Column: Het vrije woord, alleen niet voor iedereen

Elke keer neem ik me voor niet te schrijven over Amerikaanse senatoren en ander volk dat het niet zo nauw neemt met de zogenaamde vrijheid van meningsuiting, tenzij het in hun eigen straatje past.

Het lukt me niet meer. DeSantis en consorten zijn tegen heel veel waar ik niet tegen ben. Alles ongeveer waar ik waarde aan hecht wil hij en de zijnen teniet doen. Vrijheid van zijn, mogen kiezen over je eigen lichaam. Dat soort fundamentele zaken. Grote groepen mensen het zeer moeilijk maken om te kunnen stemmen, kennis mogen nemen van zaken die misschien niet in je eigen straatje passen. Boeken verbieden op scholen.

Toevallig las ik net wat boeken over de tijd rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het ontstaan ervan, de opkomst van Hitler, het steeds krachtiger verbieden van allerlei andere geluiden tot het uiteindelijk vermoorden van enorme groepen mensen omdat ze ergens anders over denken, anders zijn, niet in een bepaald straatje passen.

Ook in Europa zijn hier genoeg voorbeelden van te vinden, alleen in de Verenigde Staten spreken ze zich krachtig uit voor bitcoin en tegen digitaal centralebankengeld. Ze omarmen bitcoin omdat de centrale overheid hier niets tegen kan doen, terwijl ze aan de andere kant in hun eigen staten de meest draconische wetten uitvaardigen om van alles te verbieden of monddood te maken, van abortus en boeken tot lhbti‘ers.

Nu begrijp ik hoe nieuws werkt, zeker als het in je eigen straatje valt. Dan bericht je erover. Dus als een fascist-in-de-dop iets positiefs zegt over bitcoin, dan komt dat snel in allerlei mediaberichten. Daarmee blijf je wel constant ook hun andere gedachtegoed verspreiden, zoals de angst voor het andere en het afwijzen van het moderne (‘vroeger was alles beter’). Umberto Eco maakte er ooit een lijstje met 14 punten van.

Het laatste grote nieuws was dat SeSantis op Twitter met Musk in gesprek was. Allemaal horrorverhalen over wat er zou gebeuren met bitcoin als de democraten het nog voor het zeggen hebben. Wat ik daarvan moet geloven, weet ik niet. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat bitcoin er veel last van zal hebben.

Wel heeft bitcoin last van de omarming van deze types, althans in mijn ogen en ook in de ogen van een groot deel van de Nederlandse bitcoiners die ik ken. De meesten zijn niet heel uitgesproken op plaatsen als Twitter of andere (sociale)mediakanalen. Laten we ze vooral minder aandacht geven, nadat ik dat toch ook weer deed… En misschien wat meer kijken naar deze kant van de oceaan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws