Crypto ETF’s, de positie en invloed van BlackRock

2515 totale weergaven
Crypto ETF’s, de positie en invloed van BlackRock |

In januari 2024 werd de Bitcoin ETF na jarenlange strijd officieel goedgekeurd. Met deze ontwikkeling werd het voor traditionele beleggers, via voor hen bekende kanalen, mogelijk om (indirect) te investeren in Bitcoin. Deze investeerders hoeven hiervoor geen gebruik te maken van cryptowallets. Zij hoeven dus geen extra kennis op te doen en zich geen zorgen te maken over de veiligheid van hun cryptomunten. Deze goedkeuring markeert een belangrijke mijlpaal in de bredere erkenning en adoptie van digitale assets.

Bitcoinmagazine.nl werkt samen met Cryptotakkies. Wij zijn van mening dat groeiende crytpoadoptie alleen kan door goed onderwijzen van onze oudere, maar vooral jongere generatie.

Door ze goed te informeren en op speelse wijze en in hun eigen taal uitleg te geven over de wereld van crypto. Als onderdeel van deze samenwerking schrijft een expert van Cryptotakkies elke twee weken, twee uitgebreide artikelen over onderwerpen die in de tweewekelijkse podcast aan bod komen. 

Op dit moment bezitten verschillende vermogensbeheerders wereldwijd afgerond 1,2 miljoen bitcoins, voor een totaalbedrag van 108 miljard USD. De Amerikaanse ETF’s maken daar het grootste deel van uit. BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, bezit daarvan het grootste aandeel. Hier hebben Raoul en Rifa het ook over in de laatste Cryptotakkies-podcastaflevering ‘All-time high | Bitcoin breekt $75.000 & Trump president’.

Het lijkt erop dat de Amerikaanse BlackRock een plan heeft met de Bitcoin ETF. Maar wat is de Bitcoin ETF precies? Hoe staat het ervoor, 10 maanden na de initiële goedkeuring, nu de Bitcoin-prijs recordhoogtes behaalt? En welke andere op cryptogebaseerde ETF’s zijn er nog meer?

Wat is een ETF?

Een exchange traded fund (ETF) is een financieel product, in de vorm van een fonds, dat de prestaties van een index, grondstof, obligatie of een samenstelling van producten volgt. Zo’n fonds verzamelt geld van beleggers om een verzameling aandelen, obligaties of andere financiële producten te kopen. Je kunt een ETF vergelijken met een mandje van verschillende aandelen of andere bezittingen waarin je kunt investeren. Hiermee spreid je als belegger jouw risico, doordat je met één aankoop in meerdere (soorten) aandelen investeert.

ETF uitleg degiro

Visuele weergave van een ETF | Bron: DeGiro

Op deze manier kun je passief beleggen, hoef je niet meerdere aandelen aan te schaffen en/of in de gaten te houden en bespaar je tijd en geld. ETF’s worden samengesteld en uitgegeven door vermogensbeheerders zoals BlackRock, Grayscale of 21Shares en zijn verhandelbaar via online brokers zoals DeGiro, Bux Zero of Trading212. Er bestaan verschillende soorten ETF’s, elk met hun eigen kenmerken en risico-rendementsprofiel.

Wat is de Bitcoin ETF?

De Bitcoin ETF is een op de Bitcoin-cryptocurrency (BTC) gebaseerde versie van het bovengenoemde financiële product. Op dit moment zijn er een aantal in omloop, waarvan de Spot Bitcoin ETF voor deze blog de belangrijkste is. In januari 2024 werd de Spot Bitcoin ETF goedgekeurd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit is een ETF die direct BTC koopt en bewaart om de waarde ervan te kunnen volgen. Beleggers kunnen, in plaats van direct BTC te kopen en zelf een wallet in te stellen om de munten op te slaan, via deze ETF profiteren van actuele BTC-prijsbewegingen.

De goedkeuring was een belangrijke mijlpaal voor de crypto-industrie en effende de weg voor meer directe investeringsmogelijkheden in Bitcoin via traditionele beleggingskanalen. Met deze goedkeuring mochten 11 aanbieders aan de slag met de handel in de langverwachte Spot Bitcoin ETF.

Naast de Spot ETF zijn er bijvoorbeeld ook nog de Bitcoin Futures ETF, Inverse Bitcoin ETF en de Leveraged Bitcoin ETF. Deze ETF’s zijn gebaseerd op futures of derivaten en hebben dus geen directe Bitcoin-investering. Daarnaast heb je ook de Blockchain ETF, die direct investeert in blockchainbedrijven, en de crypto-gerelateerde ETF, die investeert in een mix van verschillende cryptocurrencies of cryptogerelateerde activa, met bredere blootstelling aan deze markt dan alleen Bitcoin.

Via verschillende ETF-screenerplatformen zoals JustETF, Morningstar en ETFdb kun je de details, zoals prijs, risico, rendement en beurs, van de verschillende producten inzien.

Welke vermogensbeheerders bieden de Spot Bitcoin ETF aan?

Verschillende partijen hebben aanvragen ingediend bij de SEC voor het registreren en verhandelen van de Bitcoin ETF. Op dit moment worden de volgende Bitcoin ETF’s aangeboden door de volgende vermogensbeheerders:

Vermogensbeheerder ETF Ticker Beurs Soort
BlackRock iShares Bitcoin Trust IBIT Nasdaq spot Bitcoin ETF
Fidelity Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund FBTC CBOE spot Bitcoin ETF
Grayscale Grayscale Bitcoin Trust GBT NYSE spot Bitcoin ETF
Grayscale Grayscale Bitcoin Mini-trust BTC NYSE spot Bitcoin ETF
ARK Invest en 21Shares ARK 21Shares Bitcoin ETF ARKB CBOE spot Bitcoin ETF
Bitwise Bitwise Bitcoin ETF BITB NYSE spot Bitcoin ETF
VanEck VanEck Bitcoin Trust HODL CBOE spot Bitcoin ETF
Franklin Templeton Franklin Templeton Digital Holdings Trust EZBC CBOE spot Bitcoin ETF
WisdomTree WisdomTree Bitcoin Fund BTCW CBOE spot Bitcoin ETF
Invesco Invesco Galaxy Bitcoin ETF BTCO CBOE spot Bitcoin ETF
Valkyrie Valkyrie Bitcoin Fund BRRR Nasdaq spot Bitcoin ETF
Hashdex Hashdex Bitcoin ETF DeFi NYSE
Andere Bitcoin ETF’s
ProShares ProShares Short Bitcoin ETF BITI o.a. Robinhood Inverse (Short-Selling) Bitcoin ETF
ProShares ProShares Bitcoin Strategy ETF BITO o.a. Robinhood Bitcoin Futures ETF
Volatility Shares Volatility Shares 2X Bitcoin Strategy ETF BITX CBOE Leveraged Bitcoin ETF

 

Wat is de huidige staat van de Spot Bitcoin ETF?

Sinds de verkoop startte op 11 januari 2024, hebben de Spot Bitcoin ETF’s grote instromen van kapitaal gezien, vaak aangeduid als ETF-inflows. Wanneer geld uit een ETF stroomt, spreekt men van outflows.

 

Spot Bitcoin ETF inflows per 15 novemberSpot Bitcoin ETF inflows per vandaag | Bron Theblock.co

Per 14 november bieden 11 vermogensbeheerders 12 Amerikaanse ETF’s aan met een totale waarde van bijna 100 miljard USD. Samen bezitten de Amerikaanse ETF’s iets meer dan 5% van alle circulerende bitcoins.

Van de afgeronde 1,1 miljoen bitcoins die deze ETF’s samen hebben, is BlackRock de grootste houder. De grootste vermogensbeheerder ter wereld bezit 2,2% van alle circulerende bitcoins, wat neerkomt op bijna 470.000 munten.

Amerikaanse ETF’s per 15/11/’24

Amerikaanse ETF’s per 15/11/’24 | Bron: Bitbo.io

Na BlackRock (IBIT) hebben Grayscale (GBTC) en Fidelity (FBTC) ook grote aandelen Bitcoin. Deze top drie zagen sinds 11 januari op verschillende momenten aanzienlijke geldstromen, met hoge pieken in maart, juni, juli en november 2024.

Deze inflows werden vooral beïnvloed door stijgende BTC-prijzen, met de grootste piek na de verkiezingsuitslagen in Amerika. De outflows in mei en november 2024 werden beïnvloed door factoren zoals prijsdalingen, verschuivingen naar goedkopere ETF’s en de volatiliteit van de cryptomarkt, waar meer traditionele beleggers minder mee te maken krijgen.

