Elektriciteitsconsumptie Bitcoin valt naar niveau van november 2020

1099 totale weergaven
|

De geschatte jaarlijkse elektriciteitsconsumptie van bitcoin is met 60 procent gekelderd vanaf de all-time high van 143 TWh van mei naar een dieptepunt van 62 terawattuur (TWh) begin juli. Althans, dat is het geval als we de data van de Cambridge Bitcoin Elektricity Consumption Index (CBECI) mogen geloven.

Dat is het laagste niveau van elektriciteitsconsumptie voor bitcoin sinds november 2020. Dat heeft uiteraard alles te maken met het verjagen van miners uit China door de Chinese overheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe staat het ervoor met het elektriciteitsverbruik van bitcoin?

Op het moment van schrijven ligt het jaarlijkse energieverbruik van bitcoin naar schatting op 67 TWh. Terwijl de bovengrens naar schatting op een maximum van 162 TWh ligt. Deze bovengrens tikken we alleen in het “slechtste” scenario aan.

Ter illustratie, die bovengrens lag op de eerder besproken top van mei op 520 TWh. Wat dat betreft valt het momenteel dus wel even mee met het energieverbruik van bitcoin.

De ondergrens, die correspondeert met de absolute minimale hoeveelheid elektriciteit die het netwerk nodig heeft, ligt op 24 TWh. Dit niveau zouden we bereiken indien miners altijd de meest energie-efficiënte apparatuur gebruiken die momenteel op de markt beschikbaar is.

De volatiliteit wat betreft het elektriciteitsverbruik van bitcoin laat eens te meer zien hoe complex de hele klimaatdiscussie rondom bitcoin is. Er zijn zoveel factoren die hierbij een rol spelen en dan laten we de klimaatimpact van het fiatsysteem nog buiten beschouwing.

Correlatie tussen bitcoin koers en elektriciteitsverbruik

We kunnen de koersbewegingen en het elektriciteitsverbruik niet los van elkaar zien. Sinds de all-time high van $64.000 en de terugval naar de koers van vandaag is ook het elektriciteitsverbruik flink teruggelopen. Het is voor miners simpelweg minder interessant om te minen nu de koers zoveel lager ligt.

In de run omhoog naar $64.000 schoot ook het energieverbruik van bitcoin de lucht in en ontstonden er allerlei discussies over het energieverbruik. Wat uiteindelijke leidde tot de mededeling van Tesla dat ze stoppen met het accepteren van bitcoin als betaalmiddel, waarna de koers crashte.

Verder kunnen we natuurlijk China niet onbesproken laten. Het land is bezig met een ware heksenjacht op bitcoin miners die vrijwel alle hashing power het land heeft uitgejaagd. Het is afwachten in hoeverre de mining-apparatuur de komende maanden weer aangezet gaat worden op andere plekken in de wereld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....