Column: Toegankelijk betalen nog lang een illusie (voor de meesten)

Was betalen op het internet maar net zo makkelijk als een bitcoinbetaling, artikel nummer zoveel. Tja, het blijft ook gewoon terugkomen. Toch is het soms niet zo gek even goed te kijken waar het nou precies om gaat. Laten we een recent voorval nemen van afgelopen week.

Het begint als volgt: Twitter. Artikeltje, interessant. Klik. Dagblad van het Noorden. Klik-ongelofelijk-irritante-cookiemuur-weg-waar-je-eerst-alles-per-stuk-moet-uitklikken. Scroll. Na eerste alinea enorme foto en dan. Block. Popup: “Dit PREMIUM artikel verder lezen? Lees nu PREMIUM vanaf €0,81 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen (ook via onze app), video’s, columns, podcasts en meer. Bekijk nu de aanbieding.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ok, Klik.

“1. Vul je gegevens in. Aanhef. De heer, Mevrouw. Voornaam. Tussenvoegsel. Achternaam. Geboortedatum dd/mm/jjjj. Postcode. Huisnummer. Toevoeging. E-mailadres. E-mailadres nogmaals. Telefoonnummer. Rekeningnummer IBAN. [ ] Ik ben akkoord met de actievoorwaarden en abonnementsvoorwaarden. [ ] Ja, ik ontvang graag de dagelijkse ochtendnieuwsbrief van Dagblad van het Noorden.”

Laat maar.

Ik ben zelf journalist en mijn vakbroeders en ik vragen ons met regelmaat af hoe je nou nog een beetje een fatsoenlijk inkomen bij elkaar kunt harken als freelancer. Dus ja, iets neerleggen voor journalistiek lijkt me niet meer dan logisch. Maar hoe? Het is best fijn dat er ook heel veel dingen gemaakt worden die je niet per se zou lezen als je er direct voor moet betalen. Zo vind ik de achterpagina van kranten vaak leuk: gekke rare dingetjes waar ik per stuk niet voor zou betalen. Fijn dat dit collectief wel kan. En daarom heb ik een krantenabonnement. Één. Zaterdagkrant op papier, rest digitaal.

Het Dagblad van het Noorden had ik, nou ja, het Mediahuis dan, best een eurootje gegund om een stukje te lezen. Als je dan toevallig ook de krant (of website, mij om het even) van die dag kunt lezen, prima. Dan lees ik net als vrouger weer eens het Dagblad van het Noorden, alsof je het in de kiosk haalt met een paar losse eurootjes. Maar nee, ik hoef en wil daar gewoon geen abonnement op.

Kan dat niet beter dan? Waarom is er niet gewoon een optie om een one-time-click-and-buy te doen? Dat vindt vast iemand hoog in de boom idioot, maar het zou zo makkelijk zijn. Initiatieven als Blendle faalden omdat ze niet alles aan konden bieden en moesten op zoek naar nieuwe verdienmodellen.

Niet getreurd, er is een mooie bitcoingemeenschap in Nederland. In de LightningNL-groep op Telegram dit probleem voorgelegd, of eigenlijk een vraag: is er ergens een goeie showcase of een proof-of-concept hoe je makkelijk een artikel (tijdelijk) kunt kopen met een web token of iets dergelijks?

Uiteraard zorgde dat al snel voor reacties, maar alles is nog net wat te niche, ook in hoe het eruit ziet. Een van de voorbeelden die genoemd werd is bijvoorbeeld lightninglogin.live. Ziet er best vet uit en is voor de goed ingevoerde Lightning-adept ook heel helder, maar voor anderen?

Er staat een grote button in een verder geheel zwart scherm: “Login with Lightning” en daaronder “Don’t have a wallet? Try Breez or Phoenix or one of the wallets listed here” en dan “What is this? It’s LNURL-auth. Learn more here”. Al best intimiderend voor niet-ingevoerden.

Als je op die loginbutton klikt, gebeuren er allerlei dingen die voor ons heel helder zijn, maar anderen vooral aan coronascanapps zal doen laten denken, namelijk een grote QR-code.

Een goed uitgewerkt voorbeeld is nog niet eens om anderen ertoe te bewegen om nu dan ook dit soort dingen aan te bieden met Lightning, maar om te laten zien hoe praktisch het kan zijn. Hoe gemakkelijk en snel. En vooral: hoe het zo goed voldoet aan alles waar nu zoveel problemen mee zijn. Je verliest niet je privacy als je met een anoniem webtoken een website (tijdelijk) kunt lezen als dat met LN betaald is, om maar een voorbeeld te noemen.

Aan de andere kant: het is allemaal nog best bèta. Het werkt weer niet met alle wallets want niet alle wallets ondersteunen het al. Toch zou het fijn zijn als er een proof-of-concept zou zijn die meer lijkt op wat we nu tegenkomen. Bijvoorbeeld zo’n krantenpagina: twee opties naast elkaar, de een met zo’n lap tekst waar je je hele doopceel moet invullen (wat niemand doet) en de ander met slechts een heel simpele QR-code, scannen, en gaan. Het zou natuurlijk heel mooi zijn als zoiets ertoe leidt dat mensen-hoog-in-de-boom zouden denken: ah, hier ga ik ontwikkelaarscapaciteit aan besteden! En dan is het gewoon een kwestie van gaan, toch?

Krijn Soeteman is tech- en wetenschapsjournalist en volgt bitcoin al sinds lange tijd. Hij is onder meer te vinden op Twitter.

Lees ook eerdere columns:

Lees meer over:
columnlightning

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Bitcoin
HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

Lees meer