Column: Groene sprookjes

Column: Groene sprookjes

Stammen zo ver het oog reikt, bedekt met algen en dikke lagen mos. Geen mens te zien op nieuwjaarsdag. Het is stil in het bos. De schemer begint nog steeds vroeg, al gaan we weer naar het licht.

Ondanks het overwegend grijze, saaie en vaak vochtige weer ben ik veel buiten geweest de afgelopen week. Geen computers, wel vaak doomsdayscrolling op Twitter. Beetje jammer, maar ja, je klikt zo makkelijk op dat icoontje op het scherm van je telefoon.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Met al dat buiten zijn komt ook de vraag waar we het eigenlijk allemaal voor doen. Wat doen we de hele tijd online? Marketeers verzinnen steeds maar nieuwe termen om iedereen mee te blijven slepen in online werelden waar hun bazen steeds puissanter rijk worden. Die online werelden waar we uiteindelijk maar matig gelukkig lijken te kunnen worden. Als het echt niet goed gaat in je hoofd, moet je offline, al vinden velen juist ook online hulp en steun.

De paradox is dat we niet ontkomen aan online juist omdat we niet allen tegelijk buiten kunnen zijn. Echt buiten bedoel ik dan. Als iedereen een huis met een tuin zou willen hebben, dan kunnen we de wereld wel opdoeken. Daar is de ruimte niet eens voor. Voor ons eigen overleven moeten we dus juist in compacte steden wonen en alles met grote precisie regelen. Ons voedsel in de volle grond? Leuk, maar het gros zouden we beter in megagecontroleerde omgevingen kunnen kweken zodat er praktisch geen voetafdruk is. Geen bestrijdingsmiddelen nodig, korte vervoerslijnen, dichtbij of in de stad.

Dat klinkt allemaal prachtig natuurlijk. De oplossing voor ons vervuilingsprobleem! Allemaal in een compacte, ultra efficiënte stad, praktisch honderd procent circulair. Het kan, technisch, maar er zit nog wel een mens tussen. En zoiets bouw je niet van de ene op de andere dag.

Net als het energieprobleem, plannen genoeg, er ligt voldoende in de week, onderzoek zat, maar al zou je nu honderden miljarden extra aan een project als ITER geven, die fusiereactor staat er echt niet veel sneller. Waarom niet? Omdat we niet kunnen toveren.

De fysieke wereld vraagt om fysieke inspanning en noeste intellectuele arbeid. Daar vraagt ook bitcoin om. Een hoop. Veel bitcoiners proberen in het reine te komen met hun muntje als het gaat om die eerste vraag van bitcoin, de energievraag.

Voor de één maakt het allemaal niks uit, want geld is alles, voor de ander is het lastiger: energie oogsten is al lastig genoeg. Daar is altijd een uitruil voor nodig. Ondanks dat die grote gele bol in het centrum van ons zonnestelsel een constante stroom hoogwaardige energie naar ons uitzendt, moeten we die energie ook nog eens op een manier omzetten waardoor we een leefbare planeet houden voor alle mensen, niet alleen voor de gelukkigen die bovenop de apenrots zitten.

Een deel van die energie komt van de zon uit langetermijnopslag in de vorm van olie, gas of steenkool, een deel zetten we om met behulp van zonne-energieopvangsystemen, waar zonnepanelen het bekendst van zijn.

Voor een ander deel gebruiken we energie in de vorm van beweging, aangedreven door water, wind of combinaties van technieken. In alle gevallen geldt: de systemen staan er niet zomaar.

Het kost energie en materiaal ze te maken en de eerste groep zorgt ook nog eens voor een vervelend bijeffect, namelijk het verzorgen van een dikkere deken van broeikasgassen, zodat we de warmte-energie van de zon helaas iets beter vasthouden dan goed voor ons is.

De intellectuele kant van bitcoin laat mij steeds zien dat het systeem nodig is voor onze online wereld om daar een 'online natuurkracht' neer te kunnen zetten die niet door de machtigen der aarde te beheersen is.

Een online kracht die ook nog eens haar basis vindt in de fysieke wereld. In die zin vind ik het belangrijker dat hier energie aan besteed wordt dan aan de opslag van al die online vergaderingen die de afgelopen twee jaar in een niet te stoppen stroom opgeslagen zijn. Of kattenplaatjes. Of kerstboomlampjes.

