Column: Vakantie! Tijd voor nieuwe digitale sloten

Werk. Drukdruk. En dan ineens: niemand reageert meer, behalve een afwezigheidsbericht. Het is vakantietijd. Of je nu fysiek weggaat of niet, in grote delen van Europa ligt het ‘normale’ werk vrijwel stil. Je kunt niemand bereiken of die persoon kan weer niet iemand anders bereiken, maar ja, die ander is weer terug van vakantie als de ander net weggaat.

Uitstellen tot eind augustus betekent dat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En dus heb je tijd. Zeeën van tijd. Tijd om je bezig te houden met die zaken waar je altijd al van zei: dat moet ik nog eens doen. Zoals de tuin wieden, of de zolder opruimen.

Het is ook bij uitstek het moment om al je digitale zaakjes eens op orde te brengen, zowel off- als online. Wat je ‘digitale zaakjes’ zijn verschilt natuurlijk voor iedereen. Laten we daarom eens beginnen met de vraag: heb je een wachtwoordmanager? Nee? Foei! Ga daarmee aan de slag! Adviseren welke is lastig, ik gebruik de op het eerste gezicht minst gebruiksvriendelijke, KeePassXC.

Heb je wel een wachtwoordmanager? Een beetje jaarlijks onderhoud kan geen kwaad. Bestaan alle sites nog? Hoeveel vage sites zitten er eigenlijk tussen? Kloppen al je wallet-achtige entries nog? Kun je niet ongeveer de helft van alle logins sowieso beter niet gewoon verwijderen, dus: delete account?

Oh ja, en tweestapsverificatie natuurlijk.

Seeds, lage fees en hardwaresleutels

Misschien heb je inmiddels ook wel tientallen testwallets aangemaakt met overal ietsiepietsies aan bitcoin of andere cryptovaluta. Dan kun je die ook direct eens opschonen, zeker als de netwerkkosten of fees lekker laag zijn. Veeg alles bij elkaar en organiseer maar raak.

Dan de volgende vraag: hoe zit het met je seeds? Heb je al die 12 of 24 woorden die er echt toe doen niet in een (online) digitale locatie opgeslagen? Voor de niet-ingewijden: seeds digitaal opslaan is link, ook als het een fotootje is, dus het liefst offline tenzij je weet wat je doet. Maar goed, kunnen ze een beetje tegen regen? Brand? Hoog tijd je eens te verdiepen in goeie seed-opslag. Dat kan van honderden euro’s naar heel simpel met metalen ringetjes voor, afhankelijk van welke onderdelen je in huis hebt, tot een paar tientjes.

Wellicht ook eens tijd je te verdiepen in het toevoegen van een passphrase aan je seed. Dat is geen extra wachtwoord, maar een extra woord dat je toevoegt aan je seed. Als je die passphrase niet meer weet, kun je hoog en laag springen met je 24 woorden, maar dan heb je pech.

Dan heb je op zich al heel wat belangrijke dingen gedaan. Misschien is het ook eens tijd na te denken over je computerhygiëne. Is inloggen wel heel makkelijk? Een fysieke beveiligingssleutel is aan te bevelen. Niet alleen omdat mensen er dan minder makkelijk fysiek in kunnen, nee, eerder om ervoor te zorgen dat niemand op afstand iets aan je systeem kan veranderen omdat je immers fysiek bij de sleutel moet zijn om iets met je computer te doen. Zo kan niemand een sudo-commando of .exe-bestand op afstand uitvoeren.

Nou, als het een beetje door blijft regenen de komende tijd, dan moet me dat zeker lukken. De Yubikey is eindelijk weer ingesteld op de nieuwe laptop.

Zijn er nog andere dingen die je echt eens zou moeten doen op dat digitale vlak? Deel ze mee in de comments.