Bitcoin Focus: Coldcard, LocalBitcoins & Operation Choke Point

We beginnen deze editie van Bitcoin Focus met hardware. Coinkite lanceert namelijk een nieuwe hardware wallet: de Q1. Het apparaat is een verbeterde versie van de Coldcard en heeft een aantal nieuwe features.

Volgens oprichter Rodolfo Novak (“NVK”) is het doel van de nieuwe wallet om een snellere manier te bieden voor het invullen van wachtwoorden en om te spelen met het idee van QR-codes. De wallet is een stap verder dan de voorganger Mk4 en de oprichter is erg enthousiast over de Q1.

Coinkite is een populaire speler in de hardwaremarkt. Zij richten zich op open-source en bitcoin only producten.

Kenmerken van de Q1:

  • Groter scherm en toetsenbord
  • QR-code scanner en werkt op batterijen
  • QWERTY-toetsenbord en LCD-scherm
  • Secured elements die ook in de Mk4-wallet zitten
  • Werkt met NFC-chips
  • Aansluitmogelijkheden voor USB en SD-kaart
  • Tweede SD-kaart
  • Scherm is vier keer groter dan de huidige Coldcard
  • Er zit een zaklamp op

De Q1 is $50 duurder dan de eerste editie van de Coldcard en is verkrijgbaar voor een pre-orderprijs van $199,99. Hij is ook voor Nederlanders te bestellen.

De focus ligt, zoals je kunt zien op onderstaande afbeelding, vooral op gebruiksgemak. Het invoeren van wachtwoorden en andere input lijkt makkelijker. Op zoek naar een hardware wallet die qua looks wat weg heeft van een BlackBerry? Dan is de nieuwe Coldcard wat voor jou. Meer info is hier te vinden.

LocalBitcoins

LocalBitcoins stopt er mee. De gemiddelde nieuwe bitcoiner zal het platform niet kennen. Het platform begon in 2012 en je kunt het vergelijken met een soort Marktplaats.

Het is een peer-to-peer bitcoinbeurs gericht op bitcoiners die niet terecht willen of kunnen bij de bekende cryptobeurzen of brokers. Gebruikers maken een account aan en kunnen starten.

In de begindagen was er geen identificatie nodig, nu wel. Klanten kunnen een advertentie plaatsen, of reageren. Je kunt bijvoorbeeld bitcoin verkopen via PayPal of andere betaalopties die je niet altijd hebt bij grote beurzen. De koersen liggen hier wel vaak hoger, want je hebt te maken met een beperkt aanbod.

In de begindagen van LocalBitcoins is het platform ook veel gebruikt om af te spreken en zo bitcoin te kopen of verkopen.

Wanneer je en overeenkomst hebt bereikt met een handelaar, gaat de afhandeling van de transactie via een beveiligde escrow-service van LocalBitcoins. Uitzondering hierop is natuurlijk contant betalen, wat ook altijd nog een optie is. Hierdoor wordt er zekerheid geboden dat de transactie zonder problemen verloopt. Zodra beide partijen de transactie hebben bevestigd, wordt de bitcoin van de verkoper verstuurd naar de koper.

LocalBitcoins geeft gebruikers 12 maanden de tijd om alle fondsen op te nemen. Het is aan te raden dat zo snel mogelijk te doen, als je er toevallig nog wat hebt staan.

Het bedrijf lijkt ingehaald door de tijd. Op hun eigen website geven ze de huidige marktomstandigheden op als reden voor het de sluiting.

Een platform als dit is in het begin erg waardevol. Er waren in 2012 geen talloze tools, beurzen, brokers en personen waar je voor bitcoin terecht kon. Tegenwoordig zijn er tal van opties.

Deze week in premium

Er is iets bijzonders aan de hand in de bitcoinmarkt. In de afgelopen periode is de prijs van bitcoin gestegen van $17.000 naar $24.000. Een van de opvallende gebeurtenissen is een zogenaamde shortsqueeze. Bij een shortsqueeze worden handelaren die speculeren op een lagere prijs van bitcoin uit hun posities geforceerd.

De gebeurtenis staat niet op zichzelf. Het valt samen met een langer durende trend, namelijk een afwikkeling in de futuresmarkt. Wat is het en wat betekent het voor bitcoin? Dat wordt besproken in dit premium artikel, geschreven door Maarten van CryptoQuant.

