
In crypto wordt vaak gesproken over technische analyses en markttrends die de prijs beïnvloeden. Er wordt minder vaak gesproken over de onderliggende economische factoren die deze trends beïnvloeden. Een van die factoren is de wereldwijde geldhoeveelheid, de global liquidity of specifiek in deze blog, de M2. Maar wat is M2 en waarom heeft het invloed op de markt en daarmee de Bitcoinprijs?
Recent onderzoek van Sam Callahan, in samenwerking met Lyn Alden, een bekende Bitcoiner, laat zien hoe de wereldwijde geldhoeveelheid samenhangt met de prijs van Bitcoin.
Wat zijn M1, M2 en M3?
Centrale banken gebruiken verschillende categorieën om de geldhoeveelheid te meten. De M0–M3-indeling komt uit de monetaire theorie en wordt wereldwijd gebruikt door centrale banken om de geldhoeveelheid in kaart te brengen. Denk aan banken zoals de Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Federal Reserve.
De indeling maakt het verschil zichtbaar tussen geld dat je direct kunt uitgeven (zoals cash en betaalrekeningen) en geld dat wat verder ‘opgesloten’ zit in de economie, zoals langlopende spaarrekeningen of investeringsgelden.
Door het geldsysteem op deze manier te segmenteren, kunnen beleidsmakers en economen beter zien hoe liquide een economie is en waar het geld ‘vastzit’. Elke ‘M’ staat voor een bredere laag van geld in de economie. Hoe hoger het getal, hoe breder de definitie van geld.
De lagen van geld:
- M0: Het ‘basisgeld’ van de economie. Dit zijn alle bankbiljetten en munten die je in handen kunt hebben, plus het geld dat banken bij de centrale bank stallen.
- M1: Het directe geld waar je vandaag mee kunt betalen. Denk aan cash, chartaal geld én het saldo op je betaalrekening. Het meest liquide van allemaal.
- M2: Alles uit M1, plus spaargeld dat even vaststaat. Zoals kortlopende spaardeposito’s of speciale spaarrekeningen. Iets minder makkelijk opneembaar, maar nog redelijk snel beschikbaar.
- M3: De bredere geldlaag. M2, maar dan met extra grote vermogens zoals termijndeposito’s en geld van pensioenfondsen of grote instellingen. Minder liquide, vooral interessant voor economische analyses.
M1 is het meest direct inzetbaar, M3 het minst liquide. M2 wordt vaak gezien als een bredere maatstaf voor de geldhoeveelheid en is relevant voor het begrijpen van economische trends. M2 groeit als centrale banken geld ‘bijdrukken’, bijvoorbeeld tijdens economische crises. Het geld komt dan via steunmaatregelen of lage rentes terecht bij mensen en bedrijven, die het deels bewaren op spaarrekeningen. Deze handelingen vergroten M2.
Een stijgende M2 betekent: er is meer geld in het systeem dat op zoek kan gaan naar rendement. En dat geld komt vaak terecht in markten zoals aandelen, vastgoed of cryptocurrencies zoals Bitcoin.
Global of wereldwijde M2: het grote plaatje
Het onderzoek van Callahan en Alden toont aan dat Bitcoin in 83% van de gevallen binnen een periode van 12 maanden in dezelfde richting beweegt als de wereldwijde M2-geldhoeveelheid.
Deze correlatie is sterker dan bij andere grote activaklassen, zoals aandelen of goud. Bitcoin is wereldwijd toegankelijk, 24/7 verhandelbaar en heeft een beperkt aanbod. Daardoor reageert het sneller op veranderingen in geldstromen dan bijvoorbeeld vastgoed of goud, die trager en lokaler bewegen.
Liquiditeit betekent simpel gezegd: hoe makkelijk geld of activa kunnen bewegen of worden uitgegeven. Hoe hoger de liquiditeit, hoe sneller kapitaal door de markt stroomt.
Dit suggereert dat Bitcoin een gevoelige indicator is voor wereldwijde liquiditeitsveranderingen.
