Column: Het rechte pad

De belofte van bitcoin is: je moet er altijd weer bij kunnen, als je je seed of geheime sleutel maar hebt. Technisch klopt dat natuurlijk, maar makkelijk is het niet per se. En dan heb je ook nog allerlei ‘behulpzame mensen’ die wel even helpen met dat soort dingen. Want nee, ik denk niet dat het heel simpel is voor de meeste mensen, zo’n wallet. En zo’n seed. En heel veel andere kleine dingen.

Toch weet je honderd procent zeker dat je bij je bitcoins kunt als je je seed nog hebt en ze niet verplaatst zijn van de adressen waar je ze zelf ooit opgezet hebt. Zelfs al kun je er niet direct meer bij omdat de wallet die je gebruikte inmiddels al lang in onbruik is geraakt en er nergens te vinden is welk derivation path er gebruikt is. Inmiddels hebben veel wallets zoals Electrum overigens ingebouwd dat ze scannen op logische paden, maar het is geen garantie voor succes. Dat is dus ook al niet zo makkelijk, laat staan dat het makkelijk uit te leggen is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoinadepten die al jaren meelopen vinden het vaak maar raar dat mensen niet binnen twee minuten begrijpen hoe de achterliggende systemen werken of waarom ze die systemen maar eng vinden. Toch, als je er even over nadenkt en de boel eens op een rijtje zet, is het niet zo vreemd.

‘Wat moet ik dan hebben voor die bitcoins?’

‘Een wallet, maakt niet uit welke, maar bijvoorbeeld op je telefoon BlueWallet, of Muun, want dat is handig, heb je direct Lightning, heel leuk is dat, want dan kun je heel snel heel kleine beetjes bitcoin van A naar B sturen, echt supertof! Installeer dat nou maar even snel, dan stuur ik je 100 satoshi’s!’

‘Eh, ja, is goed, maar ik wilde gewoon wat bitcoin kopen. Gewoon eens kijken hoe…’

‘Nou, kom, pak je telefoon, wat heb je? IPhone? Ja, dat werkt ook met Blue, daar werkt namelijk Breez weer niet op zonder dat je het insiderprogramma, of hoe dat ook heet, gebruikt, maar dus, installeer maar even. Ja, snel. Ok,’

De ongeduldige bitcoinevangelist kijkt gretig met de soon-to-be-ingewijde mee. Telkens opent ie een van zijn vele wallets om te bedenken of ie nou via zijn eigen node de boel verstuurt of voor de duidelijkheid toch dezelfde wallet als de nieuweling gebruikt. Eindelijk, het is zo ver.

‘Oké, nu moet ik iets opslaan?’

‘Nee, ja, nee, ja die code, die moet je opslaan. Deze mag je wel een screenshot van maken, hier gaan geen grote bedragen opstaan, maar als je dat wel wil, dan moet je dat anders gaan doen met je seed en zo, die moet je dan opschrijven en in de kluis bewaren. Ja, echt, dat is Heel Erg Belangrijk. Heb je dat gehoord? Niet vergeten hoor. Echt Heel Erg Belangrijk.’

BlueWallet staat op de telefoon van de nieuweling. Uiteraard doet ie weer iets onhandigs. De adept helpt en helpt. ‘Nee, nu hier klikken, ja, dat is wat onduidelijk, hier kun je het op euro’s zetten, maar je wil eigenlijk sats, want sats zijn cool, dat zijn die satoshi’s. Die dus eigenlijk honderdmiljoenste bitcoin zijn. Als één bitcoin 100 miljoen waard is, dan is één sat dus 1 dollar. Gaaf hè, ja, dat is dus heel gaaf.’

‘Eh.’ Eindelijk is het goede scherm geopend. Een QR-code verschijnt in beeld. De adept scant de code en… Niets. Er Gebeurt Niets.

‘Je hebt zeker toch iets fout gedaan, wacht, klik eens daar? Nee, daar? Hmm..’ Ineens verspringt het aantal sats van 0 naar 100. ‘Ah toch gelukt! Oh ja, dat is ook wel logisch want eerst moet je app natuurlijk kanalen openen en dat kost tijd. Ja, gaaf he! Nu heb je honderd sats! Ooit misschien wel honderd piek!’ De adept glimlacht van oor tot oor, wijst naar de bar en gebaart het internationaal erkende gebaar voor ‘biertje?’. De nu eindelijk ingewijde knikt vertwijfeld. Moet hij nog een keer tien minuten met die man doorbrengen? Hij kijkt nog eens naar die 100 sats. Een timide typetje kijkt hem begrijpend aan. ‘Ja, weet je, het is best lastig. Misschien moet je eerst wat podcasts luisteren, heel leerzaam! Wacht, ik deel er een paar met je. Allemaal luisteren hoor, heel goed om te leren!’

Kortom, het is echt lastiger dan menig bitcoinfan denkt. Ook al is het per stuk allemaal geen rocket science, het is wel heel overweldigend. Waar begin je dan? Misschien eerst eens vragen wat mensen willen weten. En misschien weer eens controleren of je nog bij al je ouwe wallets kunt, kan ook geen kwaad.

PS, voor Mt. Gox-aanvragers: voor 6 oktober moet je een voorstel voor geld-terug goedkeuren via claims.mtgox.com. Doen!

Krijn Soeteman

Een column
beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit
meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant
is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de
slag als wetenschaps- en techjournalist.

Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek
voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed
er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat
ups en downs meegemaakt.

De Prijs,
daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe
heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns van Krijn: