Bitcoin Focus: Spam als paradoxale katalysator

Wat moeten we er toch weer wat mee, die inscripties. De één vindt het een fijne toevoeging aan de bitcoin stack, de ander hoopt dat de hype snel voorbij is of wil er zelfs spamfilters tegen instellen. Maar als we even uit de situatie stappen en neutraal naar de situatie kijken, zien we een aantal interessante dynamieken ontstaan.

Naast een uiteenzetting over de katalyserende Ordinals in deze vrijdagse Focus-editie ook:

 • KYC-vrije beurs door samenwerking met postkantoor
 • Terug in de tijd: Reddit (2009) en docu (2014)
 • Rondje langs de velden
 • Periodieke en terugkerende lightning betalingen

Je leest een samenvatting van de nieuwsbrief op bitcoinfocus.nl, dé nieuwsbrief voor Bitcoin Nederland.

Katalyserende Ordinals

Even kort, waar hebben we het over? Nou…over de mempool met ruim 400.000 onbevestigde betalingen en transacties die 400+ vsats/byte kosten. Een on-chainbetaling met de bitcoinblockchain kostte eerder deze week al snel enkele tientallen dollars. Waarom?

Men heeft een manier uitgevonden om tokens in de blockchain te zetten met de naam BRC-20. Afgelopen dinsdag heeft Robin een uitgebreid verslag geschreven over de situatie in de premium editie #201 File op het netwerk, crypto trading cards & submarine swaps.

Inmiddels zijn we een paar dagen verder, dalen de kosten weer, is de mempool weer een stuk leger en zien we de eerste neveneffecten doorschemeren

Cryptobeurs Binance stopte deze week twee keer (tijdelijk) met het verwerken van opnames vanwege de hoge on-chainkosten. Het gevolg? Frontman CZ vertelt dat ze nu gaan werken aan de implementatie van lightning. Eerder heeft Coinbase-CEO Armstrong dezelfde belofte gedaan. Eindelijk komen de grootmachten in actie. Is de noodzaak de welkome katalysator?

Volgens Amboss, een lightning statistieken site, is de huidige situatie echter niet per se goed voor lightning. Er worden namelijk de laatste dagen véél minder betaalkanalen geopend. De huidige situatie zorgt voor een paradox.

Zijn de on-chain kosten laag? Dan is de noodzaak voor goedkope lightningbetalingen er niet.Zijn de on-chain kosten hoog? Dan is het niet optimaal om met lightningnodes aan de slag te gaan en betaalkanalen te openen.

Zijn de on-chain kosten laag? Dan is de noodzaak voor goedkope lightningbetalingen er niet. Zijn de on-chain kosten hoog? Dan is het niet optimaal om met lightningnodes aan de slag te gaan en betaalkanalen te openen.

Paradox op paradox

Het is niet de enige paradox die afgelopen week rondging: Zijn de on-chainkosten laag? Dan is er een vermeend probleem met het ‘veiligheidsbudget’ omdat miners op de lange termijn niet genoeg kunnen blijven verdienen naarmate de blocksubsidie er elke vier jaar halveert.Zijn de on-chainkosten hoog? Dan is het netwerk kapot, moeten we ons zorgen maken over adoptie en zouden we zelfs grotere blocken moeten overwegen om de kosten weer omlaag te brengen.

Het aantal nieuwe lightningnodes schoot wel ineens hard omhoog, volgens data van Glassnode. Er zouden in mum van tijd 2.000 nieuwe LN nodes zijn opgetuigd. Het totaal staat nu rond de 18.000. Data hierover verschilt overigens nogal. 1ML heeft het over ruim 16.000 nodes, terwijl het hierboven aangehaalde Amboss een totaal van 17.800 nodes rapporteert.

Enfin, er is weer veel gebeurd in één week. Het is wel duidelijk: de situatie creëert een noodzaak naar oplossingen, waarin er urgent naar verbeteringen wordt gezocht.

Beurzen implementeren lightning, de stresstest voor Taproot lijkt succes doorstaan, node-eigenaars zullen zorgen dat ze hun kanalen op orde hebben voordat de on-chain-hel uitbreekt en ontwikkelaars zullen dubbel overwegen welke implicaties en onvoorziene gevolgen hun vermeende verbeteringen teweeg brengen.

Nee, saai was het afgelopen week zeker niet!

Verder in het nieuws

 • Tether maakte in het eerste kwartaal een nettowinst van $1,5 miljard. Ook houdt het stablecoinbedrijf nu goud én bitcoin aan op de balans!
 • PayPal heeft intussen bijna $1 miljard aan cryptovaluta voor klanten in beheer. Het zou gaan om $499 miljoen aan bitcoin, $362 miljoen aan ether en $82 miljoen aan andere cryptocurrency’s.
 • De OG-beurs Bittrex heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf komt problemen met toezichthouders niet te boven: het doek valt. Dit betreft overigens niet Bittrex Global, maar de Amerikaanse tak stopt wel. CEO Richie Lai schrijft dat dit de beste manier was om de boel op te lossen: “cleanest way to bury the baby”.
 • De premier van Liechtenstein, Daniel Risch, wil dat zijn land bitcoin gaat omarmen. De dwergstaat wil het grote bitcoin accepteren voor overheidsbetalingen.
 • De Britse belastingdienst, de HM Revenue and Customs (HMRC), wil graag de bevoegdheid hebben om bitcoin in beslag te kunnen nemen bij beurzen als blijkt dat gebruikers geen belasting betalen over hun cryptowinsten.

Terugkerende betalingen

Bitcoin is (nog steeds) een experiment, en lightning is dat al helemaal. Alby komt nu weer met een nieuw product waarmee je betalingen kunt inplannen. Terugkerende transacties (voor bijvoorbeeld maandabonnementen) zijn nog onmogelijk op voor non-custodial lightning wallets en daarom komen ze nu met ZapPlanner.

Je kunt betalingen naar een lightningadres inplannen met de Node Wallet Connect-feature die is bedacht voor Nostr-clients. 100 sats per uur? Of 1.000 sats per dag? Zo kun je periodieke betalingen doen aan jouw favoriete content creators.

In de Lightning Focus van deze maand legt Edward je uit hoe je zélf een eigen lightningadres kunt maken. Heel moeilijk is dat namelijk niet!

KYC, weg ermee

Enkele maanden geleden heb je op Focus een klacht gelezen: ‘KYC, weg ermee‘. Francis Pouliot is het hier roerend mee eens. De Canadees, woonachtig in het Costa Ricaanse Bitcoin Jungle en eigenaar van Bull Bitcoin, kwam afgelopen week met iets gaafs.

Hij heeft van zijn beurs een KYC-vrij platform gemaakt en voegt er nu een feature aan toe. Je kunt er nu bitcoin kopen door naar een postkantoor in Canada te gaan. Op Twitter vertelt hij zijn verhaal.

 1. Maak een QR-code in je Bull Bitcoin-account
 2. Ga naar een willekeurig locatie van Canada Post. Dit is het officiële postkantoor van het land
 3. Vraag de caissière om de QR-code te scannen
 4. Betaal met contant geld (max $999)
 5. Het tegoed komen binnen 10 minuten in je account
 6. Je kunt dit nu gebruiken om bitcoin van te kopen en het onchain óf lightning naar je eigen wallet te sturen.

Je kunt dus met contant geld zónder koppeling met je bankrekening en zónder je identiteit te hoeven laten zien aan bitcoin komen. Enig nadeel? Je moet wel in Canada zijn…

Bull Bitcoin is een gereguleerde money-service business, waardoor het KYC moet doen voor alle klanten die voor meer dan $1.000 aan bitcointransacties doen. De Canadese wet verbiedt het om persoonlijke informatie te verzamelen zonder een legitiem doel. Bull Bitcoin volgt deze regels dus met alle liefde.

Bitcoin Focus

Wil je de Bitcoin Focus nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan hier in.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer