Bitcoin in 2026: hoe ziet het internet van geld eruit?

Waar staat Bitcoin over 5 jaar? De ontwikkelingen gaan razendsnel. Wereldwijd krijgt bitcoin een beter imago en wordt het volop opgenomen in beleggingsportfolio's.

Aan de technische kant is er ook genoeg aan de hand met zaken als Taproot en ook het Lightning Netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze technische stappen gaan zorgen voor nog meer mogelijkheden met bitcoin. Hoe ziet de toekomst van bitcoin eruit?

Goedkopere privacy

Ten eerste: goedkopere privacy. Het klinkt misschien als een rare combinatie, want sinds wanneer kost privacy geld?

Het antwoordt ligt hem bij het 'terugpakken' van jouw financiële privacy. Momenteel treedt er een steeds strengere regulering op tussen het traditionele geldstelsel en het opbloeiende bitcoin stelsel.

Tegelijkertijd zijn er (mede hierdoor) ook steeds meer tools en ontwikkelingen, die deze financiële privacy terug willen geven.

Denk aan de ontwikkeling van PayJoins, CoinJoins, CoinSwaps en dergelijke.

Echter: om je coins door deze 'privacy-tools' te halen, maak je kosten. Het mixen van coins brengt doorgaans hogere kosten met zich mee dan een reguliere transactie.

Hier kan echter verandering in komen: Taproot. Deze update bestaat uit een aantal onderdelen: een nieuw type digitale handtekeningen (Schnorr) en onder andere een Merklized Abstract Syntax Tree (MAST).

Simpel gezegd kan elk type transactie er door de komst van Taproot op de blockchain exact hetzelfde uitzien.

Je kunt daardoor niet achterhalen of iemand een betaalkanaal opent voor Lighnting, een multisig wallet aanmaakt of een reguliere betaling doet.

Maar het wordt nóg interessanter: deze geaggregeerde constructie van digitale handtekeningen (cross input signature aggregation), zorgt er ook voor dat de kosten voor privacy-transacties enorm omlaag gaan.

Wie weet ontstaat er zelfs een situatie waarin het voor een wallet goedkoper is om privacy-transacties (zoals een CoinJoin) als standaard te gebruiken, omdat de transactiekosten hiervoor dan lager zijn dan een reguliere transactie. Wie weet is het over 5 jaar wel de standaard.

Moneystreaming

Een andere trend die je al ziet opkomen, is afkomstig uit de hoek van het Lightning Netwerk.

Door de Breez applicatie en de Sphinx Chat kun je al podcasts luisteren, terwijl je de content creator per minuut een x aantal satoshi's stuurt. Maar dit kan nog veel verder uitgebouwd worden:

Lightning Browser

Denk aan het bouwen van een Brave Browser voor het Lighting Netwerk, waarbij je dit principe inbouwt zónder de BAT-token maar mét satoshi's.

En dit kan van toepassing zijn op enorm veel dingen op het internet: advertenties, video's kijken, podcasts luitsteren, het bezoeken van premium artikelen, het betalen van paywalls.

Via deze browser log je dan in met lnurl-auth waardoor je geen last meer hebt van wachtwoorden en email-adressen die je moet onthouden.

Het scannen van een QR-code vanuit jouw Lightning wallet of browser-extensie is hierbij genoeg.

Een volgende stap is de massale adoptie van LSAT. Het staat voor Lightning Service Authentication Tokens, een protocol dat werkt voor het managen van authentificatie gecombineerd met een betaalmechanisme.

Lighting in de offline wereld

Over 5 jaar doet Lightning wellicht ook haar intrede in de wereld die niet per se online afspeelt.

Denk bijvoorbeeld aan verzekering. Wie weet zijn er dan verzekeraars die moneystreaming accepteren voor het rijden in en verzekeren van jouw auto.

