
De Bitcoin koers blijft hangen onder zijn vorige recordstand, en handelaren tonen zich terughoudend. Volgens analisten van cryptobeurs Bitfinex ontbreekt het momenteel aan overtuiging om een nieuwe doorbraak te forceren. De koers van Bitcoin staat op het moment van schrijven op ongeveer 108.824 dollar, ruim 2 procent hoger dan een week geleden, maar nog altijd onder de piek van 111.970 dollar die op 22 mei werd bereikt.
Bitcoin koers: Evenwicht maar richting ontbreekt
Volgens Bitfinex is sprake van een “gebrek aan vervolgkracht” op de markt. Kopers lijken pas in actie te komen bij nieuwe macro-economische signalen of grote gebeurtenissen die als katalysator kunnen dienen. De Bitcoin koers blijft al ruim twee weken gevangen in een nauwe bandbreedte tussen 100.000 en 110.000 dollar.
Analisten omschrijven de huidige marktsituatie als een “delicaat evenwicht”. De verkoopdruk is de afgelopen weken afgenomen, wat normaal gesproken een positief signaal is. Maar aan de andere kant ontbreekt het aan duidelijke koopinteresse, wat suggereert dat veel handelaren afwachten tot er meer richting zichtbaar wordt.
Deze consolidatiefase is volgens Bitfinex kenmerkend voor markten waarin beleggers geen duidelijke overtuiging hebben. “De bredere trend is tot stilstand gekomen. Ook kopers lijken te aarzelen,” aldus het rapport.

Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
Grote short-posities hangen boven de markt
Een mogelijke factor die de markt in spanning houdt, is de grote hoeveelheid short-posities die openstaan rondom de Bitcoin koers. Volgens gegevens van analyseplatform CoinGlass kan een doorbraak boven het huidige record leiden tot de liquidatie van voor 1,63 miljard dollar aan short-posities. Dat zou op zijn beurt weer voor een snelle prijsstijging kunnen zorgen, als handelaren zich gedwongen voelen hun posities te sluiten.
Tegelijkertijd zijn er ook geopolitieke invloeden. Na spanningen in het Midden-Oosten zakte de Bitcoin koers op 22 juni kortstondig onder de 100.000 dollar, maar die daling werd snel teruggedraaid. Sindsdien beweegt de koers zijwaarts, zonder veel overtuiging omhoog of omlaag.
Sentiment op sociale media stijgt, maar met kanttekening
Opvallend is dat het sentiment op sociale media juist positiever is geworden. Volgens blockchain-analyseplatform Santiment is het optimisme op platforms zoals X (voorheen Twitter) op het hoogste punt in drie weken gekomen. Voor elke negatieve opmerking over Bitcoin verschijnen er nu gemiddeld 1,5 positieve berichten.
Toch waarschuwt Santiment-analist Brian Quinlivan dat dit niet automatisch leidt tot prijsstijgingen. Vergelijkbare pieken in sentiment op 11 juni en 7 juli werden gevolgd door koersdalingen. “Hoog sentiment kan juist wijzen op een lokale top,” aldus Quinlivan.
Beleggers zoeken houvast
Volgens Alexis Sirkia, voorzitter van Yellow en actief in de cryptowereld, lijkt de ergste geopolitieke onrust inmiddels af te nemen. Dat zorgt ervoor dat de markt geleidelijk verschuift van angst naar een meer neutraal of licht positief sentiment.
“Het voelt alsof Bitcoin en andere cryptovaluta zoals Ethereum en XRP steeds vaker zijn te zien als een soort veilige haven, vergelijkbaar met goud, in tijden van economische onzekerheid,” aldus Sirkia.
Dat is een bijzondere uitspraak. Ten eerste omdat Bitcoin deze cyclus veel beter presteert dan andere munten zoals Ethereum en XRP. Qua rendementen kunnen ze allemaal niet tippen aan Bitcoin, en het is nog maar de vraag of er überhaupt een nieuw altseason komt.
Verder zien we Bitcoin op de meeste momenten nog niet acteren zoals goud. Vaak zien we goud stijgen als de geopolitieke onrust of economische onzekerheid toeneemt, terwijl de Bitcoin koers dan klappen krijgt. Het narratief van Bitcoin als digitaal goud moet zich in de praktijk nog steeds bewijzen.
Toch blijft het voor nu wachten op een duidelijke richting. Zonder nieuwe impulsen blijft Bitcoin hangen rond het huidige niveau. De markt wacht op een katalysator die ofwel het vertrouwen nieuw leven inblaast, of juist een correctie op gang brengt.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten