‘Cryptovriendelijke’ Andrew Yang stopt presidentscampagne na uitslag New Hampshire

Andrew Yang, kandidaat in de voorverkiezingen voor de Democraten, heeft zijn campagne stopgezet. Bernie Sanders won in de staat New Hampshire, nadat Pete Buttigieg Iowa naar zich toetrok.

Yang staat bekend als een voorstander van cryptovaluta en streefde federaal raamwerk van regels aan voor de cryptosector na. Nu is er nog sprake van regulering per staat. Het meest bekend is zijn voorstel voor een basisinkomen van $1.000 voor elke Amerikaan (UBI).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CNN meldt het nieuws in een tweet.

In Iowa stemde slechts één procent van de stemmers op Yang. Niettemin kondigt de 45-jarige ondernemer nu al een comeback aan.

Eerdere berichtgeving: 30 januari 2020

Andrew Yang laat zich met het oog op het Amerikaanse presidentschap van 2020 op dit moment actief zien in de media. In een interview met persbureau Bloomberg deelde hij zijn standpunten over de regulering van Bitcoin en andere cryptovaluta.

Volgens hem moet het land met duidelijke regels voor de nieuwe assetklasse komen. Ook is hij van mening dat regulering de burger er niet van zal weerhouden om Bitcoin te kopen.

Yang is kandidaat voor de voorverkiezingen van de Democratische, die tussen februari en juni 2020 plaatsvinden. Op 3 november 2020 gaan de Amerikanen een president kiezen.

Bitcoin (BTC) in de Verenigde Staten

Volgens de Amerikaan moet de Verenigde Staten met een 'uniforme reeks van maatregelen komen' om de industrie te reguleren.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Een uniforme reeks van regels en voorschriften is nodig voor het nationale gebruik van cryptovaluta. We hebben nu een mengelmoes aan regels die in iedere staat verschillend zijn. Dat is nadelig voor innovatieve ondernemers die in deze industrie tijd en geld steken'. [/penci_blockquote]

Hij voegt er aan toe dat dit zijn prioriteit is. Er moeten duidelijke en transparante regels komen, zodat iedereen in de toekomst weet waar hij aan toe is. Dit helpt ook om de concurrentie in de markt sterk te houden.

Yang zei ook dat hij gelooft dat de blockchain als onderliggende technologie van cryptocurrencies een "erg veel potentieel" heeft en dat ze hier in moeten investeren.

Regulering als barrière

De uitspraak van Yang sluit aan bij een onderzoek dat The Block vorige week publiceerde. Maar liefst 91% van de cryptobedrijven uit de VS zien de onduidelijkheid omtrent de regelgeving als een barrière.

Zoals gezegd: een eenduidige definitie van Bitcoin is er niet onder Amerikaanse autoriteiten, omdat ze vanuit hun taak er anders tegenaan kijken.

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) ziet bitcoin (én ether) als een commodity en niet als een effect. Diverse staten hebben inmiddels wetten aangenomen, waarbij bitcoin en cryptovaluta als 'non-effect' aangemerkt zijn.

De Amerikaanse Belastingdienst ziet bitcoin als bezit ziet, waarop belasting geheven moet worden.

'Bitcoin is niet te stoppen'

Een ander interessante uitspraak van Yang is, dat hij denkt dat regelgevers niet zouden kunnen voorkomen dat mensen Bitcoin of andere cryptocurrencies kopen.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]“Op dit moment vinden mensen die in cryptovaluta beleggen een manier om dit te doen. Ze kunnen gewoon investeren. Ik denk niet dat er regels zijn die dit kunnen belemmeren."[/penci_blockquote]

En ja.. hierin heeft Yang ook wel gelijk. Een van de onderscheidende eigenschappen van Bitcoin is dat het bestand is tegen censuur en volledig peer-to-peer is.

Met andere woorden, er is geen centrale autoriteit zoals een overheid of een bank nodig om de transactie uit te voeren en daarom kunnen ze deze niet stoppen of blokkeren.

Juiste aanpak cryptocurrencies

Bitcoin zelf kan niet verboden worden. De enige manier hoe er toch grip op de zaak gehouden kan worden is door alle on-ramps te reguleren, waardoor inkomende en uitkomende betalingen (van en naar fiat geld) gecontroleerd kunnen worden.

In Nederland is hiervoor de AMLD5 wet in het leven geroepen. Deze wet wordt naar alle waarschijnlijkheid binnenkort in de Eerste Kamer behandeld.

Waar Yang positief is over 'cryptocurrencies' en wil werken aan duidelijkheid omtrent de regelgeving, is de aanpak van de huidige Amerikaanse president het tegenovergestelde. In 2019 zei Donald Trump al dat hij geen fan is van Bitcoin en andere cryptocurrencies. Volgens Trump is het "geen geld".

Foto: Flickr

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...