Waarom Bitcoin de $70.000 Niet Zal Raken Voor De Grote Bitcoin Halvering

Bitcoin Halving 2024

Ondanks een indrukwekkende stijging van 90% naar $52.000 in de vier maanden tot en met 18 februari, waardoor bitcoin een van de tien meest verhandelbare activa ter wereld werd met een waardering van $1 biljoen blijven analisten sceptisch over de kans dat bitcoin een nieuw all-time high bereikt voor de aankomende bitcoin halvering. Maar wat zijn hier de redenen voor?

Hoge inflatie bij vorige all-time high

De vorige piek van $69.000 in november 2021, aangedreven door lage rentetarieven en hoge inflatie, heeft de lat hoog gelegd. Destijds waren de rendementen op traditionele financiële activa lager dan 0,5%, en de inflatie in de VS, gemeten met de Consumentenprijsindex (CPI), was jaar op jaar met 6,8% gestegen, het hoogste sinds juni 1982. Deze omstandigheden waren gunstig voor schaarse activa zoals bitcoin, aangezien beleggers hogere rendementen zochten tijdens wereldwijde verstoringen in de toeleveringsketen en de economische impact van COVID-19.

Echter, de economie is sindsdien veranderd. De meest recente CPI-inflatiegegevens van januari 2024 tonen een gematigde jaar-op-jaar toename van 3,1%, nog steeds boven de richtlijnen van de Amerikaanse Federal Reserve, maar minder alarmerend. Met een verwachte winstgroei van 10,9% voor S&P 500-bedrijven, gestegen van 3,8% in 2023, is er minder reden voor beleggers om naar alternatieve activa zoals bitcoin uit te wijken, in vergelijking met de situatie eind 2021.

Toestroom van institutionele beleggers

Ondanks deze uitdagingen hebben de goedkeuring van spot bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten en het oplossen van juridische gevechten met grote cryptocurrency beurzen wel gezorgd voor meer positiviteit rondom crypto.  Sinds 11 januari heeft de industrie van spot bitcoin ETF’s in de VS $4 miljard aan netto instromen gezien, wat neerkomt op 3,5% van de marktkapitalisatie van bitcoin.

Deze groei, hoewel indrukwekkend, laat de prijs van bitcoin nog steeds 25% onder zijn recordhoogte, nog meer wanneer aangepast voor inflatie of de totale geldvoorraad.

De toegenomen adoptie van bitcoin en de instroom van institutionele beleggers zijn belangrijk, maar de hoge voorspellingen dat de prijs $100.000 of meer zou bereiken, zijn nog niet uitgekomen.

Zolang de dollar blijft verzwakken, is er potentieel voor bitcoin om boven de $70.000 uit te stijgen. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze bitcoin all-time high wordt bereikt vóór de halvering in april, gezien dit een stijging van 34,5%—of een toename van $350 miljard in marktkapitalisatie zou beteken om een dergelijke prijs te bereiken.

Lees meer over:
Bitcoin halving

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...