Britten kunnen Bitcoin Core niet meer downloaden dankzij rechtszaak Craig Wright

550 totale weergaven
|

De rechtszaak van Craig Wright over de whitepaper van Bitcoin heeft voor een nare bijsmaak gezorgd. Omdat deze whitepaper ook ín de blockchain staat, mag de Bitcoin Core-software niet gedownload worden door mensen die de website vanuit het Verenigd Koninkrijk bezoeken.

Bitcoin Core-software

Het gaat om de website bitcoin.org. Craig Wright 'won' eerder deze week een rechtszaak van Cobra, een pseudonieme persoon die deze website beheert en onderhoudt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Omdat de desbetreffende persoon zijn identiteit niet wilde prijsgeven in de rechtszaal (en dus niet kwam opdagen) en zich daarmee dus niet kon verdedigen, kreeg Craig Wright een verstekvonnis toegewezen. Hierdoor moest Cobra de whitepaper van de website bitcoin.org afhalen. Wright claimt namelijk de auteur te zijn van dit document.

Vandaag blijkt echter ook dat de Bitcoin Core-client niet meer te downloaden is als je de website vanaf een Brits IP-adres bezoekt. De website geeft de volgende melding:

"Deze software kan momenteel niet worden gedownload in het VK en downloadlinks werken niet als u zich in het Verenigd Koninkrijk bevindt."

De reden is dat de whitepaper van bitcoin ook via de Bitcoin-Core software te downloaden is. Ooit is de whitepaper in allemaal kleine stukjes opgedeeld en in de blockchain gezet door middel van verschillende transacties. PlanB deelde deze truc onlangs nog op zijn Twitter-account:

Cobra reageert zelf ook op het nieuws:

“De whitepaper zit in de blockchain en is via de software te bekijken. Ik mag de whitepaper niet verspreiden op bitcoin.org of ‘op welke andere manier dan ook’. We moeten de wet volgen.”

Door de uitspraak van de rechter moest Cobra ook de juridische kosten van Wright te betalen, wat neer kwam op 35.000 Britse ponden (ongeveer $48.600).

Geschiedenis

In januari eisten advocaten van Fraudtoshi dat Bitcoin.org en Bitcoincore.org geen rechten zouden hebben om de whitepaper te hosten, wegens een vermeend inbreuk op het auteursrecht.

Dit zorgde voor grote verontwaardiging én onenigheid binnen de bitcoin community. Aan de ene kant stond een groep die vond dat er belangrijkere dingen waren om energie en tijd aan te besteden, en om de whitepaper daarom maar offline te halen. Aan de andere kant stonden fundamentalisten die vonden dat CSW op deze manier géén gelijk kon en mocht krijgen.

Intussen liet Bitcoin zien dat het antifragiel en decentraal is. Het netwerkeffect deed haar ding en binnen no-time werd het document op honderden nieuwe website gepubliceerd. waaronder die van de overheid van Estland en Colombia.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCraig Wright