Toch bekruipt me een vervelend gevoel als er dan voor het minen van bitcoin speciale 'groene' energiecentrales worden neergezet onder het mom van: dit ligt toch te ver van de bewoonde wereld af, dus kunnen we er beter bitcoins mee minen. Prima, als de centrales er toch al zijn. Een afgelegen dam bijvoorbeeld. Of als er tijdelijk te veel energie opgewekt wordt bij zon- of windparken. Het neerzetten van nieuwe energiecentrales, ook als ze 'groen' zijn, kost van alles: ruimte, materiaal en energie om ze überhaupt te bouwen.

Het meest bizarre is het opnieuw aanzetten van kolen- of gascentrales om er bitcoins mee te minen. Maar goed, het is ook raar dat Duitsland juist z'n kerncentrales uitzette en nu weer vaak bruinkool als energieopwekker nodig heeft… Daarbij valt de voetafdruk van bitcoin ineens weer heel erg mee. Of de voetafdruk van wasdrogers, kattenplaatjes en online opgeslagen vergaderingen.

Het blijft een lastig verhaal. Misschien willen we gewoon te veel als mens. Soms leidt dat tot het terugverlangen naar tijden die nooit bestaan hebben. Naar het Arcadië, een ideaallandschap dat er ooit geweest zou zijn aan het begin der tijden. Een wereld van prachtige bossen en glooiende landschappen in een soort van eeuwige zomer.

Mijn bos was druilerig en grijs. En groen. Opvallend groen voor 1 januari.

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin energie

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin prijs zakt naar $35.535 na rente-uitspraken Fed

De bitcoin prijs staat ruim 2% in de min door uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. De prijs in euro's: Ko...

Anthony Scaramucci over daling bitcoin: 'Neem een chill pill'

De oprichter van SkyBridge Capital, Anthony Scaramucci, heeft investeerders van het advies voorzien om rustig te blijven en z...

Goedemorgen Bitcoin: 'BTC naar $1 miljoen in 2030'

Goedemorgen! We hebben het opmerkelijkste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Directeuren...

MicroStrategy blijft meer bitcoin kopen in 2022

Het veelbesproken MicroStrategy gaat ook in 2022 meer bitcoin kopen. Dat zegt financieel directeur Phong Le in een interview...

Bitcoinfonds van Fidelity afgekeurd door toezichthouders

Fidelity start voorlopig niet met een bitcoin spot ETF. Het fonds is afgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SE...

Tesla heeft ook in 2022 meer dan $1 miljard aan bitcoin in kas

De waarde van de bitcoinpositie van Tesla is in het vierde kwartaal niet veranderd, blijkt uit de woensdag gepresenteerde cij...

Glassnode: 65% van bitcointransacties zijn $1 miljoen of meer waard

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Facebook verkoopt stablecointech aan 'bitcoinbank' voor $200 miljoen

De ambitieuze plannen van Facebook om met een eigen cryptocurrency te komen lijken officieel ten einde. In 2019 werd de Diem...

Trezor implementeert tool om Bitcoin adres te verifiëren voor Zwitserse beurzen

Hardware wallet Trezor heeft een nieuwe functie geïmplementeerd. Gebruikers kunnen automatisch een 'bewijs' leveren om aan te...

Klanten van Five Star Bank kunnen bitcoin kopen vanaf bankrekening

Five Star Bank heeft de deuren geopend voor klanten die bitcoin willen kopen. Door een samenwerking met het tevens Amerikaans...

Lees meer

Net binnen

Oplichter beloofde klanten bitcoin, maar stak $200.000 in eigen zak

Een persoon die bitcoin verkocht, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en een dag. Hij zou klanten hebben opge...

Klanten van Five Star Bank kunnen bitcoin kopen vanaf bankrekening

Five Star Bank heeft de deuren geopend voor klanten die bitcoin willen kopen. Door een samenwerking met het tevens Amerikaans...

Trezor implementeert tool om Bitcoin adres te verifiëren voor Zwitserse beurzen

Hardware wallet Trezor heeft een nieuwe functie geïmplementeerd. Gebruikers kunnen automatisch een 'bewijs' leveren om aan te...

Glassnode: 65% van bitcointransacties zijn $1 miljoen of meer waard

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Bitcoinfonds van Fidelity afgekeurd door toezichthouders

Fidelity start voorlopig niet met een bitcoin spot ETF. Het fonds is afgekeurd door de Securities and Exchange Commission (SE...

Lees meer