Column: De Bull-bear

Doomscrollend op Twitter kwam ik een plaatje tegen van een beer-stier. Of een stier-beer. Of een bull-bear. Daaronder uiteraard een litanie van bekende en minder bekende memes en bots die automagisch op alles-met-bitcoin-in-de-tekst reageren. Een nieuw fabeldier is geboren.

De grote vraag is: kan dit dier, dat een combinatie is van twee krachtige wezens, ooit de status van fabeldier krijgen? Daarvoor moet het in verhalen voor gaan komen. Het beest moet onderdeel gaan vormen van de mythes rond bitcoin. Misschien kruipt het wel uit een uitgeputte mijnschacht of zoiets. Misschien moet het dier wel gevangen gehouden worden in een mining farm. Onmogelijk om door de wirwar aan netwerkkabels te geraken. Eens per jaar wat offers naar binnen gooien in de vorm van van het pad geraakte bitcoiners of zo.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verhalen staan nooit op zich, dat is dus wel fijn. Mijn hersenspinsel is niet heel origineel verder. Maar toch. Een beetje lenen bij wat mythen en sagen is helemaal niet zo gek. De bull-bear deed me in eerste instantie trouwens denken aan een jackalope, een niet-bestaand dier uit Noord-Amerikaanse folklore. Een jackalope is een kruising van een haas met een antilope waarbij het woord ‘jackrabbit’ (haas) en ‘antalope’ (oude spelling voor antilope) zorgen voor dit fabeldier.

Wat kun je erigenlijk toeschrijven aan zo’n bull-bear? Ten eerste moet ie natuurlijk een goede eigen naam krijgen zodat ie mooi past in het rijtje mythische combinatiedieren, zoals de jackalope, de chimaera, de Minotaurus en de centaur.

Wat voor koers gaat dit dier? Duidelijk niet op en niet neer. Misschien heeft ie een vreemd loopje, soort van zijwaarts?

Is ie agressief? Of juist heel rustig? Soort van oude wijze. Hoe wordt ie geboren? Of ontstaat het beest juist door een combinatie van factoren? Een blikseminslag op een bitcoinmijn of zo? Gevormd door een Zeus-achtig opperwezen? Voor je het weet zit ie (hij, zij, iets anders?) in het Marvel-universum. Of een van die andere animatiestudio’s. Is het dier dan de slechterik of juist het tegenovergestelde? Komt het alleen naar boven als de maan en de zon in een bepaalde stand staan?

Best gaaf eigenlijk, eigen verhalen maken. Bitcoin zelf is natuurlijk heel technisch en daardoor ook een beetje saai. Zo’n fabel kan de boel wat opleuken voor de buitenwereld.

Dat brengt je dan weer terug bij de herkomst van dit nog naamloze fabeldier: de stieren- en de berenmakt of bull- en bear-market. Daar zit ook een verhaal achter, namelijk de manier hoe een beer zijn prooi aanvalt: door met de poten naar beneden te slaan. Volgens de overlevering is dat de reden waarom beermarkten heten zoals ze heten: de prijzen vallen naar beneden.

Het tegenovergestelde is ook helder: een stier valt juist aan door zijn kop omhoog te stoten waardoor de hoorns de tegenstander moeten verwonden. Tja, we kennen allemaal de plaatjes van torero’s die op de hoorns gespietst zijn. ‘t Zou dan toch logisch zijn dat met rode candles in de grafieken juist de stier weer wakker zou moeten worden. Of we kunnen gewoon in alle rust werken aan mooie verhalen. Dat is ook wat waard.

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Lees meer over:
column