Bitcoin fixes this?! Egypte stelt limiet in voor bankopnames tot $635

Bitcoin wordt ook wel eens gezien als een vreedzaam protest tegen de gevestigde financiële orde. In tijden van economische onrust, poppen er ‘mooie’ voorbeelden op waarom een decentraal protocol voor geld heel erg nuttig is. Zo ook in Egypte.

Bitcoin in Egypte

In het Noord-Afrikaanse land zijn er namelijk maatregelen getroffen. Er is een limiet ingesteld voor de opname en stortingen van lokaal geld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een individu mag nog maar 10.000 Egyptische ponden per dag opnemen of storten bij een lokale bank. Dit komt neer op slechts $635. Bij ATM’s ligt dit bedrag nog lager: 5.000 pond, wat neer komt op $317.

Vis in Numeris maakt op Twitter melding van dit nieuws. De gebruikersnaam is een mooie verwijzing naar Bitcoin. Het is namelijk afgeleid van de term ‘Vires in Numeris’. Dit staat voor ‘Strength
in Numbers‘ of ook wel: krachtig door getallen.

?s=20

Daarmee doelt men op het digitale karakter van Bitcoin en de grondslag die het heeft in de wiskunde en cryptografie. Met Bitcoin kun je vertrouwen op dit soort mechanismen (of simpelweg getallen), in plaats van op het beleid van banken en politieke machten.

Bitcoin in Libanon

Vanuit Libanon komt er een soortgelijk geluid naar onze westerse wereld toe. Naar verluidt mogen de Libanezen nog maar voor $100 per week (!) opnemen. Geld wat je zelf verdient hebt, is daarmee dus niet by definition van jouzelf.

Door het coronavirus zou er niet genoeg dollar in het land zijn om aan de massale vraag te voldoen. De vluchthaven van de hoofdstad Beirut is dicht, en kunnen er problemen ontstaan bij een massale bankrun.

De Libanese pond wordt al decennia met de dollar gebruikt tegen een vaste wisselkoers van 1.507 pond voor de dollar.

Door een liquiditeitscrisis hebben banken de toegang tot dollars geleidelijk beperkt en de overboekingen naar het buitenland stopgezet. Hierdoor kelderde de waarde van het Libanese pond op de zwarte markt enorm. Op Middle East Eye is meer te lezen over deze schrijnende situatie.

Ook hier is Bitcoin een mooi alternatief. Gezien het digitale en decentrale karakter, is het niet een associatie van banken die te zeggen hebben wat jij met jouw geld kunt doen.

Als je zelf de verantwoording over jouw BTC durft te nemen, is er niemand die jou kan stoppen.

Hong Kong, Turkije en Venezuela

In het verleden zijn er al veel meer van dit soort voorbeelden geweest die de kracht van Bitcoin uitlichten. Zo waren er ten tijde van de rellen in Hong Kong financiële maatregelen tegen verschillende donaties. Een gat waarin Bitcoin fungeerde als oplossing.

Ook in Turkije werd vorig jaar van miljoenen mensen met staatsschulden de toegang tot de bankrekening ontnomen. Bitcoin fixes this?!

In Venezuela is Bitcoin juist zeer gewild doordat het een manier is om de hyperinflatie te ontlopen. Overigens zijn de banken in het Zuid-Amerikaanse land ook gesloten wegens de coronacrisis.

Verder komt het migranten erg goed van pas om geld dat in het buitenland verdiend wordt, over de grens te kunnen versturen naar familie die in armoede is achtergebleven. Met de Bolivar gaat dat moeilijk, met Bitcoin is dit geen enkel issue.

Hoe kijk jij aan tegen het zelfbeschikking over geld? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat met duizenden Bitcoiners na over alle gebeurtenissen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

  Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

  Nieuws
  CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

  Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

  Nieuws
  Crypto Mom: “Financiële systeem moet decentraliseren”

  Hester Peirce, een commissaris van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), is van mening...

  Nieuws
  Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

  New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

  Lees meer