Bitcoin Focus: Komkommertijd

Bitcoin ervaart een periode van komkommertijd. “Komkommertijd” is een term die wordt gebruikt om een periode aan te duiden waarin er weinig nieuws of activiteit is, vooral in de media. Het verwijst naar een tijd van relatieve rust en trage nieuwsdagen, waarin er vaak weinig belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden. En dat geldt dus ook voor bitcoin.

Deze editie van BitcoinFocus gaat dieper in op de lage activiteit op het bitcoinnetwerk en op beurzen. Moeten we ons zorgen maken, is dit normaal voor een zomerperiode en wat zegt dit eigenlijk over de staat van bitcoin? Oftewel voldoende vragen om te beantwoorden, we gaan snel van start!

Het handelsvolume op beurzen is erg laag

Iedere maandagochtend doe ik een ronde langs verschillende bronnen om te bepalen wat we de komende weken kunnen verwachten van bitcoin. Ik doorzoek diverse grafieken, bekijk belangrijke Twitter-accounts en bespreek de markt met collega’s. En er is één grafiek die afgelopen weken eruit sprong, namelijk het handelsvolume op exchanges in spot bitcoin oftewel het handelsvolume van échte bitcoin die je kan versturen via het bitcoinnetwerk.

Het handelsvolume in spot bitcoin is namelijk op het laagste punt in lange tijd. Gemiddeld gedurende de afgelopen dertig dagen bedraagt het dagelijkse handelsvolume ongeveer 71.000 bitcoin per dag. Dit wordt weergegeven in de onderstaande grafiek met de gele lijn onderaan. De laatste keer dat dergelijk lage volumes zijn bereikt, was in oktober 2019, meer dan drieënhalf jaar geleden. En dit is opvallend, aangezien tijdens de bodemformatie rond de $16.000 het gemiddelde dagelijkse handelsvolume nog op 400.000 bitcoin lag. Dat is een enorme daling.

Bitcoin Focus: Komkommertijd

Wat is de reden achter deze daling? 

Een deel van de verklaring heeft te maken met het stopzetten van kosteloos handelen op Binance. Binance is ‘s werelds grootste cryptobeurs en bood gratis handelen aan van juli 2022 tot maart 2023. Nu dat voorbij is, is er een sterke daling te zien in het handelsvolume. Maar er speelt meer; niet alleen het handelsvolume op beurzen bereikt het laagste punt in jaren. Het aantal bitcoin dat dagelijks is verstuurd over het bitcoinnetwerk staat ook op een extreem laag punt.

Lees de rest van dit artikel op bitcoinfocus.nl. Bitcoin Focus is dé nieuwsbrief voor Bitcoin Nederland.

Lees meer over:
Bitcoin FocusBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...