Update: Eiser wil inzage in 30.000 e-mails van Bitcoin beurs BitMEX

Update – Bitcoin beurs BitMEX zit in de VS in een lastig parket. De firma Bitcoin Manipulation Abatement LLC, dat een groep gedupeerde beleggers vertegenwoordigt, wil inzage in 30.000 e-mails in een lopende rechtszaak die vorige maand is aangespannen.

Inzage in 30.000 e-mails BitMEX

De aanklacht (zie de berichtgeving hieronder) in het kort: BitMEX heeft zich schuldig gemaakt aan marktmanipulatie en heeft géén licentie in de VS om fiat geld (lees: dollars) te versturen naar klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nieuwe ontwikkeling is saillant omdat BitMEX gebruikt heeft gemaakt van een Amerikaanse email-provider, Twilio. BMA heeft de federale rechtbank in Californië verzocht om Twilio te eisen dat deze de e-mails van BitMEX in bewaring houdt. Ze zijn namelijk bang dat deze e-mails definitief verwijderd worden.

In de ogen van advocaat Pavel Pogodin, die BMA verdedigt, is het een ‘fout’ dat BitMEX Twilio als e-mailprovider gebruikt.

Want het moederbedrijf HDR heeft zich altijd verdedigd: we zijn geregistreerd in de Seychellen en vallen daarom niet onder het Amerikaanse recht. Door dagelijks nog gebruik te maken van Twilio, verandert ook de juridische positie van HDR, zo stelt Pogodin.

In de aanklacht van BMA staat ook te lezen dat toen ze contact zochten met HDR, ze een ‘meme’ retour kregen. Bij een afbeelding van één van de oprichters van BitMEX stond de tekst:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””] “Incorporated in the Seychelles, come at me bro”[/penci_blockquote]

Met andere woorden: ‘wij zijn gevestigd op de Seychellen, veel succes om ons juridisch aan te pakken’.

BMA stelt in haar verzoek aan de rechtbank dat Twilio in eerste instantie afwijzend reageerde op hun verzoek om de e-mails te bewaren. Inmiddels heeft de provider verzekerd dat de e-mails in ieder geval tot 15 juni niet worden verwijderd.

Aanklacht tegen BitMEX in VS

Berichtgeving 19 mei – Er is een nieuwe rechtszaak is aangespannen tegen Bitcoin beurs BitMEX en haar oprichters, waaronder Arthur Hayes. De lijst met beschuldigingen liegt er niet om: afpersing, witwassen, internetoplichting en het bedienen van Amerikaanse beleggers zonder vergunning.

Op Twitter regent het speculaties onder bitcoin handelaren.

Bitcoin beurs BitMEX

Net zoals Bitfinex en Tether roept ook de naam BitMEX bij velen in de bitcoin community dubbelzinnige gevoelens op. Als handelsplatform is BitMEX een belangrijk knooppunt, maar rondom de bedrijfsvoering hangt een zweem van schimmigheid en controverse.

In de staat Californië is er afgelopen 16 mei een nieuwe aanklacht tegen HDR Global, het moederbedrijf achter BitMEX, ingediend. Indiener is het bedrijf BMA LLC, die een groep van gedupeerde beleggers vertegenwoordigt.

De boodschap aan de rechter: deze beurs is bewust ontworpen om een scala aan illegale activiteiten te ontplooien. De lijst met beschuldigingen aan het adres van de oprichters Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed is vrij lang.

We zetten de belangrijkste klachten op een rij:

Amerikaanse beleggers

Een van de zwaarste aanklachten luidt beleggers uit de VS gebruik maken van de beurs. In de aanklacht staat onder meer dat in boekjaar 2019 maar liefst 15% van het handelsvolume van handelaren uit Amerika. Dat gaat om een totaal handelsvolume van 138 miljard dollar.

Mocht dit kloppen, dan is dit in strijd met de Amerikaanse wet – en regelgeving met betrekking tot derivatenhandel. HDR Global heeft géén handelslicentie in de VS. Mits bewezen, dan staan op overtreding daarvan staan hoge (gevangenis) straffen.

Vorig jaar zomer brak het nieuws dat de CFTC een onderzoek heeft ingesteld naar het reilen en zeilen van BitMEX. Voornaamste onderzoeksvraag: zijn er klanten uit de VS bediend?

De toezichthouder is hierover nog niet naar buiten getreden. Mogelijk heeft COVID-19 het onderzoeksproces vertraagd. Het onderzoek hangt echter nog steeds als een Zwaard van Damocles boven het hoofd van Hayes & Co.

Volgens deze nieuwe aanklacht faciliteert BitMEX ‘een recordvolume aan illegale activiteiten wat in de monetaire geschiedenis van de VS nog niet is voorgekomen’.

In de aanklacht staat nog een smeuïg detail, waarbij Hayes zich laat ontvallen waarom HDR is geregistreerd op de Seychellen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De Seychellen zijn gemakkelijker om te kopen dan de VS. We hebben één kokosnoot betaald voor onze registratie’.[/penci_blockquote]

Hefboom ‘100x’

Op een gereguleerde bitcoin beurs mag een hefboom van ‘100x’ gewoonweg niet vanwege het beleggersrisico. Maar bij ongereguleerde beurzen is dat binnen de Bitcoin industrie nog gedoogd.

Volgens de aanklacht is de klantenregistratie bij BitMEX behoorlijk schimmig. Zo hanteert men géén know-your-customer procedure. In de praktijk is een e-mailadres genoeg, waardoor iemand anoniem en zonder opnamelimiet accounts kan aanmaken.

Serieuzer is de aanklacht dat BitMEX ook het handelsproces op haar eigen platform manipuleert. Met andere woorden: de beurs laat zowel haar website (lees: matching engine van orders) vastlopen en laat een eigen team van handelaren tégen haar klanten handelen.

Ze gebruiken inside informatie van klantenaccounts om daar tegen te handelen.

Tijdens Black Thursday op 12 maart was er sprake van een heftig koersverloop. De koers daalde in korte tijd naar $3.850, één van de grootste dalingen uit de historie van BTC.

Naar eigen zeggen moest BitMEX haar handel stopzetten vanwege twee DDoS-aanvallen. Criticasters wijzen op manipulatie: het was in het belang van de beurs om lopende posities te liquideren omdat anders de beurs teveel zou verliezen.

Het voorval is nooit achter de komma opgehelderd. Mogelijk dat met deze aanklacht er nader onafhankelijk onderzoek wordt afgedwongen bij de rechter. BitMEX heeft ook niet formeel gereageerd op de aanklacht of de daaruit volgende berichtgeving in de media.

Concurrentie

Sinds het voorval op Black Thursday heeft de beurs echter behoorlijk aan populariteit ingeboet. Onder meer het volume als het aantal openstaande ‘swaps’ (futures zonder einddatum, red) is fors gedaald.

Ook hebben klanten in de periode tussen 13 maart en 9 april 40% van hun BTC van de exchange gehaald.

Bovendien is BitMEX ook één van de beurzen die een (andere) collectieve rechtszaak is aangeklaagd in de staat New York. De andere namen die in die aanklacht worden genoemd zijn onder meer Binance, Kucoin en Bibox.

Op het gebied van marketing probeert BitMEX wel haar andere kant te laten zien. Zo is HDR Global actief met het opzetten van stimuleringsprogramma’s voor (onafhankelijke) Bitcoin developers. Ook zijn er gelden gestort voor het bestrijden van de COVID-19 ziekte.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer