Column: Lightning door het dak

Af en toe zijn er lichtpuntjes in het land die vol in de aandacht staan. Als de bliksem verspreidt het nieuws zich in alle uithoeken van het land, tot Koffietijd aan toe. De ene keer is het een borrel, de andere keer een boeklancering. Dat laatste zorgde in ieder geval weer voor rokende servers van Bitkassa en een mooie koerswinst van de boekhandel waar het allemaal plaatsvond.

Plaats van handeling: Hilversum, einde middag in boekhandel Voorhoeve middenin de winkelstraat. Publiek: vooral veel mannen. Heel veel mannen, een enkele vrouw, wat jong grut en nog wat kleurrijker publiek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De zaak stond goed vol. Bij binnenkomst was de corona-qr-code verplicht, maar als je zei dat je voor de winkel kwam, maakte het allemaal niet uit. Je kreeg dan alleen geen muntje voor een versnapering.

Een feest der herkenning voor zij die al langer meelopen in deze wereld en vermoedelijk een feest van herkenning voor de nieuwe lichting. Leuk, we mogen in lichtingen praten, alsof je ergens lid bent.

‘Welk jaar begon jij?’

‘2017’

Begripvolle blikken, herkenning. Het gevoel van berusting achteraf en al een keer de achtbaan meegemaakt hebben. Saamhorigheidsgevoel vraagt om gedeelde smart.

‘En jij?’

‘2011’

Blikken van ongeloof, bewondering. De vraag die op ieders lippen brandt: is ie nou dan heel rijk? Zo ziet ie er toch niet uit.

‘Alles kwijtgeraakt tussendoor hoor’, vervolgt de man snel. Berusting. Iedereen maakt het mee, verlies van de begeerde muntjes. Door een stommiteit? Een gehackte beurs? Ligt ergens een harddisk met een wallet.dat-bestand weg te rotten?

Daar gaat het nu verder niet over. Het gaat om een boek, ‘Ons geld is stuk’. Een tweede ronde bier is inmiddels onderweg en het spreekgestoelte wordt bestegen. Een woordje van de boekhandelaar, daarna coauteur Bert Slagter die zalvende woorden van de boekenkansel spreekt en de uitgever die nog een mooie duit in het zakje doet.

Vervolgens een run op alle vier de kassa’s waar velen de mobiel tevoorschijn halen om wallets vol met satoshizakjes leeg te schudden op de virtuele toonbanken van de QR-codes. De zaak blijkt wel een redelijke kooi van Faraday en de 4- en 5g-signalen dringen slechts mondjesmaat door wat de snelheid van het lightningnetwerk dan weer niet ten goede komt. Maar men is enthousiast, het is immers de eigen parochie. Haast is even niet nodig.

Het boek had ik al besteld, dus twee boeken is wat onnodig. Dan maar de nieuwe Asterix, die hoort tenslotte ook bij de verzameling. 6,95 euro in sats afgetikt aan de kassa. Het blijft gewoon leuk om te doen, betalen met die dingen.

Een stripboek rijker en gelukkig weer veel mensen even kort gezien die al veel te lang niet gezien waren, keerde ik weer huiswaarts. Wel even direct de afgerekende satjes weer bijgestort, want voor je het weet heb je daar over enkele jaren weer spijt van. Op naar het volgende satsfestijn!

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
columnlightning