
Bitcoin heeft het in 2022 nog niet makkelijk en na de zevende achtereenvolgende rode week kunnen we het jaar tot nu toe zelfs als moeilijk bestempelen. Die zeven opeenvolgende rode weken zijn zelfs een record voor bitcoin. De laatste keer dat we daarbij in de buurt kwamen was in 2014 met zes onafgebroken rode weken.
We hebben de 31.000 dollar nodig om te klimmen
Volgens Twitter-handelaar Crypto Tony hebben we tenminste een bitcoin koers van 31.000 dollar nodig om steun voor de weg omhoog te vinden. Totdat we daar aankomen blijven we volgens hem in de huidige prijsrange bivakkeren en zal bitcoin het lastig hebben.
De kans dat we op dit moment uit het dal klimmen lijkt echter nihil. Daar zijn de macro-economische omstandigheden op dit moment te lastig voor. Centrale banken over de hele wereld hebben nog altijd de inflatie niet onder controle en we kunnen, vooral van de Federal Reserve, nog een hoop vuurwerk verwachten dit jaar.
Wat de Federal Reserve precies van plan is weet echter niemand en dat is precies wat het op dit moment zo lastig maakt. Voor de meeste mensen is het niet logisch om nu vol risico te nemen en dat betekent dat bitcoin kopen er voor bepaalde investeerders even niet bij is. In ieder geval minder dan voorheen.
Waarschijnlijk moeten we wachten tot de donderwolken boven de markt opklaren en er meer duidelijkheid is over de toekomst. Tot die tijd zullen de meeste mensen, in ieder geval een deel van, hun chips bij zich houden.
De dollar blijft zijn spierballen tonen
Momenteel zien we al enige tijd een grote 'vlucht' naar dollars op de markt. Mensen moeten de rekeningen immers veelal in dollars betalen en dat zorgt met de oplopende rente voor een vlucht naar dollars. Door je assets nu te verkopen voor dollars weet je in ieder geval zeker dat je de komende periode kunt overleven.
Op 9 mei tikte de DXY, de dollar-index, een score van 105 aan, wat de hoogste score is sinds de week van 9 december 2002. De dollar is wat dat betreft dus sterker dan ooit, wat voor veel mensen een vreemde gewaarwording is met de hoge inflatie.
Terwijl de dollar kracht toont en hoogtepunten bereikt die het de afgelopen 20 jaar niet meer gezien heeft, doet onze euro het juist helemaal niet goed. Ten opzichte van de dollar zijn we nu de diepste punten van de afgelopen vijf jaar op de grafiek aan het testen. Een hoop macro-economisch onweer dus wat risicovol investeren op dit moment lastig maakt.