Column: Wiens waarheid is waar? Ordinaire NFT’s

Sinds Ordinal ten tonele verscheen, het eerste blok van bijna 4MB in de bitcoinblockchain terecht kwam en er een grote discussie over nft’s-op-bitcoin losbarstte, zit ik met een probleem: ben ik voor of tegen?

Inmiddels hebben velen hun licht al laten schijnen op de precaire kwestie. Vanuit technisch oogpunt, vanuit sociaal oogpunt, vanuit het idee dat bitcoin toch echt in eerste instantie bedoeld is als geld tot, uiteraard, het bigblockdebat en dat er toch ook voor miners betaald moet worden als de bloksubsidie praktisch nul is.

Aan bijna alles kun je voors en tegens hangen. Lastig.

Mijn eerste reactie was: Nee! Nee. Nee! Zoiets. Mijn belangrijkste reden was niet het sneller groeien van de bitcoinblockchain, maar de mogelijkheid dingen in de blockchain te zetten waar mensen wél een mening over kunnen hebben.

Simpele transacties die slechts een getal voorstellen dat weer een bepaald bedrag kan voorstellen, tja, het is wat het is. Je kunt vinden dat iemand een ander wel of niet had mogen betalen voor iets. Je kunt vinden dat sommigen wel heel veel geld hebben. Je kunt daar van alles van vinden, maar het bestaan van de transactie zelf en de inhoud is eentje zonder waarde. Kort gezegd: ken je de context niet, dan is het niets anders dan het getalletje zelf.

Dat is anders met beeld, geluid of tekst. Je kunt aan het beeld zelf een waarde toekennen, zoals iets dat valt binnen een sociale context. Het ene plaatje kan prima in de privésfeer, maar is publiek minder wenselijk. Andere beelden zijn in de meeste landen zelfs bij wet verboden. Je zou er tegenin kunnen brengen dat in deze tijd waarin op steeds meer plekken in de westerse wereld serieuze censuur op bijvoorbeeld bepaalde boeken opgelegd wordt op scholen, zoals in de VS, het best handig is als je iets níet kunt censureren.

Intussen bestaan NFT’s al best lang natuurlijk. Veel bitcoiners wilden er niks van weten, maar blijkbaar wordt er nu toch diep in de buidel getast voor Punks die al wijd en zijd verspreid zijn op ik weet niet hoeveel verschillende chains. Ik las zelfs dat Ordinal Punk 94 afgelopen woensdag voor 9.5BTC over de virtuele toonbank ging. Inmiddels lijkt het wel alsof er alleen nog maar punks en apes worden geplaatst… wat een totale verspilling van ruimte. Je zou willen dat fees sky high zouden gaan..

Als we het voorland mogen geloven, zoals Cryptokitties in 2017, komen die hoge fees vanzelf en dan stort de boel toch wel weer in.

Aan de andere kant wordt er natuurlijk al jaren gepraat over wat als de bloksubsidies zo laag zijn dat die een gezonde minerpopulatie niet meer overeind weten te houden? Dan moet het komen uit de fees of uit investeringen vanuit het bedrijfsleven of zelfs overheden, mocht de bitcoinblockchain dan zo belangrijk zijn.

Als het voornamelijk uit fees moet komen, is dit misschien een goed voorproefje: hoe voelt het om een simpele, ouderwetse bitcointransactie te doen en veel geld voor de transactie zelf te moeten lappen? Dat vonden we ook niet leuk toen de blockchain gespammed werd met allemaal kleine transacties om de fees omhoog te duwen, zo ergens rond het bigblockdebat.

Ergens weten we natuurlijk dat ze, de fees, ooit omhoog moeten. We zijn alleen nu zo gewend geraakt aan 1sat/vbyte-transacties dat we allemaal gaan steigeren bij een verhoging. Het zou wel goed zijn voor de groei van het lightningnetwerk.

Ben ik nou voor of tegen? Ik weet het nog niet. Alle vorige keren dat er iets met bitcoin gebeurde dat me niet lekker zat, wist het systeem zich toch weer te plooien. Misschien is dit wel een van de belangrijkste gebeurtenissen sinds SegWit (en het vervolg Taproot). Het zet velen weer aan het denken, veel anderen weer aan het werk en ach, ik heb stiekem altijd wel een zwak gehad voor NFT’s.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws