Amper correlatie tussen koers Bitcoin en aandelen’, beweert Coinbase

Bitcoin en aandelen zijn ‘wel eens’ gecorreleerd, maar BTC gaat vaker zijn eigen gang. Dat is een van de conclusie in een nieuw rapport van Coinbase.

Bitcoin’s prijsdump naar $3.850

De prijsdump van vorige week heeft de gemoederen in de bitcoin community zeer bezig gehouden. Het was één van de grootste dalingen uit het bestaan van de cryptomunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Velen stelden naar aanleiding van de onverwachte daling: is bitcoin wel panic proof? Een ‘safe haven’, zodra aandelen, obligaties en vastgoed gaan dippen?

Beleggers zochten namelijk hun toevlucht naar cash (dollar, euro) op zoek naar liquiditeit. Bitcoin en goud reageerden negatief op de paniek die de financiële markten in zijn greep hield.

Een nieuw rapport van crypto exchange Coinbase geeft meer inzicht in de wisselwerking tussen bitcoin en de overige assets op de financiële markten.

Bitcoin en S&P 500

Ze trekken een vergelijking tussen BTC en de S&P 500, een aandelenindex van de vijfhonderd grootste Amerikaanse bedrijven. S&P 500 geldt als graadmeter voor het marktsentiment van de (Amerikaanse) handelaren.

Een waarde van ‘1’ staat voor een ‘perfecte’ correlatie van 100%, terwijl bij een waarde van ‘-1’ er géén statistisch verband bestaat.

De onderzoekers concluderen:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De correlatie tussen beide assets laat een wispelturig beeld zien met waardes tussen 1.00 en -1.00. We zien dat BTC grotendeels niet gecorreleerd is met de belangrijkste aandelenindex op de markt’.[/penci_blockquote]

Amper correlatie tussen koers Bitcoin en aandelen', beweert Coinbase

Volgens Coinbase is er geen correlatie tussen S&P 500 en bitcoin

Coinbase vond wel een sterke (re) correlatie tussen de S&P 500 en die andere aandelenindex, de Dow Jonex Index. Net zoals er ook een sterk verband is tussen de prijs van bitcoin en ether (ETH).

Amper correlatie tussen koers Bitcoin en aandelen', beweert Coinbase

De prijzen gingen omlaag, maar de volatiliteit schoot omhoog (bron: Coinbase)

Maar er is één ding die alle assets op dit moment met elkaar gemeen hebben: en dat zijn sterke koersschommelingen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Als we de volatiliteit van de S&P 500 van de afgelopen tien dagen meten, dan heeft de index een vergelijkbare schommeling als bij bitcoin het geval is.'[/penci_blockquote]

De aandelenmarkt heeft vorige week dan ook de zwartste periode sinds 1987 ‘achter de rug’ en ook bitcoin had de scherpste daling sinds 2013 vorige week.

Bitcoin (BTC) koers

Bitcoin kan deze week terugkijken op een prima week. Na de voorlopige bodem van $3.850 wist de koers ruim 70% te stijgen. Op moment van schrijven hanteert BTC een prijs van $6.400.

Onderzoeksbureau Chainalysis heeft de dip in perspectief geplaatst: op 12 en 13 maart zijn er 712.000 méér bitcoin verplaatst naar exchanges dan gemiddeld het geval is. Maar die – op het oog – grote hoeveelheid – is slechts 5% van het totaal aantal bestaande bitcoin.

Dat zijn er volgens hen nu circa 14,2 miljoen stuks: alle gedolven BTC minus het aantal verloren BTC. In 2140 is de laatste BTC gemined.

Lees ook – ‘Bitcoin presteert beter dan S&P 500 in 2020’, aldus enquête Chainalysis

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...