Column: Jack, Bitcoin en open source

Twitteroprichter Jack Dorsey omarmt publiekelijk opensourcesoftware. Dat vinden velen fantastisch en daarmee doet hij goed werk. Toch is enige terughoudendheid op z’n plaats, want open source is meer dan vrij toegankelijke software. Het moet gebruikt én onderhouden worden.

Zonder opensourcesoftware zou bitcoin niet hebben bestaan. In gevallen waar een beter alternatief zich niet in het open domein bevond, gebruikte Satoshi Nakamoto toch een opensourcevariant. Denk maar aan de implementatie van het Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA) in plaats van Schnorr signatures omdat het octrooi op dit laatste systeem pas in 2008 opgeheven werd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Oh, maar dan was Schnorr toch op tijd in het publieke domein om in het bitcoinprotocol terecht te komen? Ja, klopt, maar doordat het tot dan toe onder octrooi stond, was het systeem niet zo battle tested als het zeer veel gebruikte ECDSA. Ook was de implementatie van ECDSA simpeler. Nu komen Schnorr signatures toch nog naar bitcoin via de aankomende Taproot-implementatie, waar deze site al uitgebreid over schreef.

Nu terug naar Jack. Hij heeft het begrepen, althans, voor de bühne. En vermoedelijk snapt ie ook echt wel het belang van open source in onze samenleving, een ecosysteem dat digitaal leeft.

Waar gaat het om? Niet lang geleden maakte onze Jack op Bitcoin Miami bekend een hardware wallet volledig open source te gaan ontwikkelen. Daarna was de halve bitcoingemeenschap écht verliefd op hem. Maar er kwam meer.

Onder betaalbedrijf Square richtte iemand (Jack?) een organisatie in onder de naam squarecrypto.org. Dit gebeurde al ergens in 2019, vermoedelijk voor 15 juli van dat jaar. Een van de al langer lopende projecten die de organisatie ondersteunde met een grant begon als Magical Bitcoin, inmiddels omgedoopt tot Bitcoin Dev Kit of BDK.

Decentrale financiële diensten

Dit nieuwe initiatief wordt dus een open developer platform met als ‘enig doel’ het makkelijk maken voor andere ontwikkelaars om non-custodial en permissionless decentrale financiële diensten aan te bieden.

Hoe dit er allemaal uit gaat zien, is nog niet duidelijk, althans niet voor ons. De naam van het project is zogezegd nog TBD. Gelukkig is er al wel een twitterpagina van TBD54566975. In twittermemeland in ieder geval al goed voor een hoop jolijt.

Open source wordt vaak als panacee gezien om de vele problemen rond gesloten software op te lossen, zoals beveiligingsproblemen, problematiek rond oneerlijke marktwerking, het recht om zelf de bron van software in te kunnen zien, de mogelijkheid het naar eigen believen aan te kunnen passen, te weten wat voor processen er nou daadwerkelijk plaatsvinden, of er niet ergens gesjoemeld is en die lijst kan nog wel even doorgaan.

Maar uiteindelijk is opensourcesoftware slechts zo veilig als de groep of de eenzame ontwikkelaar die zich ermee bezighoudt. Het web hangt aan elkaar van dependencies of afhankelijkheden. Slechts één hoeft het niet meer te doen of kwaadaardige code bevatten en alles stort als een kaartenhuis in elkaar. Aan de andere kant is het voordeel dat je dit soort problemen vaak heel snel kunt oplossen, ook als de originele ontwikkelaar inmiddels verdwenen is.

Daarom is het bij alle opensourceprojecten ook belangrijk dat er voldoende stimulerende maatregelen zijn om het geheel te onderhouden.

Met een geldschieter als Square en een naam als Jack Dorsey achter je zal het TBD-project van ze ook op de lange termijn vermoedelijk wel slagen. En dat is belangrijk binnen een ecosysteem dat nog steeds aan elkaar hangt van goedbedoelde en inmiddels verlaten (open) projecten.

Hoeveel nooit meer geüpdatete bitcoin-gerelateerde apps zwerven rond in de krochten van je app- of playstore? Hoeveel wallets heb je in de afgelopen jaren voorbij zien komen waarbij de teller op de GitHub-, GitLab- of andere git-achtige pagina’s al jaren op ‘0 bijdragen’ staat? Als je al een tijdje meeloopt ben je vermoedelijk de tel kwijt.

Laten we hopen dat Jack en zijn gevolg samen met iedereen aan mooie tools blijft werken die voor iedereen, of toch tenminste ontwikkelaars, te gebruiken zijn. Het feit dat Square Crypto ontstond midden in de vorige bear market geeft goede hoop. Nu ben ik alleen nog benieuwd naar het opensourcelicentiemodel…