Column: Lastige feestdagenvragen

We kunnen er niet omheen: de vragen tijdens de feestdagen worden beperkt. Vermoedelijk krijg je zelfs geen vragen, want er is geen samenkomst. Een lockdown is er wel. Zelfs voor iemand die niet veel op heeft met de zogenoemde feestdagen is het toch een domper want uiteindelijk hou ik echt wel van lekker eten en een goed glas wijn. Er is maar één voordeel: je zit niet met een hele familie aan tafel waar tante of oom huppeldepup wil weten hoe dat nou zit met die ‘bietcoins’. Of een bijdehand nichtje of neefje dat over muntjes begint waar we de namen niet van in de mond zullen nemen.

Of voordeel? Eigenlijk is het dus een nadeel. Is er eindelijk een moment in het jaar waarin het mogelijk is om de familieleden extra kennis bij te brengen over bitcoin, is je dat ontnomen. Eindelijk de mogelijkheid om uit te leggen dat het echt geen piramidespel of tulpenmanie is, gaat dat niet meer door. Om niet te vergeten wat gevraagd had kunnen worden. Dan maar wat mogelijke conversaties op je scherm.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Zeg, jij hebt toch van die bitcoins? Die zijn ook niks meer waard he!”

Wat de waarde op 25 of 26 december ook zal zijn, de kans dat bitcoins dan toevallig ineens niks meer waard zijn is klein. Of het nou 25 duizend of 50 duizend euro per stuk is, je allervriendelijkste familielid weet niet beter. ’t Is dan wel een beetje balen dat je niet kunt zeggen: “Nee, inderdaad, vrijwel niets meer! Gratis zijn ze bijna. Zullen we dan maar eentje kopen? Heb je bedrag X voor me? Dan zijn we zo klaar.”

De verbaasde blik is sowieso onbetaalbaar. Jammer dat het nu dan via Zoom moet.

“Dat bitcoingedoe van jou, allemaal voor criminelen! Daar wil je toch niet mee te maken hebben?”

“Dat klopt, zeg, heb je dat verhaal gelezen van die mensen die elke keer tienduizenden euro’s overmaakten met hun gewone bankrekeningen naar zogenaamde investeringsmaatschappijen? Grappig hè, dat het ook met euro’s kan!”

Tja, dat gebeurt constant met ‘echt’ geld. Het verhaal van deze megascamoperatie stond gister in de NRC onder de kop ‘Hoe een Nederlandse ondernemer 1,1 miljoen verloor door de perfecte misdaad‘. Je begrijpt wel waarom centrale banken zo graag een centralebankdigitalegeldoplossing willen. Misschien wordt het hoog tijd dat we ze advies gaan geven. Goed, tante huppeldepup is inmiddels al afgehaakt en gaat toch maar voor goud. Dat hebben de banken tenslotte ook in de kluis liggen.

“Het is hartstikke duur! Elke transactie kost 50 euro en het duurt uren voor zoiets doorkomt!”

Eigenlijk zat je op deze opmerking te wachten. Eindelijk is ie daar, de vraag waarmee je iets kunt laten zien, namelijk: het Lightning-netwerk! De grote belofte die inmiddels gewoon al tijden werkt. Voor luttele sats kun je mensen enthousiast maken.

Dit is de vraag waarmee je makkelijk iets kunt laten zien en waar mensen snel een gevoel bij hebben.

“Ja, die NFT’s van je, die zijn duur… maar bitcoin kan vrijwel gratis verstuurd worden tegenwoordig”, zeg je.

Het woord gratis zou normaal iedereen met de neuzen jouw richting op hebben laten kijken. De traditionele hazenpeper met cranberrycompote mag nog even rustig wachten op het rechaud.

“Ja, pak je telefoon maar”, zeg je triomfantelijk. “en ga naar je play- of appstore en vul in…”. Nou ja, daar wil ik niet sturend in zijn, kies een wallet naar smaak. BlueWallet wellicht? Maar die kan weer geen podcastmicrotransacties aan. Daar heb je dan weer Breez voor nodig. Of misschien wil je een die al Bolt12 snapt. Nou ja goed. Maak het vooral niet te ingewikkeld.

“Moet ik dan geen rekeningnummer invoeren?”

“Nee, dat hoeft niet, je hoeft helemaal niets nakkes nada met je bank te doen.”

“Moest ik geen e-mailadres invullen? Ik snap het niet!”

“Nee, dat hoeft ook niet. Het enige dat je moet doen is te bewaren wat de wallet zei dat je moest bewaren!”

Tja, dat is altijd een lastig dingetje. Maar goed, je gaat er vanuit dat deze wallets voor wat satjes zijn.. Misschien laat je ze wel een screenshot maken van de qr-code of seed deze keer. Kun je direct een vervolgdinertje plannen om veiligheid uit te leggen. Maar nu nog even niet. Het zover: de eerste satjes gaan naar je familie! Het is gelukt. Ze zien ineens een ander gebruik. Andere mogelijkheden, andere opties. En, nog beter, ze hebben nu zélf een ietsiepietsie bitcoin. Het is bijna een mooi Kerstverhaal.

Helaas, het blijft bij een droom. Misschien kun je ze wel een kerst- of nieuwjaarskaart sturen met een Lnurl voor het opnemen van wat satjes of withdrawal. En je telefoonnummer voor hulp natuurlijk.

ps: ideeën voor het maken van zo’n Kerst- of nieuwjaarskaart? Post het in de comments!

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

Lees meer over:
columnlightning