Bitcoin (BTC) versimpeld: accounts op de blockchain met EasyPaySy

Bitcoin krijgt vaak het verwijt dat het te moeilijk is om te gebruiken. Nieuwkomers zijn niet gewend om met private keys en moeilijke adressen te werken. Ze hebben een onlogische structuur maar zijn tegelijkertijd van essentieel belang. Daarom komt een ontwikkelaar met een voorstel: Bitcoin moet accounts krijgen.

Bitcoin en gebruikers

Deze accounts heeft Bitcoin nu namelijk nog niet. Iedere betaling die je doet, heeft een unieke 'transaction output'. Met zo'n output kun je je Bitcoin adres meerdere keren gebruiken. In zo'n geval lijkt het een beetje op een account.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor de privacy is dit echter niet echt fijn. Wat je eigenlijk wilt, is dat je meerdere adressen onder een account kunt samenbrengen.

De Spaanse ontwikkelaar José Femenías Cañuelo zag ook dat het aanmaken van nieuwe adressen niet heel gebruiksvriendelijk was. Maar voor de privacy van de gebruiker is het een stap waar je bijna niet omheen kunt. Daarom kwam hij met een oplossing.

Aan de Engelstalige website Bitcoin Magazine vertelde hij zijn verhaal.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]"Het is alsof je het internet gebruikt zonder domeinnamen, maar alleen vertrouwt op IP-adressen. In dat geval nog een stukje erger, want crypto-adressen zijn veel langer, lelijker en ze veranderen ook nog eens constant."[/penci_blockquote]

Voorstel voor Easypaysy

Om dit probleem op te lossen, heeft hij het afgelopen jaar onderzocht hoe hij accounts bovenop Bitcoin kon ontwerpen. Femenías heeft het idee gedetailleerd uitgelegd in een whitepaper. Hierin doet hij een voorstel voor zijn nieuwe second layer protocol: EasyPaySy.

Dit stukje software houdt rekening met de meest waardevolle eigenschappen van Bitcoin. Je hebt extra privacy en je blijft de baas over je geld en hebt dus niet te maken met een custodial. De Spanjaard gelooft dat zijn voorstel de gebruikerservaring van Bitcoin aanzienlijk gaat verbeteren.

Alles wat rondom Easypasy plaats vindt, gebeurt ín de blockchain van Bitcoin. Het heeft geen derde partijen nodig. Zowel het instellen van je account als het gebruiken ervan gebeurt via de blockchain.

Dit is mogelijk omdat er een account wordt aangemaakt met een aantal bijzondere eigenschappen. De transactie heeft één input die een twee-uit-twee multisignature (multisig) -adres bestaat.

Dit betekent dat er twee openbare keys worden onthuld die de transactie ondertekenen. De transactie heeft ook één output (het "ontvangende" gedeelte) met een OP_RETURN. In dit geval gaat het bij de output niet om geld. Hierbij gaat het slechts om een kleine hoeveelheid data.

[the_ad id="52096"]

Bitcoin transactie en digitale accounts

Een van de twee keys is de Identity Key en de andere is de Value Key. Eerstgenoemde is de digitale ID kaart van het account van de gebruiker. De tweede key is bedoeld om betalingen mee te ontvangen.

De Identity Key kun je gebruiken om mee te communiceren en de Value Key is de 'waardevolle' key die je veilig moet opslaan.

Het stukje tekst uit de OP_RETURN heeft ook een functie. Het is een klein JSON-document met de naam "Rendezvous descriptor". Dit document bevat informatie over het account. Hierin kunnen details staan over de typen betalingen die de gebruiker wilt accepteren.

Als je graag wat dieper in de materie wilt duiken, is het erg aan te raden om het artikel op bitcoinmagazine.com te lezen. Hierin is uitgelegd hoe de betalingen (en het account) in de blockchain komen te staan en welke vier type betalingen je aan je account kunt linken (in de OP_RETURN).

Easypaysy heeft ook een video gemaakt die sinds gisteren online staat. Hierin is het in begrijpbare taal uitgelegd aan de hand van enkele visuals. Je kunt ook zien in welke vorm je een account kunt aanmaken.

Deze accounts hebben de mogelijkheid tot een cannonical ID (met enkel getallen), een mnemonic ID (met enkel letters) of een domain ID (een combinatie van beide).

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC