Column: Het nieuwe geld en de oude instituties

Binanceklanten in Nederland kregen een mail met de mededeling dat het bedrijf spoedig stopt met het aanbieden van diensten aan mensen met domicilie in Nederland. BlackRock heeft een ETF-aanvraag gedaan bij de Securities and Exchange Commission voor een Bitcoin ETF, of Exchange Traded Fund.

Dat laatste bedrijf begon ooit als obligatiehandelaar in 1988, de tijd waarin ook de bekende film Wolf of Wall Street speelt. Een tijd vol speculatie en zoeken naar de randjes van wat mocht. Iedereen sprong in aandelen en aanverwante producten, regels bestonden wel, maar als je snel was, kon je heel wat binnenharken in korte tijd.

Klinkt bekend?

Inmiddels bestaan bitcoin en, voor velen, vergelijkbare producten sinds 2009. Goed en wel met beurzen en handelshuizen ergens tussen 2011 en 2014. Na het Mt. Gox-debacle was er een flinke knauw, vooral in vertrouwen in Bitcoin zelf. De munt bestond bijna bij gratie van Mt. Gox, tenminste als het om handel ging. Ruim 70 procent verliep via die beurs.

Nu we bijna tien jaar verder zijn, bitcoin nog steeds bestaat en het hele ecosysteem gigantisch is gegroeid, is het lastig nog vergelijkingen te maken met het verleden. Technisch is er misschien niet eens zo heel veel veranderd, nou ja, SegWit en Taproot, maar het simpele feit dat bitcoin nog bestaat is veel krachtiger.

Het direct aanpakken van de munt blijkt eigenlijk niet te kunnen. Wat wel kan, is aanpakken van bedrijven die zich bezighouden met bitcoin (en vele andere munten). Nu is de aanklacht van de SEC richting Binance zo dat ze bepaalde diensten aanboden én hun eigen BNB-token, BUSD en cryptoleningproducten.

Bitcoin komt niet in dat rijtje voor en dat is goed voor de munt en goed voor het vertrouwen van meer traditionele beleggers, zo zien we met de ETF-aanvraag van BlackRock. Mocht deze inmiddels oude-van-dage van de financiële industrie inderdaad toestemming krijgen voor het uitbrengen van de ETF, dan is dat vermoedelijk goed voor de koers. Alleen is het goed voor de munt zelf?

Het zou betekenen dat een hele nieuwe groep investeerders aan de slag kan met bitcoin via een gereguleerd investeringsbedrijf. Maar ja, het betekent ook, als de aanvraag überhaupt wordt goedgekeurd, dat heel veel bitcoins mogelijk van de markt verdwijnen en in een fonds terechtkomen.

En Binance? Tja, het zal een spelletje worden om te kijken hoe diep de zakken van CZ en de zijnen zijn. Als ze dat overleven staat weinig ze in de weg een soort van BlackRock van de crypo-industrie te worden.