Column: Basiskennis bitcoin belangrijkste missing link

Column: Basiskennis bitcoin belangrijkste missing link

Dat blockchains voor iedereen inzichtelijk zijn is algemeen bekend, althans dat dacht ik. Helaas bleek op een avond georganiseerd rond de voordelen van het gebruik van blockchains, samen met allerlei soorten consensusmechanismen, dat deze aanname niet klopt.

Luisterend naar een paar enthousiaste jonge ondernemers met grootse plannen, leek het niet meer dan logisch enkele kritische kanttekeningen te plaatsen bij hun ideeën. Even wat doorgraven en wroeten. Tot mijn grote verbazing hadden ze geen enkel idee van publiek inzichtelijke grootboeken of de werking van de bitcoinblockchain en dat elke transactie in principe te volgen is, al zijn er systemen die dat erg lastig kunnen maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nadat ik mijn verbazing weg had gedrukt en rustig de werking van bitcoin uitlegde onder het genot van wat gerstenat, ging de 'opa vertelt'-modus aan door te verwijzen naar een van de grootste hacks van een exchange ooit en waar uiteindelijk ook nog iemand voor is opgepakt door het toepassen van diepgaande analyse van de transactiegeschiedenis door WizSec.

“Mt. Gox, ooit van gehoord?” vroeg ik. “De eerste grote publieke crisis rond bitcoin? Echt niet?” Nee, daar hadden ze nooit van gehoord.

Kort deed ik uit de doeken wat tussen 2011 en 2014 plaatsvond en leidde tot een roof van in totaal zo’n 850.000 bitcoins (of 640.000). De dieven roomden af en toe wat bitcoins af door gebruik te maken van een gekopieerd wallet.dat-bestand. Het standaard encrypten van zo’n bestand was toen nog geen goed gebruik...

Want ja, zo simpel was het toen. Daarna natuurlijk het verhaal over het wegsluizen van de gejatte coins via onder andere BTC-e en later het oppakken van Alexander Vinnik in Griekenland, verdacht van het verduisteren van toen omgerekend zo’n 4 miljard dollar aan bitcoins. Al met al een spannend detectiveverhaal.

Het werd verder en mooie avond met veel goede en slechte verhalen aan de bar, als vanouds. Een kunst die ik na anderhalf jaar afwezigheid gelukkig nog steeds lijk te beheersen.

Toch bleef het knagen dat ook mensen die zeggen bezig te zijn met 'dingen op blockchains' werkelijk geen idee hebben hoe de systemen werken en vooral waarom de systemen werken zoals ze werken. Misschien is zo’n detectiveverhaal rond Mt. Gox een goede binnenkomer om mensen speels de werking van bitcoin te laten begrijpen.

Het maakte ook weer pijnlijk duidelijk wat het allerbelangrijkste is voor brede acceptatie van bitcoin blijft hangen bij educatie. Dat moet met stip op één staan. Het grootste probleem is nog steeds dat De Koers het narratief bepaalt, iets dat velen ook onderkenden als ‘lastig voor de business’. Leuzen als 'have fun staying poor!’ helpen daar ook niet bij, samen met alle breed uitgemeten scams in de media, helaas ook de ‘eigen’ media.

Tijd voor een nieuwe leus: ‘Have fun educating!’

Krijn Soeteman

Een column beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de slag als wetenschaps- en techjournalist.

Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat ups en downs meegemaakt.

De Prijs, daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties