oude record van $20.000 is de munt in slechts twee maanden naar $50.000 gestegen, een groei van 150%.

Toenemende vraag

Het verhaal is bekend: kopers van Bitcoin zijn voornamelijk Amerikaanse bedrijven die Bitcoin kopen als kasreserve of om er beter rendement mee te maken. Obligaties, staatspapieren en ook goud brengen weinig meer op. Dit terwijl de dollar aan koopkracht inlevert doordat overheden de hoeveelheid verruimen om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Het aantrekkelijke aan bitcoin is dat de inflatie laag is (1,8%) en uiteindelijk nihil is. Er is namelijk een plafond van 21 miljoen Bitcoin. Op moment van schrijven zijn er 18,6 miljoen stuks

Tegen de gemiddelde tijd voor miners om het volgende block te vinden zal eind 2021 90% van de voorraad zijn gedolven. Vier jaar later is 95% van de voorraad gedolven. Bijzonder aan bitcoin is bovendien dat slechts 20% van de gedolven voorraad (circa 3,5 miljoen Bitcoin) verhandeld wordt. De rest houdt men aan als lange termijn investering of daarvan zijn de sleutels kwijt.

Kortom, de 'flow' van nieuwe bitcoin droogt gaandeweg op, terwijl de vraag sterk toeneemt. Die is afkomstig uit Amerika, maar ook uit Azië bijvoorbeeld.

BlackRock kondigde vandaag aan "met Bitcoin te gaan spelen" hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie met futures. Maar eind vorig jaar gaf deze assetmanager met 8.000 miljard dollar op de balans al aan: bitcoin wordt groter dan goud ooit is geweest.

Tel daarop de koop van Tesla van 1,5 miljard dollar aan BTC, waarmee Tesla in één keer meer rendement behaalde dan met haar eigen bedrijf.

Institutionele investeerders zoals NYDIG van Ross Stevens en SkyBridge van Anthony Scaramucci wijzen erop: voor hun klanten is Bitcoin de eerste keuze als 'hedge' tegen inflatie.

En dan is er nog een MicroStrategy van Michael Saylor die deze week een tweede obligatie-uitgifte doet van inmiddels 900 miljoen dollar. Bedoeld om méér Bitcoin in te slaan als kasreserve.

In de markt zijn er drukke speculaties wie het volgende bedrijf is dat gaat instappen. De naam Oracle viel, terwijl sommigen Twitter de stap zien maken. Op overheidsniveau wordt de naam van Turkije veel genoemd, een land dat kampt onder hevige inflatie en waar een bruisende bitcoin industrie aan het ontstaan is.

De verwachting is dat met deze nieuwe mijlpaal weer nieuwe spelers hun intrede in deze markt, waarvan sommigen zeggen dat deze nog aan het ontbolsteren is.

Lees meer over:
marktwaarde

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...