‘Celsius stuurt 25.000 Bitcoin naar FTX’
De week is weer gestart. We bespreken twee zaken om rekening mee te houden in de wereld van bitcoin: inflatiecijfers en Celsius.
Inflatiecijfers
Deze week is het weer tijd voor de Amerikaanse 'Consumer Price Index' (CPI), De verwachting is dat de officiële inflatiecijfers nog hoger uitvallen.
Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !Macro-analist Alex Krüger verwacht een onrustige week op de financiële markten. Het netwerk van bitcoin maakt voor het eerst een (aanstaande?) financiële crisis mee. Die crisis speelt zich af buiten het protocol, maar niettemin heeft het algehele marktsentiment gevolgen voor de ontwikkelingen rondom BTC.
In een crisis is minder tijd/geld om te experimenteren. In tijden van hoge inflatie moet je allicht gewoon iets kopen in plaats van sparen in bitcoin.
Tegelijkertijd is de belofte van bitcoin dat het een redmiddel is tegen of tijdens deze onrustige periodes. Naast de inflatiecijfers verwacht Krüger ook reacties op de kwartaalcijfers van bedrijven, ook de Europese gascrisis zorgt voor wat extra onrust.
Bitcoin is een erg liquide asset. Overal ter wereld kun je het in principe kopen en verkopen. In onzekere tijden is bitcoin een handige weg naar meer liquiditeit. Ofwel: je kunt het makkelijk verkopen. En dat laatste doe je al snel als je BTC bestempelt als ook een risicovolle asset. In tijden van onzekerheid wil je minder risico nemen.
Kortom: buckle up. :)
Week in Bitcoin: institutionele beleggers openen massaal shorts op bitcoin
Celsius
Deze week kun je ongetwijfeld ook weer genoeg nieuws vinden over Celsius. De leningverstrekker is een van de partijen die op omvallen staat. Celsius beloofde klanten onder andere gigantische rentes op hun spaargeld. Dat verdienmodel werkt (als een piramidespel) prima als het goed gaat. De constructie lijkt echter niet bestand tegen het huidige marktsentiment.
Celsius zet alle zeilen bij om het hoofd boven water te houden. Mede daarom is het opvallend dat er 25.000 wBTC richting cryptobeurs FTX stroomde.
Dat wBTC staat voor 'wrapped bitcoin'. Dat is dan weer een token op het netwerk van ethereum. Een partij of protocol ontvangt echte bitcoin, en geeft er bitcoin tokens voor terug. Met die wBTC kun je vervolgens aan de slag op andere protocollen en DeFi-constructies.
En dat laatste zagen we in de praktijk. Celsius betaalde een schuld van ruim $41 miljoen af, en kreeg zo hun onderpand van wBTC weer terug.
Goed. Het is een wirwar aan transacties, tokens en andere constructies. In de praktijk lijkt Celsius bezig om te redden wat er te redden valt. Of en hoe dat lukt is de vraag.