Column: Over de cryptogekte

‘Schepsel dat zich inz. door zijn rede en zijn taal van de dieren onderscheidt’ schrijft de Van Dale in de 1993-uitgave over ons. De online editie stelt zelfs dat de mens het ‘hoogst begaafde wezen op aarde’ is.

Dat valt soms lastig te rijmen met de inmiddels weer snel om zich heen grijpende cryptogekte. De meesten hebben geen idee van mijn achtergrond en beginnen een verhaal over munt X of Y.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Over het algemeen laat ik ze even doorpraten, stel een paar korte vragen en zoals eigenlijk altijd hebben ze geen idee. Echt nul komma nul.

Een vriendje zei dit, een bekende persoon zei dat of alleen al het feit dat muntje Z ook op een bekend handelsplatform staat, is al genoeg om een toekomst te zien met alleen maar gouden bergen.

Het virus is zo hardnekkig dat blijkbaar iedereen er eerst aan blootgesteld moet zijn willen ze enige immuniteit vertonen tegen de sprookjes die over ze uitgestrooid worden.

En dat terwijl het vaccin vrij simpel is: bestudeer eerst eens waar het allemaal mee begon en waarom die basis anders is dan het gros aan tokens die prijken op ranglijsten waarmee iedereen zich rijk rekent met de kennis van gister.

De slangenolieverkopers van weleer zijn niet veel anders dan de slimme typetjes die je nu aan allerlei opvallende hondenrassen willen krijgen. Zij hebben het heel goed door hoe de systemen werken en vooral hoe de psyche van de mens werkt. Wervende teksten, prachtige oplossingen die niet bestaan en een zekere winst.

Het is bijna lachwekkend met welk een vertoon van superioriteit sommigen oreren over ‘hun’ projecten waar ze al die andere wel even mee weg zullen vagen.

Maar ja, geef ze eens ongelijk als Twitter weer volstaat met een gebeurtenis die niets met kennis of kunde te maken heeft maar alleen met geluk. Ja, ik heb het over die 8000 dollar die iemand ooit stak in een hondentoken en daar nu een ruime 5 miljard van maakte. In dollars omgerekend dan.

Niet dat het veel boeit, want als dat adres ooit ook maar 1 muntje verkoopt, stort alles natuurlijk in. Dat staat al in de sterren geschreven. Helaas zorgt het er wel weer voor dat je weer appjes krijgt van ‘wat moet ik nou kopen?’ van de mensen die wel weten dat ik al wat langer meeloop.

Nee, ik ben geen bitcoinmaximalist. Ik hou van meerdere smaken. Echt hoor, ik zie op andere vlakken best ruimte voor tokens met allerlei eigenschappen. Maar dat betekent niet dat ik ze ook economisch zinvolle eigenschappen meegeef. Het is niet te begrijpen waarom zoveel van die vage projecten überhaupt een token nodig hebben.

Ja, dan krijg je een vaag verhaal over de tokenomics zonder dat ooit duidelijk wordt wat die token moet gaan doen. ‘Ja, het levert investeringen voor bedrijven op met een burnrate en na de burn komt er een koffiebrander en dan krijg je dat die via de achterkant van de geleveragede linksomdraaiende tokencentrifuge met een dubbele flikflak…’ Om af te sluiten met een altijd stijgende grafiek met winsten in de toekomst.

Na de onbegrijpelijke brij komt steevast een lijstje met belangrijk klinkende namen van ‘investeerders die al tientallen jaren hun sporen verdiend hebben met het managen van heel grote miljoenenbedrijven waar we hier even niet de naam van noemen want de man of vrouw die hier staat heeft echt geen idee dat we zijn of haar merites misbruiken om jou te verleiden ons Meer Geld te geven voor ons FanTaStische project’

En daar trappen dan al die mensen in. En ja, ook velen die nu voornamelijk ‘in bitcoin’ zitten trapten hier eerder in. Wij kunnen dan ook niet veel meer doen dan: neem ze mee aan de hand. Luister belangstellend naar hun verhalen en laat ze zelf de logica achter hun projecten vinden. Laat ze zelf eens uitzoeken wat er überhaupt op hun prachtige blokketen gebeurt. Waarschijnlijk niets.

‘inz.’ staat overigens voor ‘inzonderheid’. Dus de mens onderscheidt zich inzonderheid van dieren door zijn rede en taal. Tja, terwijl de vergelijking met een stelletje makke schapen zich makkelijk laat maken…

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Altcoincolumn

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Wat zeggen de Spot Bitcoin ETFs in Canada over zijn grote broers in Amerika?

Op 10 januari eindigde de Amerikaanse Securities and Exchange Commissie (SEC) het jarenlange wachten op...

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Lees meer