Voor iedere kilometer die je rijdt, betaal je volautomatisch een klein bedrag naar de verzekeraar. Zo zit je niet vast aan hoge maandelijkse kosten.

En als je de auto een maand lang niet gebruikt, betaal je hier ook geen verzekeringskosten over. Of anders: je betaalt per minuut die je rijdt, in plaats van per kilometer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wellicht kun je in 2026 ook wel jouw Tesla opladen met microbetalingen. Andy Schroder heeft dit concept al in een prototype gegoten.

Het open souce-geld kan zomaar ingebouwd gaan worden in tal van interacties die zogenoemde machine-to-machine-payments doen.

Hij noemt het zelf 'distributed charge' en maakte een eigen module om anoniem en zonder tussenpartij waarmee ze 1 satoshi per 1 Wh.

Social Media

Naast dat je het Lightning Netwerk kunt gebruiken als betaalnetwerk, zijn er ook steeds meer ideeën om het te gebruiken als versleutelde versie van het internet.

Sphinx Chat is hier al mee bezig, en het biedt genoeg ideeën die over vijf jaar werkelijkheid kunnen zijn.

Wellicht kunnen we dan social media platformen vinden die gebaseerd zijn op satoshi's, die indirect spammers en scammers buiten de deur houden.

In de Sphinx Tribes is dit inmiddels al realiteit: je betaalt een klein bedrag om lid te worden van de tribe, en betaalt x satoshi's per bericht die je in de groep plaatst.

Tegelijk zou je ook direct vergoedingen kunnen krijgen als je iets waardevols plaatst; het idee van likes kan zomaar worden vervangen door het idee van microbetalingen.

Zo stimuleer je om waardevolle en nuttige bijdrage te leveren (die satoshi's opleveren) en wordt het minder interessant om nutteloze reacties te plaatsen (wat spammers alleen maar geld kost).

Maar daarbij ontstaat er indirect iets heel nieuws: influencers of content creators worden direct betaald voor de waarde die ze produceren.

Of anders nog: jij als fan kunt wellicht wel geld verdienen door een nieuwe release van een muzikant of singer-songwriter te delen met jouw vrienden, als royalty of commissie voor het doen van marketing: allemaal volautomatisch via Lightning.

Kosten van Lightning-chats

Door de combinatie van Type-Length-Values (TLVs) en de Keysend optie kun iemand een berichtje sturen via ditzelfde Lightning protocol. Bekende namen van platformen naast Sphinx Chat zijn Juggernaut en SendMany.

Maar stel: de hele wereld gaat dit gebruiken. Wat zou dan de impact zijn op routing costs? En tot hoe ver kan deze ontwikkeling doorgroeien?

Volgens een analyse van Statista zijn er ongeveer 5,9 miljard unieke maandelijkse actieve gebruikers op de verschillende messenger apps. WhatsApp en Facebook Messenger domineren momenteel de markt.

Met 1,7 miljard dagelijkse actieve gebruikers en een gemiddelde van 100 berichtjes per dag, komt dit neer 177 miljard (potentiële Lightning) transacties per dag.

Als je er dan vervolgens van uit gaat dat je chatten via Bitcoin in de komende jaren 50% van de markt verovert, komt dit neer op miljoenen dagelijkse actieve gebruikers en dus miljoenen berichten.

Met een gemiddelde prijs van 2 sats per transactie, voel je hem al wel aankomen: er gaan enorm veel sats rond aan transactiekosten.

In een eerder artikel van bijna een jaar geleden beschreven we al dat het zomaar 3 miljoen bitcoin kan kosten als 50% van de wereld overschakelt naar een Lighting-chatdienst.

Het is tamelijk onrealistisch om te denken dat dit de komende jaren gaat gebeuren, maar het is wel leuk om over te filosoferen.

Bitcoin in 2026: hoe ziet het internet van geld eruit?

Heb jij nog meer gekke ideeën die er de komende jaren kunnen worden gebouwd? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
lightning