Bitcoin Focus: een verbod op proof of work

In Bitcoin Focus houden we je wekelijks op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld van bitcoin. In de vorm van een nieuwsbrief bieden we je inzicht in de ontwikkelingen rondom de financiële revolutie.

Je kunt je hier nu inschrijven voor de Bitcoin Focus-nieuwsbrief!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze keer praten we over proof of work en gestolen bitcoin.

Proof of Work

Een toezichthouder in Zweden zei deze week dat mining verboden zou moeten worden. De wetgever zei dat de (duurzame!) stroom die door bitcoinminers wordt gebruikt, beter gebruikt zou kunnen worden.

Daarnaast stond een document van dezelfde bron, dat de EU overweegt om een verbod op Proof of Work in te stellen. In hetzelfde document werd gesteld dat er “betere manieren” zouden zijn.

Terug naar de basis, waarom hebben we Proof of Work? Wat is het?

Proof of Work is dé manier om decentraal geld op te zetten, zonder centrale partijen. Vele machines werken wereldwijd hard om het bitcoinnetwerk veilig te houden, en hier wordt energie voor gebruikt (vaak goedkope groene energie).

In het document waar werd gesteld dat er “betere manieren” zijn, wordt waarschijnlijk verwezen naar Proof of Stake: mensen met het meeste geld, de meeste macht geven. Dat kost inderdaad minder stroom, maar leidt tot oneerlijkheid in de markt (zie met name ons huidige geldsysteem, waar de mensen met macht over geldcreatie rijker worden).

Proof of Work is een goede eigenschap van bitcoin (een feature), geen slechte (bug). De hoeveelheid energie die gebruikt wordt, wordt ingezet om het netwerk veilig te houden. Zolang er geen partij is die meer dan 50% van de miningkracht (energie) heeft, is bitcoin veilig.

Het energiegebruik maakt een aanval, ook wel een 51%-attack, zeer lastig. Zo niet onmogelijk. Tot een half jaar geleden zat een heel groot deel van de miningkracht in China. Na het verbod (DANKJE CHINA!) is dat beter verdeeld over de aarde, weer een risicootje minder dus. En we zijn weer terug op het oude niveau qua rekenkracht.

Er is momenteel geen land dat in de buurt komt van een 51%-aanval. De Verenigde Staten hebben de leidende positie overgenomen, en zitten nu op ongeveer 35% van de hashrate van het netwerk.

Terug naar Europa. Een verbod op Proof of Work zou volgens de Zweden leiden tot minder “slecht verbruik” van energie. Dat denk ik niet. Bitcoin is namelijk een manier om energie om te zetten in geld. En als de energie over/ongebruikt is, dan levert dat dus de meeste winst op, want overschot-energie is de goedkoopste energie die er is.

Duurzame energiebronnen hebben last van overschotten. Een waterdam kan altijd energie maken, maar kan het niet altijd kwijt aan de markt. Het is dan heel mooi als die dam ook geld oplevert in “rustige tijden”. Bitcoin kan een goede buffer zijn in een netwerk: te veel stroom = minen, stroom nodig voor mensen = miners uitzetten.

Vattenfall is dat met mij eens. Ze zeggen dat het verbieden onlogisch is, en dat het veel beter is om dat met de groene stroom te doen die in Zweden beschikbaar is. En dat mining te gebruiken is om de belasting van het netwerk te regelen.

Er zijn twee goede stukken over voor als je meer wil lezen:

Gestolen bitcoin wordt vergoed

Lntxbot is een bot op Telegram die het mogelijk maakt om betalingen naar elkaar te sturen op Telegram. Je vindt de bot hier, en het discussiekanaal hier.

Het is een zogenaamde “custodial wallet”: iemand anders bewaart en beheert de bitcoin voor jou, die je naar de bot stuurt. Ik ben daar normaal op tegen, ik wil dat mensen zelf hun bitcoin bewaren, op bijvoorbeeld een hardwarewallet.

Maar voor kleine betalingen is het prima. Wat satoshi sturen naar andere telegramgebruiker, omdat ze een leuke post hebben gemaakt in de BitcoinMagazine groep bijvoorbeeld.

Een stel boefjes lukte het vorige week om meer geld van hun lntxbot-balans op te nemen dan ze hadden. Er werd in totaal 14 miljoen satoshi gestolen. Dat is 0.14 bitcoin, en momenteel ongeveer 8000 euro.

Niet fijn dus, als je een bot maakt, en je bent opeens 0.14 bitcoin lichter!

Gelukkig was er een gebruiker op Twitter die in bitcoin investeert, en het geld wel kon missen. In een reactie op de melding van het gestolen geld, zei Alistair Milne: “I will replace the funds, DM me”.

Een goed einde dus! Maar bedenk dus goed: als je een custodial wallet gebruikt, kunnen je bitcoin/satoshi ook zomaar weg zijn!

Wil je meer verhalen zoals deze? Schrijf je via deze link in voor Bitcoin Focus, onze wekelijkse bitcoin only nieuwsbrief!

Lees meer over:
Bitcoin FocusBitcoin nieuws