Rondje langs de velden

We doen uiteraard ook weer een rondje langs de velden. Opmerkelijk nieuws op een rij:

Operation Choke Point

Met Bitcoin Focus proberen we ook populaire gespreksonderwerpen mee te nemen.

Volgens marktanalist Nic Carter is er sprake van een (nieuwe) aanval op de industrie rondom bitcoin. Als een marketeer plakt hij er gelijk een mooie term op: Operation Choke Point 2.0. De term komt, je raadt het niet, van een eerdere operatie met een gelijke naam.

Operation Choke Point was een landelijk initiatief gelanceerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie in 2013. Het doel van de operatie is om bedrijven aan te pakken door hun toegang tot het financiële systeem af te snijden. Het richt zich op tal van bedrijven. Denk daarbij aan tabaksverkoop, wapenverkoop en payday-leningen. Operation Choke Point treft echter niet alleen malafide organisaties, ook legitieme bedrijven is toegang tot het bankverkeer ontzegd.

Carter stelt dat er een soortgelijk plan is voor de bitcoinindustrie. Of beter gezegd: de crypto-industrie. En of dat nu klopt of niet: het is wel duidelijk dat het in veel landen moeilijk(er) is om bankdiensten af te nemen als je actief bent in de wereld van bitcoin. Ook in Nederland is dat het geval. Een bitcoinbedrijf kan niet bij elke bank terecht, banken zijn zéér risico avers en vanwege de uitgebreide compliance eisen zijn bitcoinbedrijven commercieel minder interessant voor een bank.

Er hoeft geen groot overkoepelend complot achter te zitten, maar de poort wordt in ieder geval niet wagenwijd open gezet.

Dat lijkt niet te gaan veranderen. Niet in Nederland, Europa of de Verenigde Staten. In een artikel voor Pirate Wires zet Carter de recente zaken op een rij. Het is een greep uit het recente nieuws in de Verenigde Staten

  • 6 dec: Senatoren sturen een brief naar Silvergate Bank om hen te berispen voor het verlenen van diensten aan FTX en Alameda Research.
  • 7 dec: Signature Bank kondigt aan om de deposito’s die zijn toegeschreven aan crypto-klanten te halveren en de stablecoin-industrie te verlaten.
  • 3 jan: De Fed, FDIC en OCC publiceren een gezamenlijke verklaring over de risico’s voor banken die zich met crypto bezighouden, en ontmoedigen hen om dit op een “veilige” basis te doen.
  • 9 jan: Metropolitan Commercial Bank kondigt een totale sluiting aan van haar cryptoasset-gerelateerde producten.
  • 9 jan: De aandelenkoers van Silvergate daalt tot een dieptepunt van $11,55 vanwege bankrun en faillissementsangsten.
  • 21 jan: Binance kondigt aan dat vanwege de beleid van Signature Bank ze alleen transacties van $100.000 of meer verwerken via die bank.
  • 27 jan: De Federal Reserve weigert de aanvraag van Custodia om lid te worden van het Federal Reserve-systeem. Custodia richt zich specifiek op de bitcoinindustrie, maar wordt nog niet toegelaten tot de belangrijkste systemen.
  • 27 jan: De Fed publiceert een beleidsverklaring die banken ontmoedigt om crypto-activa aan te houden of stablecoins uit te geven
  • 27 jan: Het National Economic Council publiceert een beleidsverklaring die banken ontmoedigt om direct transacties te doen met crypto-activa of blootstelling te hebben aan crypto-deposito’s.
  • 2 feb: Het fraudeonderzoekseenheid van de DoJ maakt bekend onderzoek te doen naar Silvergate over hun banden met FTX en Alameda.
  • 6 feb: Binance schorst USD-bankoverschrijvingen voor retailklanten.
  • 8 feb: De aanvragen van Protego en Paxos om goedkeuring te krijgen als National Trust Banks lopen nog steeds. Die aanvragen worden waarschijnlijk geweigerd. Paxos wordt momenteel onderzocht in New York.

Kortom: in de Verenigde Staten heeft men het er ook maar druk mee. De strijd om een plekje op de juiste lijsten en de juiste licenties is in volle gang. Opvallend is ook dat een bedrijf als Visa inzet op stablecoins als strategie voor deze markt.

Lees meer over:
Bitcoin Focus

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...