Ondanks de outflows vlak voor de verkiezingsuitslagen, wordt de overwinning van Trump gezien als een positieve factor voor de cryptomarkt. Dit zorgde voor record instromen van kapitaal bij de drie grootste Spot Bitcoin ETF’s, waarvan het meest bij BlackRock.

De positie en invloed van BlackRock

Zoals eerder benoemd, is BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Met een totale marktcapitalisatie van 155 miljard USD staan ze op de 98ste plek van waardevolste bedrijven wereldwijd. Ze zijn kleiner dan Apple, Google, Microsoft en Netflix, maar groter dan bedrijven zoals Uber, Sony en Spotify.

BlackRock richt zich primair op institutionele beleggingen en traditionele activa zoals aandelen en obligaties. Ondanks hun eerdere sceptische houding heeft BlackRock al geruime tijd hun standpunt vergeleken met digitale assets aangepast. Ze zien Bitcoin als een hedge tegen economische onzekerheid en willen de institutionele adoptie ervan via ETF’s bevorderen.

In 2024 bracht BlackRock een rapport uit waarin ze Bitcoin als een unieke asset beschouwen. Dankzij hun vermogen en de manier waarop ze zich in de (crypto)markt positioneren, hebben ze veel invloed op kleinere vermogensbeheerders en op de uitrol van op crypto gebaseerde activa in de institutionele beleggingswereld. Er wordt gespeculeerd dat de SEC de allereerste Spot Crypto ETF goedgekeurde vanwege de invloed en positie van BlackRock.

Tijdens de Bitcoin Conference 2024 in Nashville gaf Robert Mitchnick, hoofd van Digital Assets bij BlackRock, aan dat het bedrijf voorlopig geen andere op crypto gebaseerde Spot ETF’s verwacht, omdat er weinig interesse is vanuit hun klanten. Andere vermogensbeheerders zien dat anders.


Robert Mitchnick tijdens Bitcoin Conference 2024

Welke andere op crypto gebaseerde Spot ETF’s zijn en komen er?

Na de Spot Bitcoin ETF gingen in juli 2024 ook de Spot Ethereum ETF’s in de verkoop. Deze ETF’s zagen, net als de Bitcoin-ETF’s, grote inflows na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In totaal zijn er nu 8 Spot ETH ETF’s in omloop.

BlackRock (ETHA), Grayscale (ETHE/ETH) en Fidelity (FETH) hebben bij deze ETF opnieuw de grootste aandelen.

Spot ETH ETF-flows van de 3 grootste aandeelhouders

Spot ETH ETF-flows van de 3 grootste aandeelhouders | Bron: TheBlock.co

Naast de al verhandelbare Bitcoin- en Ethereum-ETF’s lopen er nu verschillende trajecten voor andere op crypto gebaseerde ETF’s. Zo hebben VanEck en 21Shares SEC-aanvragen lopen voor de Spot Solana ETF. De SEC heeft tot medio maart 2025 om hierover een beslissing te nemen. Bitwise en 21Shares hebben ook aanvragen lopen voor een Spot XRP ETF.

De uitdagingen voor de SEC, zoals hoe ze toezicht kunnen houden op deze producten, lijken een obstakel te vormen voor de goedkeuring van altcoin-gebaseerde Spot ETF’s. Daarnaast heeft de lopende rechtszaak tussen Ripple Labs (XRP) en de SEC-invloed op de besluitvorming. Verder heeft de invloed van BlackRock, dat geen interesse toont in altcoin-gebaseerde Spot ETF’s, ook indirecte impact op hoe de SEC met deze aanvragen omgaat.

Naast de Spot ETF’s zijn er ook andere op crypto gebaseerde ETF’s die indirecte blootstelling aan cryptocurrencies bieden. Deze bieden een bredere blootstelling dan alleen Bitcoin, Ethereum, Solana en XRP.

Een goed overzicht van deze producten kun je vinden via ETF-screenerplatformen of door aanvullende vragen te stellen, bijvoorbeeld aan een AI-tool. Vanuit daar kun je verder onderzoeken die op crypto gebaseerde ETF’s interessant zijn om te overwegen.

 

Lees meer over:

Door: Cryptotakkies

Cryptotakkies is een leerplatform dat door middel van relevante content onder andere jongeren voorbereidt op de toekomst van Web 3.0. Het platform is gespecialiseerd in het toegankelijk maken van complexe onderwerpen zoals Bitcoin, blockchain en cryptocurrencies. Dit doen ze door de techniek op een ...