‘Bitcoin beurs LocalBitcoins heft zonder waarschuwing klantenaccounts op’

LocalBitcoins heeft plots klantenaccounts op non-actief gezet. Het is onbekend hoe verreikend de maatregelen van de Bitcoin beurs zijn. Zakenblad Forbes heeft enkele gedupeerden gesproken.

Deze meldingen zijn afkomstig uit (oorlogs) landen als Afghanistan, Irak, Nigeria, Syrië en Pakistan. Komt hiermee de reputatie van LocalBitcoins uit Helsinki verder in het gedrang?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘LocalBitcoins heft accounts op’

LocalBitcoins is een digitale plek om van persoon naar persoon in bitcoin te handelen. Net zoals je een fiets op Marktplaats (ver)koopt. Met name voor mensen in landen zonder brokers is dat een interessante optie.

Bovendien zijn er voordelen op het gebied van privacy en censuur. Want bij de meeste peer-to-peer exchanges is het achterlaten van je persoonlijke gegevens nog niet verplicht.

Bij LocalBitcoins is dat echter verplicht gesteld, en dat kwam de marktplaats binnen de privacygevoelige bitcoin community op kritiek te staan.

Deze nieuwe meldingen lijken echter een ander karakter te hebben. Zo zou LocalBitcoins deze gebruikers gemeld hebben: hef eerst je account op, voordat je weer toegang krijgt tot je bitcoin.

Deze eis leidt volgens de getuigenverklaringen tot schrijdende gevallen. Zo kunnen gebruikers niet hun land uitreizen, omdat ze geen toegang krijgen tot hun account. Dat is blijkbaar nodig om bitcoin te verzilveren in de lokale valuta. Het is onbekend op welke schaal deze problematiek speelt. Het gaat om accounts die al jaren bestaan.

LocalBitcoins heeft nog geen openbare verklaring gegeven over de ontstane situatie.

AML – en KYC-procedures

Uit de meldingen is op te maken dat de accounts zonder waarschuwing vooraf zijn stopgezet. Van LocalBitcoins is bekend dat het als Europese firma wil voldoen aan de richtlijn omtrent AMLD5.

Overheden willen door middel van AML- en KYC-procedures het witwassen van zwart geld en financiering van terrorisme tegengaan. Ze veronderstellen een bewezen relatie tussen witwassen en cryptovaluta. De wet – en regelgeving richt zich daarbij op handel bij beurzen en marktplaatsen.

Zo riep de internationale organisatie FATF vorig jaar juni cryptobeurzen op om ‘meer klantendata op te slaan en te delen’. De nieuwe regels leidt ook tot privacyzorgen bij bitcoin gebruikers en commentoren.

Een peer-to-peer marktplaats zoals LocalBitcoins, Bisq of HodlHodl houdt in tegenstelling tot een exchange zelf géén assets vast. Concurrenten van LocalBitcoins weigeren aan de nieuwe regels te voldoen. In hun ogen maken we handelssoftware en bewaren ze géén bitcoin voor hun klanten.

Ze beroepen zich op hun internetvrijheid, een echo van marktplaatsen zoals BitTorrent waar mensen bestanden delen ondanks een downloadverbod. In hun ogen is het internet simpelweg niet te handhaven.

Volumedip?

LocalBitcoins leek in instantie minder in trek vanwege de KYC-maatregelen. Volgens CEO Sebastian Sonntag had de marktplaats eind 2019 nog steeds vier – tot vijfduizend nieuwe inschrijvingen per dag. Hij waarschuwde wel voor afnemend volume.

Maar een schatting van het internetverkeer leert dat er geen daling is te bespeuren. 18% van het verkeer is afkomstig uit dat land, en ook Colombia zit in de lift. Daarentegen is het verkeer uit de VS met 11% afgenomen.

Sterker nog, eind december brak de handelsplek records in landen als Argentinië en Venezuela.

Zo is het in het eerstgenoemde land steeds moeilijker om met pesos een andere valuta te kopen. Bovendien is het verboden om met een creditcard BTC aan te schaffen en je mag maar $200 per maand kopen.

Uit Coindance cijfers blijkt dat het volume (in pesos) hoog blijft, ook in 2020.

'Bitcoin beurs LocalBitcoins heft zonder waarschuwing klantenaccounts op'

In die zin lijkt het nieuwe beleid de marktplaats geen windeieren te leggen. Of hechten de gebruikers minder aan privacy en tellen andere beweegredenen?

‘Not your keys, not your bitcoin’

Een groot deel van de beleggers heeft zijn bitcoin op een gecentraliseerde marktplaats staan. Volgens sommigen loopt men daarmee risico en is het veiliger om je BTC op een hardware wallet op te slaan.

Cryptobeurzen hebben in 2019 een 282 miljoen dollar verloren door hacks van derden. Ook LocalBitcoin was vorig jaar slachtoffer, waarbij $28.000 aan bitcoin is gestolen.

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Crypto wallet Nieuws
Meer dan 97% Bitcoin-Adressen Winstgevend: Correctie in Aantocht?

De waarde van bitcoin heeft onlangs een punt van winstgevendheid bereikt dat we sinds november...

Venture Capitalists Nieuws
Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

NFT Nieuws
Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

Ethereum koers Nieuws
Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Lees meer