Rente trekken over bitcoins, is dat het waard?

Het is een beetje ‘the talk of the town’ de laatste tijd, ook bij de goedbezochte Bitcoin Show-meetup in Blast Galaxy in Amsterdam Noord: wel of geen rente op je bitcoins?

Meer bitcoins verzamelen

De meesten willen langzaam maar zeker meer bitcoins verzamelen, sommigen doen dat handelend, maar echt goed handelen door bijvoorbeeld plukjes sh*tcoins te traden en daar weer bitcoins van te maken lijkt altijd heel makkelijk in tijden van opgaande markten. Als de boel dan instort, gaat dat veelal een stuk minder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dan blijkt het zogenaamde dollar cost averaging (met euro’s aan deze kant van de oceaan) een stuk veiliger: gewoon om de zoveel tijd, per week, twee weken, maand of wat je zelf ook maar prettig vindt, voor een klein bedrag stukjes bitcoin bij elkaar harken.

Zeker met de lege mempool van de afgelopen tijd is dat heel goed te doen met kleine bedragen (vergeet die niet af en toe even bij elkaar te vegen naar een nieuwe utxo natuurlijk).

Toch is het soms wat onbevredigend: dan staan die kleine plukjes bitcoin niets te doen op je (hardware)-wallet.

Je kunt ernaar kijken, misschien eens wat gebruiken voor een betaling, een Lightning-wallet van fondsen voorzien om een glas te drinken met je bitcoinmeetupvrienden, maar verder gebeurt er slechts weinig.

Daar is wat op gevonden in de vorm van platformen waar je je bitcoins uit kunt lenen. Dat werd al snel een kleine hype in Nederlandssprekend Telegrammend bitcoinland.

‘Welke gebruik jij? Ook Blockfi? Nexo misschien? Celsius? Gekkigheid via het Binance-casino?’

Dat soort teksten. Iedereen gaf elkaar naar hartenlust advies. Zo zullen er in korte tijd heel wat plukjes bitcoin richting die veelal gecentraliseerde platforms zijn gegaan.

Langzaam maar zeker begon het bij mij toch te knagen. In mijn achterhoofd nog steeds Mt. Gox, BTC-e en Cryptopia. Is het het waard? Eigenlijk ben ik er gewoon niet helemaal gerust op.

Het is te vaag wat er gebeurt met je fondsen. Je hebt geen inzicht in waar je vastgezette muntjes staan, je hebt gewoon geen idee.

Je gooide zomaar weer je paspoort en een foto van jezelf naar een onduidelijk KYC-proces en waarvoor? Voor die paar schamele procentjes?

Om nou een bankrun te beginnen bij dit soort platforms is misschien ook niet nodig, maar denk er nog eens over na, duik eens in de algemene voorwaarden en bedenk of je ten opzichte van de eurowaarde, toch een stijging van zo’n 65 procent sinds januari dit jaar, waard vindt.

Krijn Soeteman

Een column
beginnen is als een duik in het diepe: je begint een nieuw leven. Nooit
meer kun je iets doen zonder na te denken of het misschien interessant
is voor je verhaal. Maar wie ben ik eigenlijk? Sinds 2011 ben ik aan de
slag als wetenschaps- en techjournalist.

Een van de redenen dat ik in aanraking kwam met bitcoin was onderzoek
voor een wetenschaps-tv programma Labyrint. Dat was eind 2011. Ik deed
er niets mee, maar bleef het wel volgen en heb wat dat betreft heel wat
ups en downs meegemaakt.

De Prijs,
daar ben ik niet heel erg van, ja van Buy High, Sell Low. Dat principe
heb ik onderzocht en bleek ik erg goed in. Dus ik ben van de DCA-school. Gelukkig is er voldoende ander interessants om over te schrijven met betrekking tot bitcoin!

Je kunt mij vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns van Krijn:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsrente