Bitcoin analysebedrijf Chainalysis trekt terrorisme-expert van Trump aan als adviseur

Chainalysis heeft een nieuwe adviseur aangetrokken om mee te helpen aan de analyse van de Bitcoin blockchain. Het gaat over Sigal Mandelker, voormalig staatssecretaris van de Amerikaanse Terrorism and Financial Intelligence afdeling. Ze werkte hier onder het bewind van president Donald Trump.

Bitcoin analyse

Het bedrijf Chainalysis heeft een haat-liefde verhouding met de bitcoin industrie. Aan de ene kant hebben ze nauwe lijntjes met beurzen omdat ze tools leveren om inkomende stortingen te kunnen labelen en achterhalen. Een bekende tool is Know-Your-Transaction (KYC) waar onder andere Binance en Kraken gebruik van maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aan de andere kant is er scepsis vanuit de Bitcoin community, omdat deze partij moedwillig de identiteit achter (bepaalde schimmige) betalingen probeert bloot te leggen. Daarmee proberen ze dus de privacy aspecten van Bitcoin te ondermijnen.

En met dit werk gaat Sigal Mandelker zich dus bezig houden. In oktober vorig jaar nam ze ontslag bij de Amerikaanse anti-terrorisme afdeling. Ze waarschuwde destijds al dat er gepaste wetgeving nodig was om bitcoinbeurzen met het oog op terrorisme te gaan reguleren.

Nu gaat ze hier mee verder als adviseur voor Chainalysis.

Investeringen

Daarnaast maakt het analysebedrijf gisteren nog even tussendoor bekend dat ze $13 miljoen extra hebben opgehaald uit een Series B-ronde. Daarmee komt het totaalbedrag nu terecht op $49 miljoen.

De investeringen komen onder andere vandaan bij Ribbit Capital en Sound Ventures. Mandelker is partner van de eerstgenoemde partij. Dit is een bedrijf dat zijn durfkapitaal investeert in fintech-startups

Mandelker laat weten dat Chainalysis “fantastisch werk heeft geleverd door tools voor blockchain-analyse te leveren aan financiële instellingen, overheidsinstanties en beurzen.”

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Ik ben verheugd om met het team van Chainalysis samen te werken om te helpen om de samenwerkingen te ontwikkelen, de technologieën in de financiële dienstverlening te verbeteren en illegale netwerken uit te roeien.”[/penci_blockquote]

Privacy en Bitcoin

Sinds de komst van CoinJoins en de komst van CoinSwaps en Taproot in het verschiet gaat het voor dit soort bedrijven steeds moeilijker worden om betalingen te achterhalen.

Heb je twijfels over de privacy van jouw transactie? Dan heeft blockexplorer Blockchair hier een handige privacy-o-meter voor ontwikkeld. Het geeft iedere transactie op basis van een aantal indicatoren een rating.

Echter zal Bitcoin nooit helemaal privé zijn, volgens Andreas Antonopoulos. Hij denkt onder andere dat updates als ‘ring signatures’ en ‘stealth adressess’ er niet snel van zullen komen. Antonopoulos: ”Dit soort updates zouden voor veel controverse zorgen.”

Er zijn echter heel veel manieren hoe je met de huidige Bitcoin software jouw privacy kunt verbeteren. Lees hier over 10 tips om anoniem te blijven.

Heb je nog vragen? Stel ze in onze Telegram chat!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hoe Een Gedurfde Investering MicroStrategy Richting S&P 500 Duwt

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Andreessen Horowitz investeert $100 miljoen in Ethereum Restaking-platform EigenLayer

De technologiegerichte venturegigant Andreessen Horowitz, ook bekend als a16z, heeft een aanzienlijke investering van $100...

Nieuws
“Bitcoin klaar om lange termijn $500.000 te bereiken”, zegt deze Nederlandse analist

De Nederlandse analist Michael van de Poppe voorspelt op de lange termijn een enorme bullrun...

Nieuws
Nintendo 64-spellen spelen op Bitcoin, dankzij dit Ordinals-project

Pizza Ninjas brengt een N64-emulator naar de Bitcoin-blockchain, zo meldt Decrypt. Ze hebben het Super...

Lees meer