Bitcoin als barometer voor liquiditeit
Wanneer centrale banken de geldhoeveelheid vergroten, bijvoorbeeld door zelf geld te creëren (kwantitatieve versoepeling), neemt de liquiditeit toe. Met dit extra geld gaan beleggers op zoek naar plekken waar hun geld iets kan opleveren (rendement), wat kan leiden tot stijgende prijzen van activa zoals aandelen, vastgoed en ook Bitcoin. Maar ook omgekeerd is dat zo. Bij een verkrapping komt er minder nieuw geld in het systeem en ook dat voelt de markt.
Historische voorbeelden uit onderzoek Callahan:
- 2020-2021: Explosieve groei van M1 en M2 in de VS door coronasteunmaatregelen; Bitcoin steeg van ± $7.000 naar meer dan $60.000.
- 2022: Centrale banken verhoogden de rente en draaiden de geldkraan een beetje dicht. Bitcoin daalde sterk.
- 2023-2024: De maatregelen werden rustiger. Bitcoin beweegt weer in cycli, mee met de wereldwijde geldstromen.
Deze voorbeelden laten zien dat meer geld in het systeem vaak zorgt voor meer beweging in Bitcoin. Het wordt dan ook vaker gezien als een ‘signaal’. Als liquiditeit stijgt, zie je vaak al snel beweging op de bitcoinmarkt, eerder dan traditionele markten. Dat zegt iets over hoe gevoelig de markt is en anticipeert op geldstromen.
Is correlatie iets anders dan oorzaak?
Hoewel er een sterke correlatie is tussen M2 en de prijs van Bitcoin, betekent dit niet dat de ene direct de andere veroorzaakt. Deze factoren spelen ook een rol:
- Regelgeving: Nieuwe regels kunnen beleggers aantrekken of afschrikken. Denk aan belastingregels, verbod op exchanges of aan MiCAR.
- Marktsentiment: Angst, hype of vertrouwen kunnen de markt beïnvloeden, los van geldstromen.
- Technologische ontwikkelingen zoals de halving, Lightning of Taproot (een upgrade die meer privacy biedt) hebben in het verleden en kunnen de aantrekkelijkheid van Bitcoin nog steeds beïnvloeden.
Desondanks blijft de wereldwijde geldhoeveelheid een belangrijke factor om in de gaten te houden als het gaat om de prijs van Bitcoin en de invloed op de cryptomarkt. Bitcoin reageert doorgaans sneller op veranderingen in liquiditeit dan andere activa — al zit daar vaak een vertraging van zo’n twee maanden tussen een stijging van M2 en een merkbare prijsbeweging.
Wat kun je leren van M2 over de bitcoinmarkt?
Het volgen van de M2-geldhoeveelheid helpt je om marktbewegingen beter te begrijpen. Als de geldhoeveelheid stijgt, komt er meer kapitaal in beweging. Beleggers gaan dan op zoek naar alternatieven, zoals Bitcoin, voor vermogensgroei.
Voor beginners is het geen voorspellingstool, maar wel een manier om de bredere geldstromen achter prijsbewegingen te herkennen. Het maakt de cryptomarkt begrijpelijker en iets minder afhankelijk van alleen de koers.
Uiteindelijk geeft M2/Bitcoin je beter inzicht in de macro-economische krachten die de cryptomarkt beïnvloeden. Het onderzoek van Callahan en Alden laat zien hoe sterk digitale assets verbonden zijn met de traditionele financiën.
Vragen om over door te praten
- Wat zegt een stijgende geldhoeveelheid eigenlijk over de staat van de economie?
- Waarom reageert Bitcoin soms sneller dan andere markten op veranderingen in liquiditeit?
- Hoe herken je het moment waarop geld “beweging” zoekt?
- Kun je aan geldstromen aflezen waar de markt naartoe beweegt?
- Wordt Bitcoin een thermometer voor economische onrust?
Best wallet is een topklasse crypto wallet waarmee je anoniem crypto kan kopen. Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.