FTX kan nog $1 miljard uitgeven aan overnames van cryptobedrijven

1021 totale weergaven
|

Sam Bankman-Fried, de CEO van cryptobeurs FTX, vertelt aan CNBC dat ze meer dan $1 miljard kunnen uitgeven aan mogelijke overnames van cryptobedrijven.

Suikeroom FTX

De jonge CEO wil geen exact noemen omdat je dan volgens hem “definitiekwesties krijgt, wat betreft hoe comfortabel we zijn met het uitgeven van bedragen.” Maar zijn stelling is duidelijk: er staat nog genoeg droog kruit langs de zijlijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Naar eigen zeggen heeft de beurs nog genoeg cash op zak, maar het is niet per se de ambitie om dit allemaal te gebruiken:

“We proberen de schatkist niet te legen, om zo te zeggen.”

De beurs is de laatste maanden een belangrijke speler geweest. Ze hebben verscheidene keren opgetreden met bailouts van failliete of bijna bankroete bedrijven.

De beslissing nemen om de trekker over te halen voor reddingsoperaties en overnames was geen gemakkelijke zaak, vertelt Bankman-Fried.

“We hadden maar een paar dagen om sommige van deze beslissingen te nemen. De belangrijkste reden om het wel te doen was om klanten te helpen en ervoor zorgen dat ze worden beschermd, net als het kunnen voorkomen dat het probleem zich door het ecosysteem verspreidt.”

Cadeautje aan Voyager 

De reddingsoperatie van Voyager Digital door FTX was zo’n voorbeeld.

Bankman-Fried legde uit hoe ze ‘een soort tweedelige kredietlijn’ verleenden. De eerste was $70 miljoen, en die $70 miljoen was geld dat ze gewoon onmiddellijk mochten gebruiken zonder verplichtingen. Hiervan wist FTX dat ze het hoe dan ook zouden kunnen verliezen.

“We hebben niet al te veel vertrouwen om dat terug te krijgen .”

Het nobele “verantwoordelijkheidsgevoel voor de industrie” komt ook deels vanuit eigenbelang. Voor FTX is het belangrijk dat de industrie overeind blijft en het ecosysteem blijft groeien. Je zou het kunnen vergelijken met de bailout van JP Morgan, dat in 2008 Bear Stearns opkocht.

“Het is voor niemand op de lange termijn goed als de situatie echt pijn begint te doen. Het is niet eerlijk voor klanten, het zal niet goed zijn voor de regelgeving.”

Ook wilde FTX voorkomen dat onbekende figuren op de een of andere manier zich in de markt konden kopen.

Recordomzet

De beurs heeft zelf een mooi jaar achter de rug. In 2021 werd geschat dat de omzet meer dan $1 miljard bedroeg. Op jaarbasis was dit voor het bedrijf een stijging van 1.842%.

Ze kochten onder andere de Canadese beurs Bitvo op en onderzochten de mogelijkheid om Celsius te helpen, alvorens de lender zelf hulp afwuifde.

Kritiek

Er is ook kritiek, bijvoorbeeld vanuit de hoek van concurrent Binance. Nadat FTX een kredietlijn van $250 miljoen aanbood aan BlockFi, schreef schreef Changpeng Zhao dat bailouts niet “slechte bedrijven in stand moeten houden.”

“Laat ze falen. Laat andere, betere projecten hun plaats innemen, en dat zullen ze ook doen.”

Dit is in wezen ook meer de bitcoingedachte, refererend naar de bankencrisis in 2008. Bailouts zorgden ervoor dat risico’s en gevolgen van elkaar werden losgekoppeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX